Uniwersalny moduł domykania szyb- schemat podłączenia?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Daro0690
Newbie
Newbie

Uniwersalny moduł domykania szyb- schemat podłączenia?

Post autor: Daro0690 »

Witam, jestem tutaj nowy a więc na wstępie chciałbym się przywitać :D

Ale do rzeczy...

Jak w temacie, chodzi o moduł domykania szyb, a dokładniej o schemat.
Szperałem sporo po necie aby znaleźć jakiś schemacik ale nigdzie nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi jak go podłączyć.

W moim module problem wygląda następująco:

Podłączyłem cały moduł według schematu w instrukcji i z początku sądziłem że moduł jest zepsuty. Ale postanowiłem sprawdzić jeszcze raz całe podłączenie i napięcia na kablach. Okazało się że moduł działa prawidłowo i szyby powinny się podnosić, ale tego nie robiły. Grzebałem aż w końcu znalazłem problem. Moduł podawał plus na szybę która niestety nie miała minusa (przy przytrzymaniu przełącznika podnoszenia/opuszczania szyb w pozycji podnoszenie wszystko działa).
Wnioskuję że problem jest następujący- trzeba podać jeszcze minus, ale jak??
A może zmienić plus w przełącznikach podnoszenia/opuszczania na stały, a nie ACC, a moduł ustawić na wyzwolenie minusem i podłączyć się pod kabel na którym powinien być minus podczas podnoszenia szyb?? (na obu kabelkach przy silniczku, dla przełącznika w pozycji spoczynku są dwa plusy z przekręconą stacyjką i brak plusów i minusów przy wyłączonej stacyjce)

Proszę o pomoc jeżeli ktoś już go pokonał.
Dzisiaj jeszcze coś pokombinuje, jeżeli się uda napiszę.
Wierzę że przyda się innym ;)

-----------------------------------------------------------------------------------
Sprawdziłem opcję z podaniem minusa z modułu, taka opcja odpada gdyż moduł jest w stanie podać tylko "plus" :(
Kombinuję dalej, jeżeli nikt nie ma rozwiązania na powyżej opisany problem, dam znać jeżeli uda mi się samemu je znaleźć ;)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, 21:26 przez Daro0690, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
synor
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: synor »

B
BareK126
Newbie
Newbie

Post autor: BareK126 »

napewno musisz zmostkować przekaźnik od szyb zeby chodziły bez stacyjki nie pamietam który to numer przekaźnika
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

jeśli Ci to pomoże to szyby sterowane sa impulsem masy
i tak przy podnoszeniu na pin nr. 1 na wyłaczniku szyb musi byc podana masa więc wpinasz się impulsem masy z modułu w kabelek wychodzący z pinu nr 1 oczywiści musi byc on przecięty bo normalnie w spoczynku jest na nim +12 i tak jeden kabel z wyłacznika z pinu nr 1 leci na moduł drugi z modułu juz na kabel idący do siliczka sterowania szybą
normalnie podnosząc szyby zawsze sygnał jest mostkowany przez moduł jeśli moduł działa odcina sygnał z wyłącznika a daje swój na silniczek tak to działa w skrócie
proponuje podłaczyć moduł na jakims wyłaczniku (w zimie nie odsuwamy raczej szyb) a centralnego i tak uzywamy więc po co obciążac akumulator)
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Ja właśnie też jestem w trakcie wałkowania tematu, zastanawiam sie nad modułem (STIG'owy czy MPW-2) , sterownik centralnego wczoraj zamówiony (STIG'owy).

Przeszukałem net i znalazłem wg mnie najsensowniejszy sposób na zamontowanie tego luksusu bez manewrowania z przyciskami itp, jak to ma miejscie w powyższym manualu z vwpolo-squad.
Mysle ze koledzy z Klubu Seata sie nie pogniewają jak zamieszcze tu linka
http://klubseata.pl/forum/https://forum ... ic.php?t=0
wg mnie instalacje w naszych autach są takie same, a jak nie to bardzo podobne, rozmawialem kiedys z Alwaro89 z forum własnie na ten temat i ... "ponieważ mam sterowanie masą i +, a w module była opcja sterowania masą" wiec mase trzeba dostarczyc tym przekazniczkiem a plus dostarcza moduł.
Na dniach bede to powinienem to montować wiec jak bede wiedziec cos wiecej z własnego doświadczenia to napiesze.

To tyle odemnie :grin:
Pozdrawiam

-----
Jednak podszedłem troche inaczej do tematu. Sterownik Stig'owy, moduł MPW-4. Można pomyślec po co mi moduł na 4 szyby skoro mam 2? Otóż zależało mi na tym aby nie modyfikować ori instalacji i aby moduł miał regulacje czułości w jak największym stopniu, oraz szyby były domykane po kolei lub razem (jak mi sie zachce:P). Moduł MPW-4 posiada opcje sterowania dwuprzewodowego bez koniecznosci dodawania jakichkolwiek przekaźników oraz dodatkowo płynną regulację czułości, co w moim przypadku okazało sie niezbędne ponieważ jedna szyba ma wieksze opory podnoszenia. Podłączając wszytko wg schematów działa to pięknie i jest to cholernie wygodne :beach:
Polecam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”