[6n2] Problem z odpaleniem 1.4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rafal91
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z odpaleniem 1.4 TDI

Post autor: rafal91 »

Witam.
Mój problem z autem polega na tym, że po dziesiejszym wyprowadzeniu go z garażu nie chce już ponownie odpalić. Wygląda to tak, że po przekręceniu kluczyka zapalają się wszystkie kontrolki za wyjątkiem jednej - świec żarowych, która zwykle mignęła przez jakąś sekundę, a teraz nie zapala się w ogóle. Gdy przekręcam kluczyk dalej by zapalić, rozrusznik kręci, ale silnik nie startuje. Pomimo wielu prób nie udało mi się zapalić auta, odłączyłem akumulator na parę minut i ponownie podłączyłem, też bez skutku.
Po przeszukaniu forum i napotkaniu na kilka wątków o problemach z odpalaniem próbowałem podciągnąć kierownicę do góry, jakoby to była rzekoma usterka kostki stacyjki, ale to też nic nie pomogło. Zakładam, że to problem z immobiliserem, choć rozbierałem kluczyk, próbowałem jakoś docisnąć pastylkę immo i też nic nie pomogło.
Dodam, że podobny problem już wystąpił wcześniej jakieś 3 razy, jednak po paru próbach wyjęcia i włożenia kluczyka do stacyjki udało mi się odpalić samochód, kiedy kontrolka od świec się zapaliła, lecz teraz to nic nie pomaga.
Nie mam drugiego kluczyka, żeby sprawdzić czy coś jest nie tak z immobiliserem w tym, którego używam.
Jesteście w stanie mi powiedzieć w czym jest problem?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

wydaje mi sie ze swiece i immo nie maja zbyt wiele wspolnego, kiedys spotkalem u swojego mechanika goscia majacego arose z 1,4 tdi i podobny problem, sterownik swiec zarowych sie rozprogramowal, ta impreza kosztowala go prawie 2k, samochod nie odpalal, ale nie pamietam juz jakie byly objawy
r
rafal91
Newbie
Newbie

Po wyczytaniu na forum, że kontrolka świec pali się, gdy nie działa sterownik świateł STOP podejrzewałem wszystko. To skoro może to kosztować 2k to jestem mega przeszczęśliwy...
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiekkrgu »

Świece żarowe nie są niezbędne do odpalenia diesla no chyba że jest zima ale jeszcze zimno nie ma, sprawdz sobie świece zarowe czy aby sie nie poprzepalały wtedy też nie świeci sie kontrolka z grzania swiec, co do imo to jesli swiece nie podziałąją znajdz dobrego elektomechanika który Ci odłączy imo, nie jest to najtańsze bo emulator może trochę kosztować no ale napewno duzo taniej niż 2k, powodzenia
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
r
rafal91
Newbie
Newbie

Wiem, że nie są niezbędne, nawet poprzedni właściciel mi mówił, że teraz w lato ta kontrolka zapala się tak tylko czysto informacyjnie, a nie dlatego, że świece faktycznie grzeją. Tylko problem polega na tym, że jeśli ta głupia kontrolka się nie zaświeci to mogę go kręcić, aż do rozładowania akumulatora i nic, a wystarczy, że mignie i odpali od razu. Ale za nic nie mogę dojść co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Czas rozejrzeć się za kimś kto mi to sprawdzi.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

rafal91 na początek proponuję ci sprawdzić bezpieczniki o nr 23, ten jest od przekaźnika świec i 37 ten jest od zespołu sterowania silnikiem. Gdy wyjmiemy je obydwa, lub będą przepalone, lub zasniedziałe, silnik nie odpali i wówczas kontrolka (spirala) się nie włączy.
Bezp. nr 23 jest w 2 rzędzie, 6 od lewej strony
Bezp. nr 37 jest w 3 rzędzie. 3 od lewej strony
Mało to pawdopodobne, że obydwa bezp. są niesprawne, ale nie wykluczone, bo przyczyna może tkwić w którymś przekaźniku.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

jeśli to jest Silnik AMF to KONIECZNIE sprawdź czy wtyczka od pompowtrysków się nie poluzowała lub się nie odłączyła i czy wszystkie piny są ok. bo ona daje takie symptomy że rozrusznik kręci ale nie zapala silnik.
A czy miałeś sytuację że ci auto muliło i ledwo na jedynce jechało?
Wtyczka jest na prawej stronie silnika pod Plastikową osłoną z logo VW 1.4 TDI.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

weź kup kostke stacyjki nie jest droga, rozkręć osłone pod kierownicą wyjmij wtyczke ze starej kostki włóż nową kostke i przekręć śrubokrętem. miałem tak w starym polo, jeździłem jakis czas odpalając śrubokrętem, bo ze zdjęceim kierownicy był problem, później załatwiłem sobie ściagacz i wymieniłem.
I miejsce plac manewrowy
r
rafal91
Newbie
Newbie

Sprawa rozwiązała się ostatecznie w sobotę. Przyjechał facet z VW, podpiął komputer, nie mógł wejść nim do sterownika silnika. Wyjąłem sterownik, w środku było wszystko ok. Skleiłem, włożyłem do auta, jakimś cudownym trafem odpaliło, ale krótko trwało moje szczęscie, bo kolejna próba odpalenia zakończyła się fiaskiem, te same objawy co wcześniej. Poprzedni właściciel auta, gdy poinformowałem go o tym co się stało, przejął się problemem i zadzwonił do mnie po przeszukaniu różnych forów, m.in. Ibizy, że podobne objawy występują, gdy padnie przekaźnik 109. Wyciągnąłem go, przelutowałem wnętrzności, zamontowałem i wszystko gra i buczy. Jedynie po tej akcji zaczęła się świecić kontrolka od poduszek, podłączenie do komputera rozwiązało sprawę, wykasowano wszystkie błędy i jak na razie (odpukać), wszystko jest ok.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi odnośnie rozwiązania problemu.
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arek1,4tdi »

Tak to prawda co mowiles z tym stopem moze tyc cos z czujnikiem stopu ( jest do pedalem hamulca) dlatego Ci sie moze nie zapalac kontrolka wiecy zarowej ale zeby zaras nie odpalal to dziwne powodzenia
b
bastii222
Newbie
Newbie

Post autor: bastii222 »

witam moje pytanie ile powinna sie swiecic kontrolka swieczek ? samochód stał 24 h i było -1 stopnia kontrolka po dosłownie 1,5 sekundy sie wyłaczyła. Samochód odpalił ale miał Ciezko zamuliło go za pierwszym razem ale odpalił zaznaczam akumulator jest nowy ? W czym moze tkwic przyczyna i nie stało mi sie to pierwszy raz od dłuzszego czasu jak postoji tak sie dzieje ? natomiast jak jest ciepły jest ok .
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”