dziwny dzwiek - piszczenie?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

dziwny dzwiek - piszczenie?

Post autor: ryuk »

witam panowie :) ostatnio zauwazylem ze po dluzszej jezdzie slysze jakby to byl pisk wraz z dodawaniem gazu (najbardziej slychac to na 5 biegu) np: jade na 5 biegu przy 1500 obrotow, dodaje gazu to pisk rownomiernie wzrasta z przyspieszeniem samochodu lecz jesli zdejme noge z gazu to pisk ustaje.. czasem jeszcze go slychac jak dojezdzam do skrzyzowania bez gazu kiedy obroty swobodnie spadaja ponizej 2tys obrotow (wtedy piszczenie tak jakby spada)
mam nadzieje ze mnie chlopaki zrozumieliscie :) teraz jestem w pracy ale wieczorkiem wrzuce nagranie
aha zauwazylem to po zmianie opon na zimowe (chodz nie wiem czy to moze miec jakis wplyw)
pozdrawiam seba
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Hej
Miałem ostatnio podobny problem mianowicie na początek proponuje abyś poprosił kogoś aby dodawał ci gazu a ty obsłuchaj pod maską z kąd dochodzi pisk jeżeli z okolic alternatora czyli po lewej na dole no to pewnie pasek do wymiany albo łożysko w alternatorze, jeżeli jednak pisk dochodzi z okolic aparatu zapłonowego to bedziesz miał taki przypadek jak ja .... w okolicach przebiegu ok 140k wyciera się taka tulejka osadzona na wałku w aparacie zapłonowym i denerwująco piszczy a po jakims czasie nawet chromoli jak dostanie luzu. wymiana jest dośc prosta zdejmujesz pokrywę aparatu zapłonowego sciagasz palec rozdzielacza i odkręcasz płytkę z czujnikiem halla (delikatnie zeby kabelków nie urwać) i ukaże ci sie na tej płytce taka mała obejma z blaszki z 2 nitami musisz je rozwiercic zamontowac nową tulejkę i zanitować spowrotem. Koszt nowej tulejki to ok 10-15 zł robota na max 40 min na początek dla sprawdzenia możesz psiknąc w ta rolkę WD 40 jak przestanie piszczec to znaczy ze to to. Pozdro.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

u mnie jest to samo. Ale moim zdaniem to skrzynia tak wyje.

Ta tulejka piszczałaby tylko na 5 biegu? Chyba nie
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

http://w981.wrzuta.pl/audio/9MFotPZ07SF/nagranie_1
sory za kiepska jakosc musicie sie wsluchac :)
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Z tego audio to sie nie za wiele wyzna hehe ja na poczatku też myślałęm że to skrzynia, a kolego jescze takie pytanko czy piszczenie występuje też na postoju jak auto sie nie rusza??
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

nie wiem czy to dokladnie to samo ale na postoju (nie wiem czy to dokladnie to) slysze cos po lewej stronie (nie identyczny dzwiek jak podczas jazdy ale zaraz po odpaleniu silnika to nie wystepuje)
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

U mnie piszczało dopiero pow. 2000 obr/min weź WD 40 i psiknij w aparat zapłonowy po zdjęciu palca rozdzielacza zobaczysz czy coś się zmieni
T
TomassK21
Newbie
Newbie

Post autor: TomassK21 »

ja mam ten sam problem ale na biegu nr 3 ten sam swist :cry: pomogło to WD40??
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”