odpalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maniekkm
Newbie
Newbie

odpalanie

Post autor: maniekkm »

Mam Polo z 97 roku 1.4 8V .Problem jest taki. Przy odpalaniu rozrusznik kręci ale nie ciagnie silnika. jak by nie zazębiał. Dopiero po 2-3 próbach dopiero załapie. Drugi problem to taki. Mam nowiutki akumulator 53-ke alternator jest 70 tka a akumulator jest nidoładowany oczko akumulatora jest czarne cały czas.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Przy odpalaniu rozrusznik kręci ale nie ciagnie silnika
uszkodzenie w rozruszniku prawdopodobnie bendiks
tu masz więcej co to jest ale mniejsza o to.http://pl.wikipedia.org/wiki/Bendiks

Jeśli o nienaładowany akumulator chodzi to:
Sprawdź najpierw klemy akumulatora ewentualnie przeczyść drobnym papierem ściernym i zabezpiecz wazeliną tech.
Podepnij woltomierz pod zaciski akumulatora sprawdź czy alternator ładuje napięcie powinno oscylować od 13,1-14,4 V
Jeśli jest mniejsze to znaczy, że szczotki trzeba wymienić w alternatorze jeśli za duże to regulator napięcia do wymiany.
Musisz też wykluczyć fabryczną wadę akumulatora bo też może to jego wina, brak oczka w aku może też oznaczać że elektrolitu jest mało bo wtedy on nie działa.Sprawdzaj i szukaj przyczyny ja przypuszczam, że jest to bendiks w rozruszniku i szczotki w alternatorze.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 8:58 przez rat4, łącznie zmieniany 1 raz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

[quote=""rat4""]uszkodzenie w alternatorze prawdopodobnie bendiks[/quote]

chyba w rozruszniku :P
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zgadza się pomyliło mi się. Oczywiscie, że w bendiks w rozruszniku a szczoty w alternatorze. :oops:
civic r18a2/407 1,6 HDi
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Jedna uwaga : zacznijmy może od solidnego naładowania akumulatora prostownikiem .
Włączanie oraz zazębianie rozrusznika z wieńcem zebatym koła zamachowego realizowane jest przez elektromagnes - jeśli akumulator jest słaby - sprzęganie może być nieprawidłowe już z tej przyczyny, bez usterek tkwiących w rozruszniku.
m
maniekkm
Newbie
Newbie

Post autor: maniekkm »

przez swieta musialem gdzies szybko dojechac i troche go piłowałem na wysokich obrotach. co sie okazało po takiej jezdzie akumulator sie naładował oczko swieci na zielono i odpala bez problemu. wiec to chyba nie bendiks
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”