Konserwacja progów od środka - jak?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
VWPoloClassic1999
Newbie
Newbie

Konserwacja progów od środka - jak?

Post autor: VWPoloClassic1999 »

Witam. Chciałbym zakonserwować profile zamknięte w moim Classicu (rocznik 1999).

Chodzi mi o konserwacje PROGÓW I DRZWI od środka. Samochód do tej pory był garażowany ale ze względu na zmianę miejsca zamieszkania sytuacja zmieniła się.
Zauważyłem że nawet do kilku dni po obfitych opadach deszczu z progów w okolicach przednich kół kapie woda. Nie wiem którędy ta woda tam się dostaje i którędy kapie, czy nie powinna wypływać na bieżąco. Domyślam się ze skoro nawet i 3 dni po opadach z progów cieknie to woda musi cały czas znajdować się w nich przez co zaczną mi od środka korodować a tego bym nie chciał.
Jak DOKŁADNIE mam to zrobić? Co i jak mam ściągnąć żeby mieć dostęp do wnętrza tych elementów?
PRZEZ które otwory mam pryskać środek konserwujący? Gdzie te otwory się znajdują i jak uzyskać do nich dostęp?
Jak ściągnąć i nie zniszczyć tego co muszę ściągnąć przed konserwacją?
Warto byłoby chyba najpierw przed konserwacją jakoś to wyczyścić, może wodą pod ciśnieniem?
Proszę o szczegółowy opis bo będę to robił pierwszy raz...

Dziękuje za konkretne i wartościowe odpowiedzi
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Masz moze szyberdach? Jesli tak to nie zatykaj tych otworow, jest ich kilka na kazdej stronie progu, na zgrzewie (tym takim rancie, rynience, nie wiem jak to nazwac) w kazdym razie to wchodzi w rowek we fabrycznym lewarku co by Ci z niego samochod nie spadl. Co parenascie cm jest jakby poszerzenie i tamtedy ma sie wylewac woda z szyberdachu, tak jest przynajmniej u mnie. Zauwazylem to jak udraznialem przewody odprowadzajace wode z rynny wokol szyberdachu. Sprawdz czy czasem nie masz ich pozalepianych, czasami jak robia konserwacje moga je zapackac i wtedy woda bedzie Ci wlasnie stala a nie odplywala jak powinna. Takie same otwory masz takze w drzwiach na dole i taka sama spelniaja one funkcje, odprowadzaja wode. Jak sie dobrze przyjrzysz zdjeciu na aukcji to zobaczysz cztery poszerzenia brzegu na dole reperaturki http://moto.allegro.pl/vw-polo-classic- ... 98509.html
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
VWPoloClassic1999
Newbie
Newbie

Post autor: VWPoloClassic1999 »

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Co do szyberdachu - tak, posiadam szyberdach ale nie skojarzyłem że to tamtędy spływa z niego woda, nie sądziłem że przepuszcza on jakąkolwiek wodę do środka.
Sądziłem że wszystko spływa po dachu :)
Domyślam się zatem że lepiej nie konserwować progów ? Lepiej jest porządnie udrożnić otwory odpływowe?
Co do samej konserwacji, na internecie wyczytałem że odpowiednim do tego środkiem jest BOLL. Ktoś z forumowiczów używał?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”