problem z hamulcami

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

r
rysiex
Newbie
Newbie

problem z hamulcami

Post autor: rysiex »

Witam. Mam maly problem z hamulcami w wv polo . Podczas hamowania wystepuje bicie pod pedalem i na kierownicy przy predkosci wyzej niz 40 km/h zwiekszaja sie wraz z rozgrzaniem auta.
Wymieniane juz byly 3 razy tarcze plus klocki . lewa piasta kola bo bylo podejrzenie , obydwa drazki stabilizatora. Skutku zero.
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Zostaw przód i Weź się za tył (to odnośnie bicia pedału), oczywiście koła są ok- sprawdzone?. W hamulcach kół przednich sprawdzić jarzmo (prowadnice po których przesuwa się zacisk).
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Ja się doczepie.
A jak bicie jest tylko na kierownicy podczas hamowania?
Powiedzmy przy 100 km/h musze zbić predkość do 40 km/h. Kierownicą telepie niemiłosiernie, słychac i czuć te drgania. Na pedale hamulca drgań nie ma lub są na tyle znikome, ze nie odczuwam ich.

Klocki i tarcze wymieniane w lipcu zeszłego roku. Komplet ATE.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
pacak
Newbie
Newbie

Post autor: pacak »

Po pierwsze opony i felgi trzeba sprawdzić, czy są proste i dobrze wyważone. U mnie identyczne drgania ustąpiły po wymianie przegubów zew. i zużytych tulei metalowo-gum. stabilizatora.
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

A i jeszcze ja wam podpowiem, iż po każdej ingerencji jakiejkolwiek w koła, sugerowane jest ustawienie zbieżności, tudzież geometrii kół, ponieważ to są częste przyczyny ''bicia''. Gdy u mnie owa rzecz miała miejsce, sprawdziłem felgi z oponami czy proste i wyważone, potem geometria i zbieżność - problem znikł.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

a cylinderki w zaciskach były sprawdzane rozruszane???
Obrazek
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

To ja sie podczepie pod temat tylko z troche innym pytaniem otóz czasami podczas jazdy przy minimalnym zachamowaniu auto się zamula dopiero po drugim mocnym wciśnięciu pedału gazu auto wraca do "normalności". na chłopski rozum hamulce nie odbijaja wiec jak sie pozbyć tej usterki.

Jeszcze takie dodatkowe pytanie jak zaradzić zapiekaniu się kół ? chciałem dzisiaj zdięć koła i cholery tak się zapiekły że z duzym trudem je ściągnołem. jaka rada na przyszłość żeby się mniej zapiekały / łatwiej ściągały ?
Obrazek
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

[quote=""Raving-TM""]jaka rada na przyszłość żeby się mniej zapiekały / łatwiej ściągały ?[/quote]
W "Sam naprawiam" jeżeli dobrze pamiętam było polecone, żeby na powierzchnię styku felgi nanieść cienką warstwę smaru. Ale sam sprawdź w literaturze.
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

osobiście stosuje smarowanie śrub na gwińcie i na powierzchni styku dość długo, śruby dociągam raczej mocno, ale ni razu nie słyszałem żeby mi śruba piszczała przy zmianie opon. dowolny smar jaki masz... ja stosuje grafitowy bo mam go dużo :grin:
Awatar użytkownika
KaWu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KaWu »

[quote=""noname""][quote=""Raving-TM""]jaka rada na przyszłość żeby się mniej zapiekały / łatwiej ściągały ?[/quote]
W "Sam naprawiam" jeżeli dobrze pamiętam było polecone, żeby na powierzchnię styku felgi nanieść cienką warstwę smaru. Ale sam sprawdź w literaturze.[/quote]

Najlepiej posmarować tą powierzchnię smarem miedzianym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”