wymiana springów steilhack .. jak ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

wymiana springów steilhack .. jak ?

Post autor: alienek »

witam!!
otorz pojawil problem, zakupilem sprężynki do mojego KarawaNu .. ucieszony zajechalem do domku ..odpalam lapa ,dalej PKP ,wkraczaam do dzialu Manuale i czytam.. i nic ,nigdzie nie ma tutka .. no to wio szukam starego forum .. i tu rowniez porażka :/ forum niema :( bylby ktos łaskawy i moglby mi napisac , wkleic badz cokolwiek ,jak zmienic krok po kroku sprężynki i czy trzeba cos jeszcze wymienic ( gumy albo inne cosie ) , bylbym baaardzo wdzieczny :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

Z tyłu to żaden problem bo wystarczy odkręcić nakrętkę z góry ( w bagażniku ją widać, jest pod tym talerzykiem, miseczką) i wszystko fajnie wychodzi, a z przodem jest więcej zabawy i pracy... z przodu trzeba ściągać całą kolumnę Mc Phearsona... dużo roboty jeśli ktoś to robi pierwszy raz.. aha ja mam Coupe ale myśle że w Karawanie podobnie jest:)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

przednie zawieszenie, sciagasz kolo, odkrecasz przegob, odkrecasz jarzmo hamulca, odkrecasz stabilizator, odkrecasz srube na wachaczu tam gdzie wchodzi mc person, odkrecasz uklad kierowniczy(najwygodniej od maglownicy pod maska) odkrecasz gorne mocowanie mc persona, silujesz sie z mc personem zeby wyszedl. do przednich springow obowiazkowo solidny sciagacz
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

jutro wleze pod autko i zobacze jak to wyglada i jakich kluczy potrzebuje ,ile mniej wiecej moze zajmowac taka wymiana i czy zwykly sciagacz za 50 zl sie sprawdzi ??
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Powinien sie sprawdzic ale potrzebna sa dwa na prawa i lewa strone sprezyny albo na przod i tyl zalezy jak sobie to ustawisz, do przegubu jest potrzebny klucz 30 z dlugim ramieniem i osoba do pomocy, napewno potrzebna jest 17 i 13 nie pamietam dokladnie co jeszcze, za pierwszym razem moze Ci to zajac i 3 godziny, na strone,
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

moge sie tym poslużyc ?? http://www.vwgolf.pl/?page_id=225 ,generalnie tam sie to wydaje w miare łatwe , ale to moze ino w gIII ?? :P a chcialbym sie dzis za to zabrac zeby na spot miec juz nisko :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

tyl jest tak samo a przod to zupelnie inna bajka, bo w golfach wychodzi sam amor i sprezyna a u nas trzeba sciagac duzo wiecej bo u nas to calosc. moge Ci pomoc ale mam czas tylko dzisiaj i urzeduje u siebie w garazu (nie mams ciagacza i 30) potem dopiero przyszly tydzien
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

kurde gdyby nie to ze siedze w pracy do 19-20 .. to byloby super .. sprobuje wymienic tyl :) a przod na jutro zostawie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

w końcu dotarłem do domu... i znalałem instrukcję wymiany zawiechy, którą napisał mi vwkas18 jeszcze na starym forum. Niestety jest w wersji do druku więc przygotujcie się na dłooogiego post'a (mam nadzieję, że vwkas18 nie potraktuje tego jako plagiat ;) ) Piszę więc, to co mi napisał - ku potomności ;)

"przygotuj sobie klucze:
30" nasadkowa z przedłuchą dobrą długą rurą
17" płaskie najlepiej 2 albo 3
15" nasadka
przedłużki do grzechotki najlepiej o różnych długościach dwie spokojnie starczą
13" nasadka
13" klucz płaski albo oczko
19" nasadka
17" nasadka
6" płaska najlepiej 2 bo zawsze może się złamać któraś
8" płaska
17" i 19" oczko ale jakaś wygięta
kombinerki, kobyłki, kilka desek, smar, kilka nowych śrubek i nakrętek bo nie wiadomo jak to będzie
ściągacz do sprężyn (cena 20-30zł)
ściągacz do drążków kierowniczych (da radę się obejść zdejmując z przekładi na gruszkach)
kawał brechy najlepiej dwie długości krótka ok. 1m i taka 1,5 do 2m minimum
śrubokręty płaskie z dwa
no i podnośnik
to wszystko co mniej więcej trzeba mieć

