[6R] Felgi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jankes5555
Newbie
Newbie

[6R] Felgi

Post autor: jankes5555 »

siemka mam pytanko odnosnie felg jako ze kupiłem polo 1.6 (90km) Blue motion technologi czy moge załazyc inne felgi diler mówił ze nie mozna ??

dokladnie chce załozyc Obręcze aluminiowe 16"Boavista" Volkswagen Individual
Obrazek
Dzięki za odpowiedzi ??
Obrazek

Polo 6r 1.6 CRTDI (90 km) Blue Motion Technologi
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Na wewnętrznej stronie klapki wlewu paliwa masz napisane wszystkie rozmiary opon i felg jakie można założyć do naszego Polo:)
Obrazek
Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: condiczek »

troszeczke odgrzeje temat, ale to dla mnie ważne!

w moim przypadku podobnie - przy odbiorze samochodu zamawiałem felgi Syenit 17",
co się okazało - oddali mi pieniądze, bo rzekomo po rozmowie z zaprzyjaźnionym niemcem
od VW stwierdzili że do wersji Bluemotion nie można ich założyć, że niby max 15" :| ?

Jak to się ma do rzeczywistości?
Dodam że na wewnętrznej stronie klapki wlewu paliwu mam wymienione i 215/45 R16, i 215/40 R17!

Pomóżcie proszę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Więc tak, technicznie można założyć koła 17" z oponą 215/40. Bardziej chodzi o to, że przy założeniu koła 17" z oponą o szerokości 215mm, która jest zwykła oponą, a nie jak w wersji BlueMotion oponą, która wytrzymuje wyższe ciśnienie, co jest równoznaczne z mniejszym oporem-mniejszym spalaniem i przyczepnością. Więc pewnie dlatego "nie ma" możliwości dołożenia felgi 17" do wersji BlueMotion, która z założenia ma być ECO, co teoretycznie wykluczają tak duże i szerokie koła, które mają większy opór. Po drugie z takimi kołami, nie byłbyś wstanie osiągnąć danych producenta dotyczących spalania.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Aoox"]Więc tak, technicznie można założyć koła 17" z oponą 215/40. Bardziej chodzi o to, że przy założeniu koła 17" z oponą o szerokości 215mm, która jest zwykła oponą, a nie jak w wersji BlueMotion oponą, która wytrzymuje wyższe ciśnienie, co jest równoznaczne z mniejszym oporem-mniejszym spalaniem i przyczepnością. Więc pewnie dlatego "nie ma" możliwości dołożenia felgi 17" do wersji BlueMotion, która z założenia ma być ECO, co teoretycznie wykluczają tak duże i szerokie koła, które mają większy opór. Po drugie z takimi kołami, nie byłbyś wstanie osiągnąć danych producenta dotyczących spalania.[/quote]

Czyli mam rozumieć, że tylko w teorii nie mogę założyć 16/17? To tylko kwestia ekonomiczności polówki, żeby nadal była w stanie osiągnąć te 3,7l spalania :> tak?

Nie ma tu żadnych przeciwwskazań jeśli chodzi o rozmiar? Gdzieś czytałem że Bluemotion są o kilka milimetrów obniżone, nie będzie żadnego problemu?

Jeśli tak, to ASO potraktowało mnie po amatorsku.. mogli dać mi podjąć decyzję, czy zostaje przy eko-piętnastkach, czy nie będę płakał za zapewne nieodczuwalną różnicą w spalaniu/ekonomii. Zamiast tego czuję się w pewnym stopniu wprowadzony w błąd :evil: :evil:

Dzięki Aoox :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

[quote="Condiczek"]Czyli mam rozumieć, że tylko w teorii nie mogę założyć 16/17?[/quote]

Tak. Będzie "mniej" eko. :)

[quote="Condiczek"]To tylko kwestia ekonomiczności polówki, żeby nadal była w stanie osiągnąć te 3,7l spalania?[/quote]

Kwestia Twojej nogi...

[quote="Condiczek"]Zamiast tego czuję się w pewnym stopniu wprowadzony w błąd.[/quote]

Przygotuj się, że to nie ostatni raz... :grin:
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

:)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Moim zdaniem nie ma żadnego problemu byś założył sobie 17-tki Jeśli chcesz by auto wyglądało atrakcyjnie oczywiście:) jednak 17 czy jeszcze lepiej 16 nie spowodują większego zużycia paliwa a ASO potraktowało cię po amatorsku:)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

[quote="condiczek"]Czyli mam rozumieć, że tylko w teorii nie mogę założyć 16/17? To tylko kwestia ekonomiczności polówki, żeby nadal była w stanie osiągnąć te 3,7l spalania :> tak?

