[quote="Aoox"]Więc tak, technicznie można założyć koła 17" z oponą 215/40. Bardziej chodzi o to, że przy założeniu koła 17" z oponą o szerokości 215mm, która jest zwykła oponą, a nie jak w wersji BlueMotion oponą, która wytrzymuje wyższe ciśnienie, co jest równoznaczne z mniejszym oporem-mniejszym spalaniem i przyczepnością. Więc pewnie dlatego "nie ma" możliwości dołożenia felgi 17" do wersji BlueMotion, która z założenia ma być ECO, co teoretycznie wykluczają tak duże i szerokie koła, które mają większy opór. Po drugie z takimi kołami, nie byłbyś wstanie osiągnąć danych producenta dotyczących spalania.[/quote]
Czyli mam rozumieć, że tylko w teorii nie mogę założyć 16/17? To tylko kwestia ekonomiczności polówki, żeby nadal była w stanie osiągnąć te 3,7l spalania :> tak?
Nie ma tu żadnych przeciwwskazań jeśli chodzi o rozmiar? Gdzieś czytałem że Bluemotion są o kilka milimetrów obniżone, nie będzie żadnego problemu?
Jeśli tak, to ASO potraktowało mnie po amatorsku.. mogli dać mi podjąć decyzję, czy zostaje przy eko-piętnastkach, czy nie będę płakał za zapewne nieodczuwalną różnicą w spalaniu/ekonomii. Zamiast tego czuję się w pewnym stopniu wprowadzony w błąd :evil: :evil:
Dzięki Aoox