zaczniemy od tyłu:
odkręcasz kółko (najpierw luzujesz śruby)
odkręcasz amora od góry klucz 17" i 6 płaski albo kombinerki nie wiem jak tam masz z końcówką czy jest wyrobiona czy nie :P
poluzowane
auto do góry na lewarku
dwa płaskie klucze i odkręcasz amora
kawałek śrubsztaka i wypychasz amora z miejsca
trochę do góry amor i spada na dół i go najprościej wyciągasz
na górze jest guma więc płaski śrubokręt i wyciągasz ją
stare sprężyny wyjmujesz zakładasz nowe
tą gumę okrągłą co była zakładasz ładnie na sprężynę
i montujesz z powrotem
teraz najgorsze przed tobą
Tu musisz kupić 4 browary, paczkę papierosów i buteleczkę WD40 aby śrubki zaczęły normalnie się odkręcać :D
najpier jeden wsiada do auta i wciska hamulec do końca
drugi podchodzi do auta bierze nasadkę 30" z przedłużką i staje na niej tak by odkręcić śrubę z przegubu
odkręcone to poluzowujesz śruby od koła
na kolumnie McPersona w komorze silnika odkręcasz śrubę kluczem 19" nalepsze wygięte oczko (albo grzechotka z nasadką proxona) i przytrzymujesz sobie 6" lub 8" płaskim
nie odkręcasz do końca lecz poluzowujesz
następnie auto do góry na lewarku
ZAWSZE STAWIAJ KOBYŁKĘ POD AUTO!!!
najlepsze miejsce to pod wahacz
skręcasz koło na maksa w lewo jak robisz lewą stronę a w prawo jak prawą
bierzesz sobei nasadkę 15" i odkręcasz jarzma
następnie śrubokręt płaski i wsadzasz między klocki tak aby tłoczyszko zacisku się poluzowało i można było wyjąć zacisk z tarczy
kolejny etap to odkręcenie śruby na dole przy sworzniu wahacza
odkręcasz to najlepiej kluczem płaskim 17" i 17" z nasadką z grzechotką
wybijasz śrubę jak się blokuje to młotkiem
teraz najgorsze
trzeba ściągnąć końcówkę drążka (prawa) i drążek wąsa
od razu mówię że takie ściąganie może się wiązać z wymianą tego elementu bo czasami się obraca główka i jak odkręcisz to już ciężko złożyć
końcówka ok. 25zł to z prawej albo z lewej cały drążek 100zł; zrobienie geometrii ok. 50zł
można inaczej bo trzeba zdjąć obudowę filtra i łapkę wsadzić
dwa klucze 13" i ściągnąć gruszki z przekładni też dobry sposób dla leniwych ale żeby wsadzić jest trochę gorzej ;P ale da radę
wyciąganie zwiechy:
odchylasz łapki sworznia w kolumnie gdzie przychodzi śruba za pomocą płaskiego śrubokręta
bierzesz breche taką 2 metrową twardą nezbyt grubą i wsadzasz między wahacz a przedni stabilizator przy gumie no i dźwignia
jeden sobie staje na rurce a drugi wyciąga Mc Persona ze sworznia i wyciąga się - pamiętajcie aby góra teraz już była luźna
ten kieliszek wyciągasz na górze i hop wyciągamy na raz na dwa na trzy i wyjęte
teraz ściągacz do sprężyn i ściągasz w dwóch miejscach sprężynę z obu stron
i raz jedna raz druga, raz jedną raz drugą w miarę równo skracasz je i sprężyna się robi krótsza
teraz tam gdzie łożysko palcami odkręcasz nakrętkę łożyska
wyciągasz łożysko
wyciągasz kieliszek
wyciągasz sprężynę
i zakładasz nową i tam wszystko w odwrotnej kolejności
a bardzo ważne jak już wszystko założycie to pamiętajcie że tarcza na początku będą bardzo mizernie hamowały praktycznie w ogóle :P
jak napompujesz sobie pedałem to się ułoży :D
hehe życzę miłej zabawy
Pozdrawiam Kacper"

uff - no i koniec cytatu - POWODZENIA :D
4don site
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

opisik sie przyda :) tyl juz rozpracowalem , z przodem pobawie sie w tygodniu :) 3majcie kciuki .. tyl ma juz 52 cm :twisted: hehe .. jeszcze ino przod musi isc 6cm w dol :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

odgrzejemy troche kotleta dla potomnych :) skoro juz wymienilem springi :bb: to wrzuce moje 3 grosze w temat :) .. to tak zalezne od tego czy ktos bedzie jeszcze springow uzywal .. ja moje mialem przeznaczone na zlom .. tak wiec ciolem je szlifierka :) ..ale pokoleji podniosel autko .. sciagnalem kolo ( 4 srobki ;p ) .. sciagnalem plastikowe nadkole ( 8 srobek i 2 na wcisk ) .. odkrecilem amor z talezyka ( zgory ) .. scisnolem go na sma dol .. przeciolem sprezyne ( nie ma obaw :) .. stanolem na wachaxczu i delikatnie wyciagnolem resztki sprezyny .. talezyk i odboj .. wzialem 2 x 13 i wlazlem pod samochod ..; odkrecilem srobki drazkow od maglownicy :) .. pozniej wykrecilem sroby grazkow z mcpersona :) wyciagnalem drazki :) .. nalozelem odboj na amor .. wzialem krotsza sperezyne ,wyginajamcpersone ku sobie wlozylem pod katem sprezyne .. stanąłem na wachaczu i delikatnie wlozylem sprezyne na miejsce .. manewrujac reka wlozyme talezyk na sprezyne .. delikatnie wyciagnalem tloczysko do gory i skrecilem na swoje miejsce .. z drugiej strony to samo :) .. na konie zostawilem sobie drazki do wlozenia .. najpier wcelowalem je w maglownice i zakrecilem 13 .. pozniej wychililem kolo i wsadzilem drazek w mc persona :) .. skrecilem drazki .. poniej nadkola przykrecilem i na koncu kolka :) autko chop na ziemie :) jeszcze tylko zbieznosc :) .. przypuszczalnie gdybym wczesniej cos podobnego przeczytal to nie zepsulbym drazka .. bo wykrecilbym go :) .. no ale coz ,nauczony doswiadczeniem :) ..moze i sa szybsze sposoby ale ten jest bardzo wygodny :).. co do odkercania drazkow z maglownicy .. to wcale nie jest takie trudne i nie ma tragicznego dostepu przynajmkniej w dieselku :).. co by nie pisac springi wymienione :) .. jeszcze raz dzieki za wszystkie rady bo byly bardzo pomocne :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”