Witajcie,
jaka może być przyczyna stukania miarowego w lewym kole występującego najczęściej podczas skrętu w lewo.
Czasami stuki słychać podczas jazdy na wprost.
Też mam podobny problem. Ten odgłos jest jest coraz szybszy (nie głośniejszy) wraz ze zwiększaniem prędkości jazdy. Wydaje mi się że odgłos ten dobiega z przedniego, lewego koła, ale mogę się mylić. Dodam że ostatnio w tym kole było wymieniane łożysko, ale nie koniecznie musi to mieć związek bo łożysko bardzo głośno huczało i po prostu mogłem tego nie słyszeć. Jakieś sugestie? :niewiem:
No i wszystko jasne - mechanik stwierdził, że przegub po prostu umiera.
Czas na wymianę. Jeśli jest to początek stukania i tylko przy skręcie
można jeszcze na nim pojeździć, lecz bez gwałtownego dodawania gazu.
Ale jeśli stuki będą słyszalne także przy jeździe na wprost,
to już gorzej - można za daleko nie dojechać.
[quote="lysy_radek@poczta.fm"]Też mam podobny problem. Ten odgłos jest jest coraz szybszy (nie głośniejszy) wraz ze zwiększaniem prędkości jazdy. Wydaje mi się że odgłos ten dobiega z przedniego, lewego koła, ale mogę się mylić. Dodam że ostatnio w tym kole było wymieniane łożysko, ale nie koniecznie musi to mieć związek bo łożysko bardzo głośno huczało i po prostu mogłem tego nie słyszeć. Jakieś sugestie? :niewiem:[/quote]
wg mnie przegub. tez to przerabiałem,a okazało się że pyknęła mi gumka na przegubie i smar wypłukało. a na jesień robiłem gumkę na drugim przegubie-też pękła ale zauważyłem w odpowiednim momencie. ale też stuki miałem podczas skręcania