gniazdo zapalniczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

gniazdo zapalniczki

Post autor: Pavulon »

Witam. Wewnątrz auta nie mam zainstalowanego gniazda zapalniczki, za to pod maską po obu stronach (lewej i prawej) podszybia znajdują się ciekawe kable zakończone jakby gniazdem w gumowej osłonie. Czy to są gniazda zapalniczki? Wybaczcie naiwne pytanie, ale chodzi mi to po głowie od dawna i zawsze zapominałem zapytać ;)
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
Banan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Banan »

Co do gniazda zapalniczki, to bylo ono montowane w niektorych modelach (w universalu nie mialem, natomiast w CL juz tak), najlepiej znalezc sobie caly ten plastik (popielniczka + zapalniczka) i go zamontowac. A co do gniazda zapalniczki, to jezeli nie miales jej fabrycznie zamontowanej, to raczej nie masz go co szukac. U mnie jest biale i ida do niego kable zasilajace gniazdo oraz zarowke, ktora podswietla gniazdo + popielniczke.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

[quote=""Banan""]Co do gniazda zapalniczki, to bylo ono montowane w niektorych modelach (w universalu nie mialem, natomiast w CL juz tak)[/quote]

w moim universalu jest zapalniczka, nie mialem za to np. klapki schowka i srodkowej polki przy drazku zmiany biegów.

Pavulon u mnie pod maska w okolicach bezpiecznikow znajdowaly sie 2 wtyczki. Obecnie są 3 wtyczki, bo dolozylem halogeny. Wtyczka od halogenów jest koloru bialego, pozostale wtyczki to chyba czarna i czerwona.

Jesli chcesz gniazdo zapalniczki, to najlepiej odkupic od kogos popielniczke z gniazdem i podpiąć u siebie. Jak nie masz wtyczki, to zawsze możesz podciągnąc sobie kable np. z radia ;)
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

co do wtyczek po lewej i po prawej stronie
to jeśli nie masz kierunkowskazów w błotnikach to bank to są kable do nich :mrgreen:
w niektórych polówkach były kierunki boczne w niektórych nie :D
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tolek102 »

możesz też sobie kupić samo gniazdo zapalniczki, zrobić miejsce w plastiku i samemu zamontować, ja tak sobie zrobiłem bo nie miałem czasami gdzie telefonu ładować ;]
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

[quote=""BALON""]jeśli nie masz kierunkowskazów w błotnikach to bank to są kable do nich[/quote]
To rzeczywiście, nie mam bocznych kierunków, a więc to takie buty! A ja już myślałem, że można sobie tam np. kompresorek albo odkurzacz podłączyć ;) Dzięki za info
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
p
pawelF1
Newbie
Newbie

Post autor: pawelF1 »

Mozesz tez pojsc na stacje benzynowa i kupic za pare groszy brobowke na 12V podpinasz zabke pod mase a drugi koniec do kabla przytykasz i sprawdzasz czy jest prad czy tez nei ma i np. wlaczasz kierunki czy wtedy jest czy tez nie itd.
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

miłem najuboższą wersję, bez zapalniczki, bez plastikowego tunelu, bez klapy schowka, bez obrotka, bez zapalniczki (ale kierunki mam :))
Gniazdo se kupiłem na szrocie (chyba z forda wyciągałem) wyciąłem w plastiku otwór, i najciekawsze to że kable miałem doprowadzone, tylko nie były podłącczone, wpiąłem się do radia, a podświetlanie pociągnąłęm od podświetlania przycisku podgrzewania tylnej szyby
działą aż miło, dużo rzeczy tam podłńczam.
L
Leviss
Newbie
Newbie

Post autor: Leviss »

A ja mam dziwną sprawę, zapalniczka mi się nagrzewa i ładnie cacy, kiedy taką lampkę mierząca sprawność akumulatora zarzuciłem też działała :) a jak podłączam ładowarkę do komy to lipa - ni ma prądu. :cry: Ładowarka działa, sprawdzona w golfie dwójeczce.

Macie jakąś lampkę przy popielniczce? Gdzie? :shock:

(Polo 1043 mono)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

a dobrze masz kable :?:
w zapalniczce środkowy to jest "+"
a obudowa "-"
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

albo wtyczka z ładowarki nie do końca pasuje
L
Leviss
Newbie
Newbie

Post autor: Leviss »

To wygląda jakby kabelki od zapalniczki były podpięte do wtyczki od radia (którego niestety nie posiadam jeszcze :( ).
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

oczywiscie ze sa razem podpiete ,bo ida na jeden bezpiecznik .. ale skoro wszystko dziala to raczej wina ladowarki ..
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

ja bym obstawiał za szeroka wtyczke od ladowarki i bolec nie dochodzi do samego konca czyli do plusa.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
m
mario1987
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario1987 »

dzisaij chce zamontowac zapalniczke... i mam takie pytanie gdzie najlepiej podpiąć +. wiadomo zeby najlepiej przez jakis bezpieczkik szło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”