Witam.
Od 2 m-cy jestem posiadaczką polo i jedyne czego jestem w nim pewna to,że jest to niebieskie 6n z 1997 roku. Kupiłam jako 1.9 SDI. Autko świeżo sprowadzone z Francji (07.2010), kupiłam już zarejestrowane do kilku poprawek (naprawa mech. szyby elektrycznej kierowcy, poprawki lakiernicze itd.). Silnik i zawieszenie wyglądało bardzo dobrze. Czuć mocne wibracje w kabinie ale to może być wina poduchy pod silnikiem.
Po miesiącu zaczęły się jaja ze sprzęgłem, potocznie zwane "ślizganiem się". Ja przyspieszam, obroty znacznie wzrastają, a autko dalej jak żółw. W związku z tym zaczęłam szukać pasującego sprzęgła i tu zaczyna się problem.
Wiem, że SDI mają silniki AGD, a mi się wydaję ze w moim jest AEF. Jeśli to pomoże to podaje nr VIN: WVWZZZ6NZVY121343.
W tej chwili auto jest u znajomego mechanika, więc nie mogę poszukać oznaczenia na silniku, ale pamiętam, że na tabliczce pod maską (z przodu jest taka mała z nr VIN) widziałam właśnie też AEF.
W dowodzie rej. też oczywiście jest informacja, że to SDI.
Czy ktoś może pomóc określić co to za silnik i jakie sprzęgło mu kupić? ( z tego co się dowiedziałam to nie mam dwumasówki-na szczęście).
To co już nie raz pisaliśmy - pewne info znajdziesz w swoim aucie.
1. Sprawdź czy mas naklejkę w bagażniku pod wykładziną po lewej. Tam masz dane identyfikacyjne silnika, skrzyni, kolor i innde duperele (ale są to dane z jakimi wyjechało auto z fabryki)
2. Na obudowie rozrządu powinna byc naklejeczka, na której też jest wybite oznaczenie silnika.
Niech kolega to sprawdzi i będzie wiadomo. Możesz też zrobić fotę komory silnika i wstawić ja w tym temacie to ktoś bardziej doświadczony oceni co to za silnik.
[quote="m911"]
d4ri0 napisał(a):
furbi podałaś VIN. W podpisie Kolegi czaja jest linK: http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... &start=340 do sprawdzania co ma a czego nie posiada Twoje Polo.
od jakiś 5 miesięcy to nie działa[/quote]
Jak już znajdziesz w bagażniku wlepkę to na podstawie kodów na niej umieszczonych możesz sprawdzić co powinno być w twoim autku.Skorzystaj z tego linka http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/dekoder-vin/
Niestety ręczna robota ale obecnie chyba żaden dekoder vin w sieci nie działa :evil:
I już wszystko jasne.... w papierach (dowód rej i karta pojazdu) jest 1.9 SDI, a tak naprawdę to zwykły klekot i jako D wyszedł z fabryki ( nalepka w bagażniku). Ciekawe w którym momencie doszło do pomyłki...
[quote="murzyn"]ale obecnie chyba żaden dekoder vin w sieci nie działa [/quote]
Powiem tak, odchodząc lekko od tematu. Jest dekoder który działa. Jednak ma mniejszą bazę niż wcześniej. Dekoder znajduje się w ETKA v3 Tecar Forum i jest [size=99px]PŁATNY[/size].
No właśnie :evil:
Ale nawet wpisując ręcznie kody można dowiedzieć się ciekawych rzeczy na temat swojego autka.i co ważne za free :-D
[quote="furbi"]Ciekawe w którym momencie doszło do pomyłki...[/quote]
Obstawiam urząd który pierwszy raz rejestrował samochód.
Sprowadzacze rejestrują miesięcznie kilkanaście/dziesiąt aut i raczej nie czekają w kolejkach bo wszystko musi być na "wczoraj"
Znajoma pani z okienka ma mało czasu na sprawdzenie wszystkiego.
Tylko czy później z tego powodu nie wynikną jakieś krzywości?(np.przegląd)
[quote="murzyn"]Ale nawet wpisując ręcznie kody można dowiedzieć się ciekawych rzeczy na temat swojego autka.i co ważne za free [/quote]
Tyle że na wlepie masz 0,01 tego co pokazywała ETKA o kodach wyposażenia danego auta.
[quote="murzyn"]Tylko czy później z tego powodu nie wynikną jakieś krzywości?(np.przegląd)[/quote]
Jak na razie nie mam jakiś problemów z tego powodu - przegląd zrobiony, auto ubezpieczone. Ale fakt... oznaczeń mi jeszcze nikt wcześniej nie sprawdzał. Ja sama uwierzyłam w to co jest wpisane w dowodzie i karcie pojazdu.
Bardziej mnie martwi jakie negatywy będę miała jeśli chodzi o samą prace silnika. Nastawiłam się na SDI i teraz nie wiem czy jest sens zmieniać mojego klekota na SDI tak jak chciałam czy nie ma dużej różnicy.
Mnie się wydaje że jest. Bezpośredni wtrysk paliwa trochę zmienia. W zimie SDI dużo lepiej pali jak zwykły D. Mnie moje szalone SDI nigdy nie zawiodło. Za ssanie i inne pierdoły odpowiada komputer, więc to niby minus ale i plus tego silnika. Dużo o tym silniku tu znajdziesz : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=975962 . Szybkie sprawdzenie czy masz SDI czy D. Masz ssanie ręczne ?
[quote="kolosensei"]Szybkie sprawdzenie czy masz SDI czy D. Masz ssanie ręczne ?[/quote]
pudło
Po pierwsze: w silnikach diesla nie ma czegoś takiego jak ssanie - dotyczy to aut z silnikiem benzynowym i gaźnikiem
Po drugie: w silniku AEF wspomaganie rozruchu zimnego silnika realizowane jest elektrycznie i nie ma dźwigni takiej jak w Polo II generacji
Pololotek wciąż zaskakuje... Otóż, żeby upewnić się jakie sprzęgło mam kupić zadzwoniłam do serwisu vw w Poznaniu, żeby mi po VIN powiedzieli. Zapytałam również o koło zamachowe/dwumasowe ... Pan z pełnym przekonaniem powiedział, że mam zwykłą zamachówkę. A tu psikus.... wczoraj została zdjęta skrzynia, a tam dwumasówka. Sprzęgło do wymian-to na pewno. Teraz tylko nie wiem, czy robić to koło. Znajomy mechanik mówi, że trzeba robić, ale przyznaje też że on tak w VW nie siedzi i nie wie jaki jest dopuszczalny luz. Dodam jeszcze, że koniec mojego sprzęgła objawiał się tym, że dodawałam gazu, obroty rosły, a polo nie miało ochoty przyspieszać. W ostatnim dniu jechałam z pracy już w ogóle bez gazu. Tzn. tak jak wrzuciłam bieg, polo sie kulało ale na gaz nie reagowało. I straszne wibracje czuć w kabinie, ale to od samego początku jak je kupiłam we wrześniu. Koło do wymiany? I polecacie wymianę na zwykłą zamochówke valeo?
Polóweczka daje mi ostatnio nieźle w kość.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 13:46 przez furbi, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="VAGfan"]Po drugie: w silniku AEF wspomaganie rozruchu zimnego silnika realizowane jest elektrycznie i nie ma dźwigni takiej jak w Polo II generacji[/quote]
Ok - trochę się analogią posłużyłem z jetty mkII mojego kolegii z 1.6 D i tak o