napięcia 1.4 aex

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dalmashin
Newbie
Newbie

napięcia 1.4 aex

Post autor: dalmashin »

w moim aucie 1.4 aex na wolnych obrotach napięcie na zaciskach akumulatora przy wyłączonych odbiornikach wynosi 13,9V. mierzyłem miernikiem. po włączeniu świateł mijania, przeciwmgłowych i kabiny, nawiewu, radia, ogrzewania tylnej szyby czyli wszystkiego co się da napięcie spadło do 12,9V. w książce "sam naprawiam" jest napisane, że nie powinno być zmiany większej niż 0,4V. przy normalnym obciążeniu jest około 13,5V. w sumie mi to nie przeszkadza ale pamiętam, że w polonezie miałem powyżej 14V. czy mam jakąś usterkę? dodam, że raz na trzy miesiące muszę ładować akumulator.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 7:20 przez dalmashin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""dalmashin""]na wolnych obrotach napięcie na zaciskach akumulatora przy wyłączonych odbiornikach wynosi 13,9V.[/quote]
u mnie to samo
[quote=""dalmashin""]przy normalnym obciążeniu jest około 13,5V[/quote]
norma jak u mnie
[quote=""dalmashin""]czy mam jakąś usterkę?[/quote]
ten typ tak ma
[quote=""dalmashin""]dodam, że raz na trzy miesiące muszę ładować akumulator.[/quote]
stary ten akumulator ? prad nie ucieka ?
d
dalmashin
Newbie
Newbie

Post autor: dalmashin »

dzięki za odpowiedź. skoro to nie jest odosobniony przypadek to zostawię napięcia w spokoju. co najwyżej kupie nowy aku. wcześniejszy właściciel zamontował 74 Ah, co wydaje mi się za dużo. w jakimś katalogu było, że odpowiednia pojemność do 1.4 aex to 35 Ah ale to znowu chyba bardzo malutko. jaką pojemność zatem wybrać?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Było o tym wiele razy. Wpisz hasło jaki akumulator i wybierz dział 100 Tech/6N i ci wyjdzie mnóstwo info. Dla AEX jest to 36-44Ah
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”