[9n] Prośba o rade przy VW Polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
domain1990
Newbie
Newbie

[9n] Prośba o rade przy VW Polo

Post autor: domain1990 »

Witam wszystkich forumowiczów;) Jutro jade do NIemiec po Polóweczke i chciałbym się dowiedzieć na co mam zwrócic szczegolnie uwage przy zakupie
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

diesel, benzyna?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
d
domain1990
Newbie
Newbie

Post autor: domain1990 »

diesel i benzyna wchodzą w gre;)
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gall_anonim_3 »

hmm... na co zwrócić uwagę, po pierwsze to jak będziesz jeździł po komisach, to omijaj te w których handlują turki i inni ciemno skurzy przyjaciele (oczywiście nic do nich nie mam, ale kilku kumpli się już nacielo na nich), po drugie to pamietaj że niemcy dobrych aut tanio nie sprzedają. Teraz tak zależy jaką polówkę szukasz załużmy że cos z DISLA 9N np. 1.9 lub 1.4 cena tych aut będzie wahać się w okolicach 4000 tys euro na plus, nie ma co liczyć na mniej, a dobrze o tym wiem bo niedawno sam kupowałem taka polówke. Jak już namieżysz coś co z wygladu bardzo Ci się podoba, to najpierw otwierasz maskę i oglądasz czy śruby nie sa ruszone, czy np z jednej strony nadkole jest pociągnięte masą czy nie. w sumie w przypadku disla możesz sprawdzić jeśli silnik jest czyściutki, to po rozgrzaniu auta odkręcasz korek oleju i sprawdzasz czy np, silnik nie pluje olejem, ale teraz sa takie metody że wlewasz jakieś magiczne plyny do auta i 1000km jest spokoj. Dalej oglądaj szyby czy wszystkie są z tego samego roku i czy mają orginalne logo producenta. (ta ostatnia cyferka z kropką np "3.") to znaczy że auto jest z 2003 roku. Tak na oko możesz sprawdzić szpary między maską a leflektorami z obydwu stron czy są takie same, w sumie to wszystkie szpary. Środek oczywiście zależy od przebiegu, ale patrz jak sa materialy powycierane czy auto wygląda na pewno na taki przebieg. Patrz uważnie czy przy przekręconym zaplonie palą się najważniejsze kontrolki, taki jak poduszki, akumulator i tak dalej. Co jeszcze, zawieszenie przejechac się po placu czy cos stuka póka i tak dalej. No i to tak mniej więcej, miłego szukania auta i nie zniechęcaj sie. Aha no i nie kupuj na chama, jak nic nie znajdziesz to pojedziesz innym razem, szkoda kasy.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 13:23 przez gall_anonim_3, łącznie zmieniany 1 raz.
d
dziobak
Newbie
Newbie

Post autor: dziobak »

Z tymi szybami to totalna bzdura!!! bardzo rzadko w samochodach są szyby tego samego producenta, a już nigdy nie ma oznaczenia roku. Nigdy, ale to nigdy to o niczym nie świadczy!!! TYM BARDZIEJ, ŻE PRODUCENT SAMOCHODU ZAWSZE BEZ WZGLĘDU NA PRODUCENT, ZAWSZE WSTAWIA SWOJE LOGO!!!. Obecnie w niemieckich i włoskich samochodach montowane są szyby Saint- Gobain, lub rzadziej Pilklington. Przy czym nie ma tutaj żadnej reguły!!! jedyna to znaczek producenta.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

z benzyny to nie bierz przypadkiem motoru 1.2 z początku produkcji :crazy:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""dziobak""]bardzo rzadko w samochodach są szyby tego samego producenta[/quote]

Owszem ale szyby symetryczne raczej tego samego tj . Przedni drzwi ten sam, tylna szyba ten sam, przednia ten sam. Może to być inny producent ale symetryczne na 99% ten sam producent wiec nie wprowadzaj w błąd! To że Ty może masz auto powypadkowe i chcesz tym samym się trochę podnieść na duchu nie znaczy że inni muszą na tym stracić. Oznaczenia roku są.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

kolosensei ma absolutną rację. :cool:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""dziobak""]Z tymi szybami to totalna bzdura!!! bardzo rzadko w samochodach są szyby tego samego producenta, a już nigdy nie ma oznaczenia roku. Nigdy, ale to nigdy to o niczym nie świadczy!!! [/quote]
No z tego co ja wiem to każde auto ma oznaczenie roku produkcji samochodu na szybie, mam w domu 4 samochody i każdy z nich ma oznaczenie roku i logo producenta przynajmniej w vw-ejach w skodzie jest PILGINKTON w seacie też, nawet 11 letnia Carisma brata ma oznaczenia, więc sory jeśli sie myle, ale tak raczej jest.
PEACE :oki:
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""gall_anonim_3""]oznaczenie roku produkcji samochodu na szybie[/quote]
oznaczenie roku produkcji szyby :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

No fakt, pomyliłem się, dzięki za poprawke :D
k
karolbialy1
Newbie
Newbie

Post autor: karolbialy1 »

Witam również przymierzam się do zakupu polo 9n jak kolega. Powiedźcie jaki wybrać najlepiej silnik do tego modelu i czemu omijać 1.2 z początku produkcji? ;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

1.2 to za słaby silnik do tego auta, który nie grzeszy ekonomią i kulturą pracy.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
k
karolbialy1
Newbie
Newbie

Post autor: karolbialy1 »

g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

Jak dla mnie to drugi link odpada silnik 1.2, kiepski wybór, ja w domu mam z tym silnikiem skode fabię, co prawda do miasta super aytko, żwawe, sprawne i tak dalej, ale nic po za tym, problem z cewkami zapłonowymi, z czujnikiem temperatury itd.
Pierwszy i ostatni link, to jak dla mnie super baza pod modyfikacje właściciela, dobry stan przynajmniej na zdjeciach, oczwiście trzeba sie przyjrzeć tym polówką. Tak więc ja bym wybieral między pierwszym i trzecim linkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”