[6n2] ESP

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
okinoi
Początkujący
Początkujący

[6n2] ESP

Post autor: okinoi »

Cześć.
Posiadam polo 6n2 2001r 1.4tdi.
Podczas przekrecenia kluczyka zapala mi sie kontrolka na zdjeciu nr. 14. Wyczytałem że to "elektroniczny program stabilizujacy ESP", oczywiście po chwili gaśnie i nie ma z tym problemu, ale czy jeśli to jest ESP to nie powienien miec przycisku pod regulacja nawiewów on/off ESP ?

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

Teoretycznie taki przycisk powinien znajdować się w samochodzie, w każdym razie u mnie tak jest. Jeżeli takowego przycisku u siebie nie masz to możliwe że ktoś coś przeprogramował za pomocą VAG'a i uaktywnił tą kontrolkę, albo (choć raczej w to wątpię) usunął przycisk wł/wył ESP.
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

na forum ktoś się chwalił ze podpięte pod to jest działanie środkowego światła stop, że gdy to nie działa ta kontrolka się świeci. Osobiście u mnie paliła się podczas odpalenia autka po wymianie akumulatora
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

Dziwne...
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Moim zdaniem nie masz ESP. Prosto sprawdzisz na parkingu pod marketem w bezpiecznych warunkach :)

Co do kontrolki to mogą być jakieś cuda typu podpięcie jakiegoś czujnika pod to. Skoro gaśnie po starcie to chyba nie ma się czym martwić.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
j
jacek_m23
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: jacek_m23 »

Już gdzieś o tym było na forum. Ta kontrolka świeci się gdy auto nie ma ładowani . Najczęściej jak odpinamy aku ( lub wymieniamy ) . Skoro zapaliła Ci się przez chwile , możliwe że coś tam nie łączyło . Może klemy . U mnie paliła się jak po dużych mrozach szczotki się zawiesiły i mimo sprawnego akumulatora auto nie kręciło lub jak odłączam aku na noc to rano po podłączeniu na nowo też się pojawia ta ikona ale zaraz znika.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 0:12 przez jacek_m23, łącznie zmieniany 1 raz.
j
jacek_m23
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: jacek_m23 »

[quote=""Zoodix""]na forum ktoś się chwalił ze podpięte pod to jest działanie środkowego światła stop, że gdy to nie działa ta kontrolka się świeci. Osobiście u mnie paliła się podczas odpalenia autka po wymianie akumulatora[/quote]

To co się świeci przy niedziałającym świetle stopu to EPC ( na zdjęciu u kolegi kontrolka nr 9) i pali się tylko w ślinikach benzynowych oznacza jakąś niesprawność w aucie m.in. niedziałające światło stopu w dieslach jest zamiast epc ikona takiej spirali ( świec żarowych ) która wówczas miga cały czas . U mnie się tak migała podczas jazdy jak padł włącznik świateł stopu
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

[quote=""jacek_m23""]Już gdzieś o tym było na forum. Ta kontrolka świeci się gdy auto nie ma ładowani . Najczęściej jak odpinamy aku ( lub wymieniamy ) . Skoro zapaliła Ci się przez chwile , możliwe że coś tam nie łączyło . Może klemy . U mnie paliła się jak po dużych mrozach szczotki się zawiesiły i mimo sprawnego akumulatora auto nie kręciło lub jak odłączam aku na noc to rano po podłączeniu na nowo też się pojawia ta ikona ale zaraz znika.[/quote]

Ja stawiam na to. Bo mnie też raz się ta kontrolka zapaliła jak przy odpalaniu wszystko zgasło wyciągnąłem kluczyk sprawdziłem czy nie mam czegoś włączonego i znowu odpalam zapalił od strzału i na parę sekund zapaliła mi sie ta kontrolka.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
W
Weles
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Weles »

U mnie ikona ESP pojawia się po każdym odłączeniu klemy. Wie ktoś dokładnie dlaczego ona się pojawia?
Volkswagen Polo 6n2 1.4 MPI 2001
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maverh »

kolego, ESP a EPC to zdecydowanie dwie różne sprawy :) :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”