Takie pytanie natury technicznej nie daje mi spokoju.
W mojej polówce (centralny zamek + pilot) auto otworzyć można tylko od strony kierowcy, w zamku pasażera po przekręceniu kluczyka pompka działa, ale żadnych drzwi nie otwiera. Zamknąć autko też można tylko od strony kierowcy. Wydawało mi się to normalne (wcześniej nie miałem aut z immo a już w ogóle z centralnym) ale mam coraz więcej wątpliwości.
Pytanie - czy coś jest nie tak, czy "jednopunktowe" zamki centralne to rzeczywiście norma w autach z immobiliserem? Jesli to nie norma, w czym może być problem?
Pozdrowienia.
Immobilaizer tutaj nic nie ma do rzeczy.
Piszesz "pompka działa" czyli rozumiem, że centralny fabryczny -pneumatyczny.
Ja mam 6N z immo i fabrycznym pneuamtem i u mnie jest tak: z klucza centralny działa w obydwu przednich drzwiach, a z nypla tylko w drzwiach kierowcy.
Musisz mieć albo niepołączone sterownie zamka albo ułamaną "tą" część (piszę "tą" bo wyleciało mi jak się ta dźwigienka nazywa) co steruje pneumatem przy zamku.
Skoro temat o centralnym to dorzucę swoje dwa grosze.
Ostatnio zauważyłem taką rzecz: otwieram samochód bez otworzenia zamka czyli lekko przekręcam klucz w drzwiach nie otwierając ich, tak tylko aby centralny ożył, poczym zamykam także bez pełnego przekręcania kluczykiem i wszystko zamknięte włącznie z bagażnikiem. Otwieram tak jak powyżej i drzwi się otwierają a bagażnik dalej zamknięty. Zamykam z pełnym przekręceniem kluczyka i otwieram także z kluczykiem w drzwiach przekręconym na maxa i bagażnik także otwarty.
I tutaj rodzi się moje pytanie: czy to jest możliwość czy to normalne aby pozostawić zamknięty bagażnik a otworzyć tylko samochód tak jak powyżej opisałem :?:
Czy po prostu zaczyna mi szwankować mój pneumat :?:
U mnie w zamku (który sam zakładałem) też jest tak że otwierając drzwi kluczykiem muszę otwierać od strony kierowcy a to z tego względu ze jest że jest tam zamontowany zamek (silniczek otwierający i zamykający) który po przekręceniu kluczyka działa jak włącznik pozostałych zamków a jest on tylko jeden dlatego po przekręceniu kluczykiem innego zamka winnych drzwiach nie zamyką się pozostałe.
A immobilizer w moim przypadku niema z tym nic wspólnego.
a mam jeszcze jedno pytanie u mnie w polówce od strony pasazera była zmieniana szyba moze ktos nie podłczył czegos i nie moge zamknąc centralnym całego auta
Ja też mam oryginalny pneumatyczny centralny, ale bez pilota. Polo 3D. Całe auto moge otworzyc z obu stron, i od kierowny i od pasazera. Otwierajac w bagazniku otwiera sie tylko on sam, pompka nie pracuje.
@elmo - moze odlaczył, do zamka przychodza 3 przewody we wtyczce.
Mr_Tomek, dzięki - dałbym ci "Pomógł", ale nie ma takiej opcji :-/
Pytanie konkursowe nr 2 - Da się jakoś ten problem rozwiązać - tzn. podłączyć jakoś drugi zamek (pasażera lub bagażnika) tak, by można go było otworzyć chociażby osobno? Nie uśmiecha mi się być w sytuacji gdy coś się stanie z zamkiem kierowcy i nie otworzę w ogóle wozu...
Pozdrowienia.