[9n] climatronic

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
scslawek
Newbie
Newbie

[9n] climatronic

Post autor: scslawek »

Witam !!!
Od wczoraj mam pewien problem z climatronikiem przestał chłodzić.dzisiaj byłem w warsztacie mechanik przejrzał autko i tu zaczęły się schody .Generalnie w układzie jest ciśnienie zmieniając temperaturę zmienia się siła nawiewu jak i czuć wzrost temperatury,zmieniając ją w dół niestety nie działa clima wentylatory się nie załączają.Powiem ,że wszystko było sprawdzone vagiem jak i również organoleptyczne.Po wykonaniu autodiagnozy climatronika pokazał błąd 4F7 Mechanizm/silnik nastaw klapy temperatury – V68 Po skasowaniu błędu clima nadal nie działa a błąd się na razie nie pojawił.Mechanik zasugerował mi kupno tego mechanizmu i wtedy możemy szukać dalej dodam tylko że jak reguluję temperaturę to słychać jak ten silniczek pracuje.Czy spotkał ktoś się z podobnym problemem.Czy przez ten silniczek może w ogóle nie załączać się klima dodam że w drugą stronę zwiększając tem to grzeje.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Niestety to typowa przypadłość wszyskich vw sprzed paru lat. Problem polega na zacinającym się mechaniźmie sterowania tempertura nawiewu (taka klapka która przełancza nawiew zimny lub ciepły) lub czujik jej położenia ( rezustor) nie podaje właściwych sygnałów. Problem jest zarówno w climaticu jak i climatronicu. Czasem do zestawu dochodzi jeszcze że podobnie uszkadza się klapa obiegu wewnętrznego. Można rozebrać nasmarować i wyczyścić ale najpewniejszym spososobem jest kupno nowych. Samo dostanie się do tych elementów wymaga troche czasu i zdemontowania sporej części deski rozdzielczej.
Lenistwo drogą do postępu
s
scslawek
Newbie
Newbie

Post autor: scslawek »

wczoraj byłem jeszcze u innego lekarza stwierdził ,że na 99% to sprężarka bo słabo rośnie ciśnienie.A faktycznie te klapy mają to do siebie że wyskakują błędy przez zabrudzające się potencjometry.W sobotę będę wiedział na bank autko zostanie rozebrane.Mam nadzieje jednak że to nie kompresor :angry2: :angry2:
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”