pytanie o koła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

pytanie o koła

Post autor: LukSc »

witam forumowicze mam takie pytanie. jak to jest zrobione że w niektórych autach występuje złudzenie ze koła kręcą się w odwrotnym kierunku do jazdy?

wytlumaczycie mi?;) to tak fabrycznie?

pozdrawiam i dziekuje
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

To zjawisko nazywa się aliasing, generalnie dotyczymy ono próbkowania sygnałów w tym wypadku próbkuje Twoje oko (około 25 razy na sekundę ).
Obrazek
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote=""Archeo""]To zjawisko nazywa się aliasing, generalnie dotyczymy ono próbkowania sygnałów w tym wypadku próbkuje Twoje oko (około 25 razy na sekundę ).[/quote]Nie oko ale kamera ponieważ to zjawisko występuje podczas filmowania obiektów wirujących.

Natomiast "na żywo" występuje tzw efekt stroboskopowy który powstaje najczęściej podczas oświetlania jarzeniówkami.
Jest to zjawisko czasami dość niebezpieczne ponieważ może zdarzyć się tak że np uchwyt tokarski wydaje się nieruchomy a w rzeczywistości dość szybko się obraca.
Aby tego uniknąć stosuje się oświetlenie żarówkami albo w świetlówkach używa się specjalne układy elektroniczne które eliminują stroboskopowanie.
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Panowie ale jak ja mogę uzyskać taki efekt w moim polo?;)
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""LukSc""]Panowie ale jak ja mogę uzyskać taki efekt w moim polo?;)[/quote]Hmm... będzie trudno.
Zamiast słońca zastosuj wieeelką świetlówkę... :jester:
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

nie da sie? to w niektórych autach to jakoś fabrycznie jest?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""LukSc""]nie da sie? to w niektórych autach to jakoś fabrycznie jest?[/quote]
A czy ty przypadkiem nie mówisz o felgach których środki się kręcą??
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

no nie wiem czaja być może , poprostu chodzi mi o to złudzenie jak je osiągnąć?
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

[quote=""jozefg""][quote=""Archeo""]To zjawisko nazywa się aliasing, generalnie dotyczymy ono próbkowania sygnałów w tym wypadku próbkuje Twoje oko (około 25 razy na sekundę ).[/quote]Nie oko ale kamera ponieważ to zjawisko występuje podczas filmowania obiektów wirujących.
[/quote]

pragnę się nie zgodzić ponieważ właśnie ludzkie oko próbkuje obraz 25 razy na sekundę i właśnie na żywo obserwujemy to zjawisko właściwie zwane aliasingiem tak jak pisze Archeo
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Enten""]pragnę się nie zgodzić ponieważ właśnie ludzkie oko próbkuje obraz 25 razy na sekundę i właśnie na żywo obserwujemy to zjawisko właściwie zwane aliasingiem tak jak pisze Archeo[/quote]Oko ludzkie próbkuje?
Wybacz ale to dla mnie jakaś nowość! Mylisz próbkowanie z bezwładnością oka.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""jozefg""][quote=""Enten""]pragnę się nie zgodzić ponieważ właśnie ludzkie oko próbkuje obraz 25 razy na sekundę i właśnie na żywo obserwujemy to zjawisko właściwie zwane aliasingiem tak jak pisze Archeo[/quote]Oko ludzkie próbkuje?
Wybacz ale to dla mnie jakaś nowość! Mylisz próbkowanie z bezwładnością oka.[/quote]
Dobrze gadasz :piwo:
[quote=""LukSc""]no nie wiem czaja być może , poprostu chodzi mi o to złudzenie jak je osiągnąć?[/quote]
Podaj rozmiar felg i opon to Ci zaraz wyliczę jak szybko musisz oświetlać koła ;) Dodatkowo możesz powiedzieć ile ramion w felgach (jeżeli aluminiowe) masz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”