Nie ma tu żadnych przeciwwskazań jeśli chodzi o rozmiar? Gdzieś czytałem że Bluemotion są o kilka milimetrów obniżone, nie będzie żadnego problemu?

Jeśli tak, to ASO potraktowało mnie po amatorsku.. mogli dać mi podjąć decyzję, czy zostaje przy eko-piętnastkach, czy nie będę płakał za zapewne nieodczuwalną różnicą w spalaniu/ekonomii. Zamiast tego czuję się w pewnym stopniu wprowadzony w błąd :evil: :evil:
[/quote]
Tak, możesz śmiało zakładać 16/17". Zawieszenie masz obniżone o 15mm, tak jak ja. ASO potraktowało Cię tak jak mają narzucone odgórnie od Kulczyk Tradex, bo nie ma teoretycznej możliwości zamówienia Polo BlueMotion z kołami 16/17". Zresztą wejdź w konfigurator na stronie www.vw.pl i sam się przekonasz.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

Chłopaki dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu, bardzo mi pomogliście! ;)

Apropo skoro temat nosi nazwę "Felgi", to może pociągniemy go troszkę dalej ;)..
Jestem ciekaw Waszej opinii, która wersja podoba się bardziej, a może jeszcze inny typ felg:

1) Syenit 17"

Foto 'katalogowe':
Obrazek

Foto 'real':
Obrazek

2) Boavista 17"

Foto 'katalogowe':
Obrazek

Foto 'real':
Obrazek

Fotki felg znalezione w necie. Jak narazie moje dwa typy, prawdopodobnie jeden z nich zakupie.
Obrazek
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Te Syenity podobały mi się na zdjęciach katalogowych, ale jak zobaczyłem je na żywo to przypominają mi chińczyki ;) Swoją drogą one są chyba w rozmiarze maks 16" z tego co widziałem w katalogu akcesoriów, ale może się mylę.

Boavisty już prędzej, takie klasyczne. Z drugiej strony może warto by było się przyjrzeć propozycjom innych producentów felg? Nie wiem jaki masz budżet, ale można wybór jest spory.
Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

[quote="sPoOn"]Te Syenity podobały mi się na zdjęciach katalogowych, ale jak zobaczyłem je na żywo to przypominają mi chińczyki ;) Swoją drogą one są chyba w rozmiarze maks 16" z tego co widziałem w katalogu akcesoriów, ale może się mylę.
[/quote]
Rzeczywiście - Felga aluminiowa „Syenit” Wielkość felgi: 7 J x 16". Kompletne koła z tymi felgami zamawiane w VW kosztują dokładnie 6012,84zł. Więc mało to nie jest ;) Mam dokładną kwotę z faktury zaliczkowej, co mi oddawali.

[quote="sPoOn"]
Boavisty już prędzej, takie klasyczne. Z drugiej strony może warto by było się przyjrzeć propozycjom innych producentów felg? Nie wiem jaki masz budżet, ale można wybór jest spory.[/quote]
Dokładnie klasyk, nie są przesadzone, takie w sam raz. Masz rację, chyba na początek 'poglądowo' allegro pójdzie w ruch.
Obrazek
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

W sumie to nie polecam Allegro jako materiału poglądowego, bo tam niestety w większości spotkasz właśnie wspomniane chińskie wyroby typu No Name. Najlepiej pogooglać po stronach, które zajmują się sprzedażą firmowych felg takich jak Advanti Racing, Anzo, BBS, Borbet, Dezent, Dotz, MSW, OZ, Rial, Ronal itd..

Nie wiem czy wolno mi podawać konkretne urle do sklepów, ale jak w google wpiszesz "felgi" to pierwszy wynik jaki Ci wyskoczy to chyba najpopularniejszy w polskim necie sklep z felgami, który przy okazji daje możliwość wirtualnych przymiarek. Można sobie dzięki temu wyrobić jako taki pogląd na to, na czym by się chciało jeździć :)
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Jak dla mnie to zdecydowanie Boavista. I w katalogu, i w realu świetnie wyglądają.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

ja bym widział jakieś szprychówki...OZ, etc....np. OZ Superturismo GT...bajka :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Toto: oj tak Superturismo GT są piękne, też by mi się takie widziały na mojej Polówce... ale cena też niestety jest bajeczna :/ 860 zł za sztukę przy rozmiarze 17" to dla mnie totalna abstrakcja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”