1.4 AEX dziwne stuki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
GrimRaf
Newbie
Newbie

1.4 AEX dziwne stuki

Post autor: GrimRaf »

Witam,
Od paru dni jestem posiadaczem Polowki '98 1.4 60 km.
Wszystko idealnie chodzi oprócz pracy silnika, a dokladniej...
Po włączeniu silnika słychać leciutkie stuki z okolic rozrządu-lewej czesci silnika, jednak gdy przygazuję przez około 2 sec stuk ten ustaje i autko normalnie pracuje, aż do zgaszenia silnika. Po ponownym uruchomieniu znów stuka do czasu gdy lekko przygazuje.
Zauważyłem tez na pasku rozrządu malutka szczelinę przez którą pasek wchodzi (wlasnie w miescu szczeliny)na przednia rolkę . Czy to może być winowajca?
Proszę o pomoc/opinie.

Pozdrawiam,
Rafał
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

co do tej rolki to trudno powiedzieć, jakbyś nagrał na dyktafonie, zrobił fotkę dokładnie, i zarzucił nam tutaj to moglibyśmy pozgadywać,
możliwe że jest to jedna ze szklanek stuka, możliwe też że to rolka napinająca tak stuka,
jak kupiłeś co dopiero auto to pasuje zmienić po pierwsze olej filtry itd. bo nie wiadomo ile ten olej sobie leżał, podobnie sprawa ma się z rozrządem, najlepiej jakbyś odwiedził dobrego mechanika i opisał problem, byłoby prędzej znaleźć usterkę.
Nie wiem od kogo kupiłeś auto ale to nie ważne, musisz sam zmienić aby mieć pewność,
na początek wymień olej na nowy i zrób test czy nie stuka, ogólnie te silniczki w polo nazywane są czasem dieslami bo niektóre egzemplarze właśnie mają taką kulturę pracy.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”