Witajcie,
Mam problem ze światłami mijania, po przesunięciu przełącznika do pozycji nr 2 (1 to postojówki), świecą się nadal postojowe.
Druga część usterki dotyczy nie działających długich świateł, gdy próbuję je włączyć słyszę charakterystyczny klik po czym światła nie włączają się ;/.
Ojciec był z autem u elektromechanika, ten stwierdził że to kwestia przełącznika świateł.
I tu pytanie, czy jest możliwe aby przełącznik był zepsuty i wpływał zarówno na działanie świateł długich i mijania?
Te włączniki chyba nie są ze sobą zespolone?!
Dla podpowiedzi dodam że kolega który jest mechanikiem, w wyniku potrzeby zmostkował tymczasowo cosik w skrzynce bezpiecznikowej na tyle że mam obecnie światła mijania w momencie gdy są włączone postojówki, ale nadal 'odbija' mi długie -spotkaliście się z takim problemem?
Pozdrawiam
Dudi
P.S. bezpieczniki które podejrzewałem są ok, wszystkie tylne światła w samochodzie, działają bez zarzutu!
"Wszak polak ekspertem jest w każdej dziedzinie i wie kto jest dobry a kto do dupy..."
[size=12px]http] [/size]
Szczęśliwy posiadacz Twingo \'02, VW Polo Coupe \'89 oraz 126 elx \'97
w 86c wytapiają sie wyłączniki od świateł [quote=""Dudi""]po przesunięciu przełącznika do pozycji nr 2 (1 to postojówki)[/quote]
ten co opisałeś
polecam wyciągnąć i rozebrać tylko uwaga żeby sie sprężynki nie pogubiły
Hej,
ok powiedzmy ze go wyjalem, mam go rozebrany i sprezynki sie nie pogubily(fakt fatalnie rozwiazane), co z tym fantem moge zrobic poza tym ze jest to kilka drucikow itp, jakis czyszczenie, jesli tak to czym? nafta? benzyna?
Pozdrawiam
Dudi
"Wszak polak ekspertem jest w każdej dziedzinie i wie kto jest dobry a kto do dupy..."
[size=12px]http] [/size]
Wyglada na to ze jeden ze stykow jest wytopiony, ale zwrocilem uwage na jeszcze jedna rzecz, mianowicie:
rano probowalem naladowac telefon ladowarka podlaczona do gniazda zapalniczki. Gniazdo montowalem sam, na tyle niefachowo ze dziala jedynie gdy wlaczone sa swiatla mijania. Rano gniazdo nie dzialalo!
Po czym wyjalem przelacznik, wyczyscilem jak kazales- wtedy zauwazylem ze jeden z elementow jest delikatnie wcisniety w plastik- co uwazam ze stalo sie w wyniku stopienia. wlozylem przelacznik na swoje miejsce i o dziwo gniazdo zapalniczki dziala... ale po odpieciu 'mostka' w skrzynce bezpiecznikowej roboty mojego kolegi, nadal nie dzialaja swiatla mijania tylko postojowe. Czy to cos pomoze?!
Oczywiscie przepraszam za to ze mendze, najlatwiej byloby wymienic na jakis nowy, ale dzisiaj objechalem 3 szroty w chorzowie i czeladzi i w zadnym z nich nie bylo tego przelacznika!
Pozdrawiam
Dudi
[size=12px]http] [/size]
Cześć,
moja rada jest taka: nie dopuszczaj kolegi do samochodu bo coś gorszego namiesza
trochę Cię zmartwię z tym włącznikiem, nowy kosztuje ok. 50zl, pozostaje allegro albo szrot.
Dzieki za podpowiedz panowie,
w weekend wybiore sie do myslowic-a jak to nie da rady-to do gliwic i zobacze czy to rzeczywiscie tylko kwestia wlacznika. Nadal nie chce mi sie wierzyc ze to taka pierdółka i ze z jej powodu nie dzialaja mi tez dlugie swiatla ;/
Pozdro
[size=12px]http] [/size]
że tak odświeżę kotleta...
Czy wasze przełączniki były zanitowane czy na śruby?
Mój ma nity i boje się go rozebrać bez ówczesnego zapytania, czy można.
Ponadto:
Ford Fiesta mk3 `95 1.1i/50KM
Citroen Xsara I `98 1.9D/68KM
to będę musiał się przyjrzeć, bo na przedniej stronie - metalowej widziałem nity i już bym się za nie brał, gdyby nie to, że na szrocie znalazł się inny - działający!
Ponadto:
Ford Fiesta mk3 `95 1.1i/50KM
Citroen Xsara I `98 1.9D/68KM
Trochę odświeżę temat - rozebrałem ten włącznik, przeczyściłem i chcę złożyć. Wiem gdzie sprężynki, blaszki, ale nie mam pojęcia gdzie umiejscowić ten metalowy pręcik. Przeszukałem forum i jest wiele postów, że taki pręcik istnieje, ale nie znalazłem informacji gdzie ma być. Może ktoś napisać lub dać foto jak to wygląda..?