problem z VW Polo 92' 1,3 benzyna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szatek147
Newbie
Newbie

problem z VW Polo 92' 1,3 benzyna

Post autor: szatek147 »

Jestem tu nowy wiec na poczatku wypada sie przywitac. Tak wiec Witam wszystkich bardzo serdecznie;)
Kupiłem Polo kilka dni temu i jak to zwykle bywa na poczatku sa pierwsze problemy.
Zanim bede wołał mechanika zdecydowalem sie napisac tutaj moze ktos mial podobny problem. Przeszukalem forum i nie znalazlem zadnej konkretnej odpowiedzi.
Do rzeczy: gdy przekrecam kluczyk w stacyjce wszystko wydaje sie byc wporzadku samochód odpala od razu, ale gdy lekko popuszcze kluczyk cofa on sie troche i w tym momencie gaśnie. Wczoraj bo 3-4 probach w koncu zalapal i podczas jazdy juz zadnych problemow nie bylo. Natomiast dzis juz niestety nie daje rady kluczyk sie cofa wraca do kontrolek jakby i gaśnie. Czy ktos mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac? Jesli tak z prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

Post autor: Parówa »

wymień stacyjkę ;) nic trudnego
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a konkretnie wkladke plastikowa
j
jimi-hendrix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jimi-hendrix »

Witam
Podepnę się pod temat. Czeka mnie wymiana stacyjki. Wymieniłem już klamki w drzwiach i w tylnej klapie. A gdy zabrałem się za stacyjkę dotarło do mnie że to nie będzie łatwa sprawa. Myślałem.... myślałem .... kombinowałem i nic. Nie wiem jak to ugryźć. Chodzi generalnie o wymianę zamków po nieudanej próbie włamania. Jeśli da się wymienić jakiś "wkład" w stacyjce to będzie git, jeśli nie to muszę ją całą wymienić. Oczywiście mam czas i zapał do pracy i przejściowy brak gotówki :P dlatego decyduję się to sam zrobić ale bez Waszej pomocy drodzy użytkownicy polówek nie dam rady. Proszę o rady, jakiś manual odnośnie wymiany stacyjki.
Moje marzenie
[url=http://www.classiccarsglobal.com/ad.asp?ad=001719]czeka na mnie za wielką wodą]
b
broneq
Newbie
Newbie

Post autor: broneq »

Witam!
Mój pierwszy post:D Nie jawię się jako znawca ale chętnie pomogę jeśli już sam miałem do czynienia z problemem tak jak w tym przypadku.
Wkład oczywiście da się wymienić - trzeba sie dobrać do korpusu odkręcając plastikową obudowę przełączników (kierunków itp), zdejmując kierownicę (podważyć klakson, wyjąć ciągnąc do siebie panel ze stykami od klaksonu) i ew. przełączniki tak żeby mieć dostęp do korpusu stacyjki:

Obrazek

W korpusie trzeba wywiercić małą dziurkę sięgająca do wkładu stacyjki a konkretnie do blaszki umieszczonej na wkładzie, która uniemożliwia jego wyjęcie. W innych tematach jest napisane dokładnie w którym miejscu trzeba wywiercić otwór, ale osobiście polecam przyłożenie nowego wkładu do korpusu (blaszka ma być na górze - nie na dole) i wyczajenie miejsca wiercenia na oko (na zdjęciu zaznaczyłem orientacyjnie gdzie to może być - zdjęcie robione od góry). Przez nawierconą dziurkę trzeba już tylko włożyć coś cienkiego, czym możnaby tę blaszkę wcisnąć i jednocześnie wyciągnąć wkładkę. Po tym wszystkim wystarczy włożyć nową wkładkę i tyle;)
Mam nadzieję, że pomogłem. Jakby co pisz na pw. Powodzenia
S
Sundecade
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sundecade »

nie prosciej wykrecic to całe i wymienic na inne ?
ja mam kilka stacyjek z kluczykami jak cos
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”