Mam taki problem z moją polówką . Silnik AAU , skrzynia 5 biegowa . Wyjeżdżając np do pracy auto rusza z piskiem opon czasem , ciągnie bez problemów , jednak po przejechaniu paru kilometrów zaczyna się jakby poślizg sprzęgła . Obroty rosną do 3000 a auto nie ciągnie , po lekkim odpuszczeniu gazu obroty spadają do 1500 po czym stabilizują się na około 2000 . Czasem takie falowanie zdarza się też bez reakcji gazem. Miał ktoś taki wypadek . Gdyby sprzęgło było na wylocie myślę że kłopoty były by już na starcie.Bardziej wygląda mi to na olej na tarczy . Z góry dzięki za podpowiedź
Ręczny słabo trzyma na jedno koło To tez jest do roboty . .... Ale czy gdy są objawy jak u mnie będzie to sprzęgło . Przecież gdyby było wyświechtane problem byłby od początku jazdy
Na moje to nie będzie wina sprzęgła, sprzęgło by od początku dawało znać o sobie, gdzieś na forum był już taki temat o tym. trzeba by było poszukać.
Pozdro.
Moim zdaniem to sprzęgło tylko nie tarcza, docisk sprzęgła a dokładniej jego sprężyna tzw słoneczko, jak dobrze się oprze o łożysko oporowe to bierze OK, ale jak się źle ułoży to sprzęgło ślizga. Tak czy inaczej sprzęgło w komplecie do wymiany.
Prawdziwą przyczynę poznasz jak to rozbierzesz, teoretycznie to możemy sobie pogdybać wyjęcie sprzęgła i tak Cię nie minie.
A mogli byście mi podpowiedzieć na temat tego sprzęgła . Jakieś dane katalogowe wymiary itp . Może ktoś ma takie . jakieś zdjęcia . Silnik jak pisałem wyżej AAU skrzynia 5 biegów. Pasowało by się jednak jakoś przygotować .
Autko jakie jest każdy wie . Kupować na szybkiego to trochę kosztuje... Polówka z 93 r . Proszę o informację pewną kogoś kto ma taki model bo różne rzeczy tu ludzie piszą. jedni podają 180 mm drudzy 190mm ..
Etka podaje dwa numery sprzęgła dla AAU: 052198141CX i 052198141EX. Oba to sprzęgła 190mm.
Osobiście polecam sprzęgło Sachs albo Valeo. W zaprzyjaźnionym zakładzie zakładają tylko Sachs i od 7 lat nie było reklamacji na sprzęgła. przykładowe sprzęgło: http://e-autoparts.pl/catalog/sprzeglo- ... th=400_401
Dzięki Lukas2305 . A jeśli chodzi o te próby o których pisaliście . Zrobiłem jedną na zimnym i drugą po paru kilometrach. Na pierwszej zgasł na drugiej nie , więc wiem że nic nie wiem
Linkę mam z auto regulacją . Sprzęgło bierze 5-10 cm od pełnego wciśnięcia. Linka jest ok. Kombinuję z tym jak koń pod górę bo właśnie kupiłem końcowy tłumik i amory do tyłu . Nie chcę przekroczyć granicy bólu a przy aucie o takiej wartości to jest łatwe Będę szukał jakiejś używki sprzęgła
No to jestem po wymianie tego sprzęgła . Co się okazało : tuleja prowadząca łożysko ma poprzeczną kryzę . Dodatkowo sloneczko na wycisku jest nierównomiernie zużyte. Dodaję pare zdjęc z wyglądem tej tulei tarczy sprzęgła i docisku . Jak widać sama tarcza nie ma jeszcze odsłoniętych nitów. Dla potomnych . Proponuje się wcześniej zaopatrzyć w taką tuleję sn :085 1411 81.Druga sprawa jak uważacie czy łozysko zakładać na sucho czy na masci . Nie wiem czy taki smar nie będzie łapał jakiegoś piachu itp i robił kreciej roboty .
A jeszcze . Sprzęglo założyłem nowe LUK-a . O symbolu 619031500 bo takie było na allu .. za 199zł , tylko za tulejkę przepłaciłem bo była potrzebna na wczoraj . Szrociaż chciał za nią 40 zł , ledwo ledwo utargowalem na 30 zł a z tego co znalazłem na stronie to nowa kosztuje dwadzieścia parę zł ....