[6n2] Latająca rolka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gasmask
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Latająca rolka

Post autor: gasmask »

Witam wszystkich,
dziś dojeżdżając pod dom dobiegły mnie dziwne stuki spod maski. Okazało się, że rolka zaznaczona na zdjęciu jest luźna. Co to dokładnie jest, co może być powodem usterki i co powienienem zrobić a czego nie? Pomocy!
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""gasmask""]Co to dokładnie jest, co może być powodem usterki i co powienienem zrobić a czego nie?[/quote]
1. Podaj model silnika.
2. Rolkę/łożyska należy wymienić, bo jak stanie albo wyleci to będzie kieszeń bolała. Pamiętaj, że kupując części dobrych firm (SKF, Rouville) unikasz częstych wizyt u mechanika, stresu i wydatków.
Obrazek
g
gasmask
Raczkujący
Raczkujący

Skąd dowiem się jaki mam dokładnie model silnika? To co mogę podać od ręki to to , że jest to 1.4 MPI z 1999r. po lifcie bodajże 60 kucy. Jest możliwość wymiany samych łożysk? Jaki orientacyjny koszt?
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""gasmask""]Skąd dowiem się jaki mam dokładnie model silnika?[/quote]
Nalepka w bagażniku po lewej stronie pod wykładziną lub model wybity na bloku silnika. Ewentualnie książka serwisowa.
[quote=""gasmask""]To co mogę podać od ręki to to , że jest to 1.4 MPI z 1999r. po lifcie bodajże 60 kucy.[/quote]
AKK lub AUD (na 75% ten bo to najczęstszy model) albo AKP.
[quote=""gasmask""]Jest możliwość wymiany samych łożysk? Jaki orientacyjny koszt?[/quote]
Tego dokładnie nie wiem. Musiałbyś podjechać do mechanika, bo różnych rejonach Polski są różne stawki za robociznę.
Obrazek
g
gasmask
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za podpowiedzi! Mam nadziejez ze w 100-150zł się zmieszczę ze wszystkim bo ostatnio dość sporo już na auto poszło a tu taka niespodziewajka jeszcze :/
T
Turbo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Turbo »

Mechanior musi określić, czy wystarczy wymienić sama rolkę (60zł) czy cały napinacz z rolką (Ruville 130zł).
Przy okazji dobrze jest zmienić też pasek bo widzę, że dość wyśmigany jest u Ciebie.
Najtańsze NOWE części samochodowe! Silnikówka, zawieszenie, hamulce i inne!
g
gasmask
Raczkujący
Raczkujący

Mechanior stwierdził, że wystarczy samą rolkę wymienić więc zakupiłem ową za 40 złociszy i narazie czekam do poniedziałku, żęby zajął sie autem. Chciałem zrobić to samemu ale garage'u ni ma a bez kanału lub podniesienia się nie obejdzie bo z dojściem kijowo :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”