[9n] Zakup 9N na co zwracać uwagę i jaki motor wybierać?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
harvard
Newbie
Newbie

[9n] Zakup 9N na co zwracać uwagę i jaki motor wybierać?

Post autor: harvard »

Witam na forum
Chcę kupić Polóweczkę 2003 rok 5 drzwiową. Oglądałem wprawdzie z roku 2000 ładną ale silnik diesla 1.4 3-cylindrowy jakoś pracował jak traktor. Kopyto miał ale sobie odpuściłem. Dużo nie jeżdżę wieć chyba raczej zdecyduję się na benzyniaka tylko nie wiem czy 1.2 wystarczy, gdyż słyszałem o jego słabej mocy. Polówką wozić będzie dzieciaka mnei i żonę a czasem jedną z naszych mam wieć w sumie max 4 osoby. Na co zwracać uwagę w benzyniakach i jakie rady macie ogólnie dotyczące zakupu 9N.
dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

1,2 benzyna tez ma 3 gary jak 1,4 tdi, ogólnie cichszy będzie od tego 1,4 bo to benzyniak, ale pod wzgledem mocy będzie ustępował temu 6n2 którym jeździłeś i to odczuwalnie, mój brat ma 9n3 z 1,4tdi 70km czyli osłabiony o 5 koni wzgledem 6n2 którym jeździłeś ,jeśli szukasz oszczędności to bierz tdi bo te silniki są zarówno oszczędne pod wzgledem spalania jak i psucia:) natomiast na dłuższej trasie terkot 3cylindrówki może denerwować i trzeba go zagłuszać radiem, albo wmówić sobie że to subaru i rozkoszować się jazdą :crazy: , a tak na poważnie to nie szukaj nic poniżej 1,4 w benzyniakach, bo 1,2 to naprawdę za mało jak na gabaryty 9n i po prostu za dużo ma do roboty ten silnik przez co spalanie nie zadowala :o
m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin »

każde 1.4TDI w VW chodzi jak traktor, bo taką mają kulturę pracy 3 cylindrowe silniczki. Ja mam taki już prawie dwa lata i nie miałem z tym silnikiem żadnych problemów.
Przez ten czas autem zrobiłem około 60tys. Też jeżdżę jakoś strasznie dużo. Ale w zeszłym roku w wakacje zrobiłem nim 3tys km w dwa tygodnie. Auto pojechało do Belgi, Czech i z powrotem do Polski, bez żadnych problemów. Głośna praca silnika w środku nie jest taka dokuczliwa do 120km/h jest całkiem ok.

Najlepiej przejedź się sam 9N z takim silniczkiem a potem porównaj to z benzyniakiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”