[9N3] Kłopoty z dziwymi odgłosami podczas jazdy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kedlaw31
Newbie
Newbie

[9N3] Kłopoty z dziwymi odgłosami podczas jazdy.

Post autor: kedlaw31 »

Witam. Mam Problem z Vwagenem Polo 1,2 Trenndi 2008r. W czerwcu miałem kolizje z innym samochodem.Auto oddalem do serwisu blacharskiego.Podczas naprawy wyjeto silnik,aby naprostować rame.Blacharke zrobiono super,wszystko na nowych orginalnych częściach.Po przejechaniu 200 km zaczołem słyszeć takie delikatne furkotanie,które po jakimś czasie zarobiło sie coraz głośniejsze,szczególnie podczas jazdy pod obciążeniem.Zaprowadziłem auto znowu do serwisu,aby je poprawiono.Podobno rozebrano ukled wydechowy i złożono go jeszcze raz na paste.Wyglądało ze jest ok.kiedy zrobiłem 200 km te furkotanie znowu sie uaktywniło.Czy ktos moze mi powiedzieć co jest przyczyną tego furkotani i jak sobie z tym poradzić.A może ktoś miał podobne kłopotyz innym autem?Prosze o pomoc. :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

opisz trochę dokładniej to furkotanie... Furkotanie jest stałej częstotliwości i głośności? Czy może się zmienia? Od czego zależy ewentualna zmiana? Od prędkości samochodu, od wysokości obrotów silnika? Piszesz, że pod obciążeniem, jednak wiele to nie mówi.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a moze to brzmi jak odglos lancucha rozrzadu, ktory w silnikach benzynowych 1.2 jest zamiast paska rozrzadu. Przy zwiekszonym obciazeniu silnika, a szczegolnie, gdy silnik jest zimny i hydrauliczny napinacz slabiej pracuje. Jesli to lancuch to mogl sie rozciagnac z czasem, ale nie sądze zeby rozciagnal sie z powodu wypadku. Noi odglos lanucha nasila sie a nie pojawia nagle wraz z iloscia przebiegu.

Czy ten odglos jest tylko podczas jazdy czy moze wystepuje tez przy skrecaniu kierownicą np na parkingu. Male terkotanie moze byc oznaka albo zuzycia lozysk amortyzatorów przy kielichu. Z kolei pukanie lub stukanie przy dodawaniu gazu przy skreconej mocniej kierownicy np wyjezdajac z osiedlowej na glowną oznaczac moze zuzyty przegób pólosi.

Noi czy to furkotanie dobiega z kabiny czy z przedzialu silnika, czy z bagaznika? Czy furkotanie jest najlepszym odzwierciedleniem tego odglosu, moze inaczje bys to okreslil. Zawsze mozesz nagrac :D .

A moze poduszki silnika lub skrzyni alle to nazwalbym klikaniem lub stukaniem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”