[6R] Silnik 1.2 TSI pytanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cezar
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Silnik 1.2 TSI pytanie

Post autor: cezar »

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Polo z silnikiem 1.2 TSI. Auto ma przejechane dopiero 1500km. Jak na razie wszystko sprawuje się wzorowo. Samochodem jeżdzi się bardzo przyjemnie, a największą radość z jazdy daje właśnie silnik, jego dynamika i elastyczność są zachwycajace. Na wolnych obrotach po uruchomieniu silnik pracuje równiutko bez jakichkolwiek wibracji. :?: Jednak jest jedna rzecz która mnie zastanawia i trochę przeszkadza, a mianowicie gdy silnik pracuje właśnie na wolnych obrotach i dodam "gazu" to zanim obroty się zwiekszą wyczuwalne jest nieduże szarpnięcie silnikiem. Aby uniknąć tego efektu gaz trzeba wciskać bardzo delikatnie i z czuciem. Nie wiem czy to jest normalne w tych silnikach? Może ktoś też zaobserwował coś podobnego? Prosiłbym o odpowiedź w tej kwesti.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Witaj. To normalne w 1.2 TSI, że jak dodasz gazu to wrażenie jakbyś miał z 6 litrów i 12 garów pod maską tak szarpie silnikiem, u mnie każdy kto wsiada to to zauważa ;).
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Też tak mam, spokojnie, wszystko w normie :) W sumie fajny efekt, jakbyś gazował jakimś american muscle :D
c
cezar
Raczkujący
Raczkujący

Dzieki za odpowiedzi, czyli jeśli to normalne w tym silniku więc cieszę się że nie jest to jakaś usterka. Zresztą w samej jeździe to zupełnie nie przeszkadza ale sie to czuje, a zwróciłem na to uwagę dlatego, że w moim poprzednim aucie (Yaris II 1.3) nie miałem takiego efektu. Mogę jeszcze dodać że pod względem osiągów porównujac 1.3 Yarisa do 1.2 TSI to oba silniki dzieli przepaść. W mocy jest to raptem 18KM ale subiektywne odczucie wskazuje na przynajmniej 50KM. TSI przewyższa silnik Yarisa pod wieloma względami: przyspieszenie, elastyczność, głośność itp. Daje dużo wiecej radości z jazdy :) .
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Najlepiej zredukuj mu bieg i gaz do dechy wtedy:)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ze spalaniem tez przepsc nie?w porownaniu do T.Y?
c
cezar
Raczkujący
Raczkujący

[quote="damianese"]ze spalaniem tez przepsc nie?w porownaniu do T.Y?[/quote]

Wg wskazań komputera mój Yaris spalał na trasie przy spokojnej jeździe (90km/h - 100km/h) około 5,8 do 6,0 l/100km. Czasem udało mi się zejść do 5,5 l/100km. Polo jeżdżę jeszcze dość krótko, ale już widzę że jest lepiej, poza miastem przy podobnej prędkości, komputer pokazał tylko 4,8 l/100km. Jak dla mnie jest to świetny wynik, tym bardziej że auto jest jeszcze niedotarte a osiągi są lepsze niż w yarku. Oczywiście przy prędkościach autostradowych spalanie będzie wieksze w obu autach, ale to normalne nie ma nic za darmo. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”