[6n2] Klima nie działa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Jariko82
Newbie
Newbie

[6n2] Klima nie działa

Post autor: Jariko82 »

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z klimą manualną:/.
Pojechałem sprawdzić i napełnić klime, po czym po napełnieniu okazało się że wogóle nie załącza się sprężarka.Wtopa:angry:
(brak spadku obrotów, brak słyszalnego stuknięcia) :angry:
Gostek powiedział,że klima jest szczelna napełniona i skasował mnie 250PLN.:(
By sprawdzić resztę muszę udać się mechanika klimy.....
Sprawdziłem bezpieczniki przeciściłem styki.Sprawdziłem napięcie dochodzi do sprężarki.

Obrazek

Wnioskuje że mogło paść.
1. Sprężarka.
2. Sprzęgiełko.
3. Czujnik ciśnienia.

Obrazek

W związku tym mam pytanie czy domowym sposobem można sprawdzić w/w elementy??
Jeśli tak gdzie znajduje się czujnik ciśnienia i sprzęgiełko??

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość:)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Może to trywialne ale włączyłeś klimę z nawiewem czy nawiew na zero? Czasami mi się tak zdarza. Czy sprawdziłeś tylko bezpieczniki klimatyzacji czy wszystkie?
Przecież te elementy by sobie tak nie padły przy napełnianiu, chyba że Cię oszwabili.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Tak włączyłem nawiew i nic...
Bezpieczniki znajdują się na aku wszystkie sprawdziłem przeczyściłem..
Wcześniej AC nie włączałem bo słabiutko chłodziła...
Nie wiesz kolego gdzie znajdują się w/w elementy??
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

U Ciebie nie jestem pewien. Niech się wypowie ktoś z 6n2.
Nie wiem jak u Ciebie z tymi bezpiecznikami. U mnie są odrębne 2 bezpieczniki tylko do klimatyzacji, zamontowane do ścianki pod taką klapką z plexi. Miałem już przypadek, że właśnie przez te bezpieczniki klima nie dychała.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Proszę o pomoc!!!
Za tydzień wyjeżdżam na wakacje i pasuje mi zarobić klime...
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

1) weź kabelek od sprężarki i przetnij w miarę łatwo dostępnym miejscu, odpal silnik i podłącz sprężarkę do akumulatora, wtedy sprawdzisz czy sprężarka działa.
2) jeśli działa rozbierz panel ten co włączasz klimę (jako że kabelek może gdzieś nie mieć przejścia trudno będzie Ci zlokalizować co gdzie i jak)
3) weź kontrolkę żarówkową i włączając klimę możesz sprawdzić który kabelek jest odpowiedzialny za włączenie klimy (żarówka się zapali przy włączeniu klimy, zgaśnie gdy wyłączysz klimę)
4) skoro już masz kabelek od sprężarki i kabelek od włączania klimy, wystarczy że się podepniesz do tych kabelków swoimi (NIE PRZECINAĆ ! podpiąć) i podłączyć za pomocą przekaźnika (do przekaźnika dołączasz stałego plusa, mase, sygnał załączania klimy i kabelek od sprężarki)

;] koniec
Awatar użytkownika
TiTo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TiTo »

sprawdź jeszcze wentylator powinien się załączyć po włączeniu klimy. jak wentylator nie ruszy to i sprężarka tez.
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Sprawdzałem napięcie na wtyczce, która znajduje się na w/z zdjęciach i jest tak jak silnik pracuje przy wyłączonej klimie napięcie jest rzędu 10,2-10,5 V natomiast jak załączam klime wartość ta rośnie do 12,3-12,5 V.
Teraz pytanie czy te wartości są prawidłowe??
Kolego McGrady dzięki za sugestię ale Twoja propozycja została sprawdzona przed wystawieniem postu.
Teraz mam kolejne pytanie jak sprawdzić sprzęgiełko??
Jak sprawdzić czujnik klimy i gdzie się on znajduje??
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Kolego Tito wentylator nie włącza się po załączeniu klimy:/.
Zatarcie wentylatora też wykluczam, jest 1 wentylator(chyba że jestem w błędzie??) a wody w chłodnicy mi nie gotuje czyli wentylator musi chodzić.
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

weź na wyłączonym silniku kabelek od sprężarki i dotykaj go do PLUSA akumulatora, jeśli będziesz słyszał za każdym razem dotknięcia kabelka takie "cyk cyk cyk cyk" to znaczy że sprzęgło jest sprawne.
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Podpiąłem na krótko sprężarke do aku i aż miło było słychać "cyk cyk",czyli sprzęgiełko działa.
Posunąłem się dalej i włączyłem klime + na krótko podłączona sprężarka i powiało chłodem:).Czyli sprężarka raczej też dobra:).Ale wentylator chłodnicy nie załączył się:(
Jednakże rurka od klimatyzacji która idzie górą wzdłuż chłodnicy i wchodzi do chłodnicy zrobiła się gorąca ciężko było rękę utrzymać na tej rurce.
Teraz kolejne pytanie jak połączone są ze sobą wentylator chłodnicy sprężarka i pokrętło prędkości nawiewu??
:niewiem:
Proszę o pomoc
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Zrób tak jak Ci napisałem kilka postów wyżej, chyba że nie masz żadnej wiedzy z zakresu elektroniki to radze nie dotykać ;)
a Jeśli masz to zrób tak i będzie chodzić, poza tym podłącz jeszcze do przekaźnika kabelek od wentylatora, żeby za każdym razem jak będzie działać klima to żeby załączał się wentylator.

A jeśli chcesz szukać usterki to weź przewód od sprężarki, i "pruj" wiązkę i patrz czy gdzieś kable nie są przerwane.
aha jeszcze jedno...

Możesz mieć równie dobrze uszkodzony oryginalny przekaźnik klimatyzacji który znajduję się pod akumulatorem przykręcony od spodu blachy...

Najlepiej sprawdź odrazu ten przekaźnik.
J
Jariko82
Newbie
Newbie

"

Możesz mieć równie dobrze uszkodzony oryginalny przekaźnik klimatyzacji który znajduję się pod akumulatorem przykręcony od spodu blachy..."

Kolego McGrady wiesz jak sprawdzić ten przekaźnik??Jakie winien mieć wartości na we/wy??
Jak dostać się do przekaźnika najprościej??

Pozdrawiam:)
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

wyjmujesz akumulator, odkręcasz podstawkę na akumulator i później w lewym dolnym rogu będziesz miał dwie śruby na klucz '10', odkręcasz je i będziesz miał taki czarny prostokątny przekaźnik na dwie wtyczki, no i najprościej to gdybyś podłączył drugi taki sam i sprawdził czy działa. Wtedy by było wiadomo czy to wina przekaźnika czy przerwy w obwodzie.
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Dostałem się do tego przekaźnika.Ale nie wiem jak go sprawdzić:/.
Obrazek

Może ktoś wie.??Co to za symbole jak je szukać i rozszyfrować??
Na dodatek zaskoczyła mnie cena przekaźnika 500PLN.
Nie będę kupował by sprawdzić czy działa.
Może jest jakiś inny sposób sprawdzenia tego przekaźnika??
Czy istnieje możliwość zdiagnozowania tej kosteczki VAG`iem??
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”