[6n2] Jakie napięcie akumulatora po nocy???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

[6n2] Jakie napięcie akumulatora po nocy???

Post autor: Alone »

Witam Was serdecznie:) Mam do Was prosbę abyscie (oczywiscie jak dacie radę i macie multimetr) sprawdzili PO NOCY napięcie jakie macie na akumulatorach??? I ilu letni akumulator i jakiej firmy??? Zadaję to pytanie ponieważ u mnie po nocy jest około 12.4V a raz miałem po dwóch dniach stania 12.2V. I nieważne czy dzien wczesniej zrobie 50km czy 5km. Pobór prądu na postoju 0.01A a na aktywnym alarmie 0.02A z tym że auto cały czas stoi w nieocieplonym garażu ale temperatura oscyluje cały czas +1stopień. Akumulator sprawdzany testerem 100% sprawny, ładowanie 14V na swiatłach i dmuchawie. Ciekawi mnie taki spadek napięcia. Akumulator oryginalny w styczniu tego roku kupowany w aso a poprzedni wytrzymał 8 lat. Podpinałem też od ojca z auta akumulator i ta sama sytuacja ze spadkiem napięcia, a u niego (fiat uno 1.4) po nocy jest cały czas 12.6V.
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Dzieki za odpowiedz bo takie powinno byc napiecie. A u mnie cos jest popier..... juz mnie szlag chce trafic z tym akumulatorem. Cos wpierd.... prad ale niewiadomo co bo miernik był wpiety przez 3 godziny i pobór pradu był taki sam. Dla pewnosci mierzyłem na 2 mierniki żeby niebyło że jeden kłamie. Co by było przyczyną że tak u mnie spada napięcie???
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

To teraz przeczytaj jaką wartość napięcia ma akumulator w samochodach osobowych. Jeżeli znajdziesz wartość inną niż 12V ( nie mówię o instalacjach 6V stosowanych w starszych samochodach) to stawiam piwo. Nie wiem w czym jest problem. Przenoszę do odpowiedniego działu.
Obrazek
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""szapdel""][quote=""sabled""]Jeżeli znajdziesz wartość inną niż 12V ( nie mówię o instalacjach 6V stosowanych w starszych samochodach) to stawiam piwo.[/quote]

Jeśli to było do mnie to mam miłą niespodziankę:) Na PW podam adres do wysyłki.
Wielokrotnie znajdywałem wartości od 10,8V do 14,5V.[/quote]
Mówisz o wartościach podanych przez producenta akumulatora?
Obrazek
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Postawilem auto w niedziele wieczorem co wiekszosc dnia jezdziłem stało do dzis i teraz przed chwilą mierzyłem i mam 12.3V. A jakbym miał jakies błędy to jest możliwosc że spada tak napięcie??? Kreci wmiare przyzwoicie co mnie to dziwi jak na taki spadek a aku mierzony był na testerze http://sklep.mmarket.com.pl/product_inf ... cts_id=335 wiec raczej aku jest dobry. Ale co ciekawe miernik miałem wpiety w obwód około 3 godziny i cały czas ta sama wartosc czyli 0.01A bez alarmu a 0.02A z alarmem.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Nie ma żadnego problemu. Jeżeli napięcie na akumulatorze spadnie poniżej 12V należy się martwić. Pobór prądu też masz w normie. Jak dla mnie temat do kosza...
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Ale kolego czym Ty sie martwisz, jesli Ci kreci to ok. A swoja droga owe 0.1V czy 0.2V moze wynikac z bledu pomiarowego miernika. Moim zdaniem robisz Sobie sam problem. Akumulator masz dobry, szukasz dziury w calym. Tak na marginesie, byly jakies powody sprawdzenia tego akumulatora? cos sie dzialo? nie zapał? A Ojciec w Uniaku ma alarm ze tak poruwnujesz? Nie przemuj sie, jezdzij i zareaguj jak zacznie dobagac, przez takie szukanie przyczyny czegos oczywistego narobisz sobie tylko problemow. A sprawdzales czy u Ojca Twoj akumulator zachowuje sie tak samo? W sumie to malo wazne pytania, wedlug mnie aku masz dobry.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
a
amilkw17
Newbie
Newbie

Post autor: amilkw17 »

miałem podobny objaw, uciekało mi napięcie z akumulatora, kiedy postał 12 godzin był już problem z odpaleniem, przyczyną okazały się zużyte szczotki na regulatorze napięcia, tak wiec proponuje wymienić regulator, dodam że kiedy sprawdzałem miernikiem ładowanie było w porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”