[9N3] Spadanie obrotów na jałowym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

[9N3] Spadanie obrotów na jałowym

Post autor: Anonymous »

jestem posiadaczem uzywanego auta od niespełna miesiąca. Od początku takie zachowanie prawdopodobnie występowało, ale ost. zwróciłem większa uwagę na zmiane obrotów na jałowym biegu.

Mam pytanie do posiadaczy Polo 4FL z silnikiem benzynowym. Mam 1.2 12V 47kW benzyna. Jak dodam gazu obojętnie do ilu obrotów, ale powyżej 1000, to jak puszcze pedał gazu całkowicie to obroty plynnie spadają i gdzies przy 1000 lub 900 obrotach zatrzymuje sie wskazowka na ok 1-2 sek i potem opada dalej w dół do 700, 650 rpm.

Podczas przyspieszania i jazdy nie odczuwam niepokojacych objawów szarpania itp. Czy to cos z moja przepustnica jest nie tak, czy moze to jest specjalny zabieg zeby silnik nie szarpal przy zmianie biegów?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

nikt nie patrzy na prace silnika po zapaleniu, bo zero odpowiedzi, a pytanie banalne...
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

Mi się wydaje że jest to normalka i nie widzę w tym nic dziwnego ,ale dopisz jeszcze czy na rozgrzanym silniku tak się dzieje , bo może taka opcja że jest niedogżany i wtedy może se sam regulować "ssaniem" żeby nie zdusiło. Ja mam Reno Thalie 1.2 2009r i też tak se skacze, ale dla pewności to może faktycznie niech ktoś z silnikiem VW 1.2 12V się wypowie
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”