Magnes czy montaż na klapę?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Crazy
Swój
Swój

Magnes czy montaż na klapę?

Post autor: Crazy »

Witam, posiadam bata SUNKER CB 115 na magnesiku, i chciał bym wiedzieć czy stracę na jakości dając antenkę na klapę z takim czymś:
http://www.allegro.pl/item1084652449_uc ... iasto.html
czy po prostu gra nie warta świeczki? i poszukać gotowca antenowego? czy pozostać z porysowanym dachem od kabla i cieknącą uszczelką w drzwiach od tego samego kabla
i drugie, czy podstawa magnesowa jest rozbieralna? znaczy się czy mogę użyć kabla z podstawy?
Czekam na opinie, bo wyczytałem o plusach i minusach, i jak na razie jest 50/50
Liczę na wasze porady
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Mam identyczny uchwyt i antene na magnesie wiec tak:
- kabel na magnesie bedzie lepszy bo fabryczny ( chyba ze kupisz do montazu ten droższy, ja kupiłem tanszy)
- na magnesie mam lepszy zasieg i mniej szumów
- miałem załozony ten sam uchwyt w 86c/2f i w 6n i wszystko gra
- do zamontowania przy tym uchwycie trzeba jeszcze 2 koncówki i troszke lutowania na ktore jest tam mało miejsca
- raz że na magnesie jest nie rozbieralnia a dwa to ze wtedy masz i uchwyt i magnes, w razie czego pakujesz magnes na dach i jedziesz albo zawsze mozesz przezucic do innego samochodu antene z cb a jak rozszabrujesz magnes to juz nie da rady
- musisz dostroic w jedny miejscu przykrecenia anteny do uchwytu, ja sie ciagle z tym mecze bo jak sie dokreci na max to jest najgorzej wtedy, trzeba wiedziec do którego momentu wkrecac
Widzisz ze duzo plusów nie ma ale do mnie przemawiają nastepujące chociaz że nie jeżdze dużo z CB:
- brak jakichkolwiek przewodów które musisz ciagle przeciągac podczas zakładania cb, które sie szwędają po aucie podczas jazdy i denerwują,
- szybki montaz, przykrecasz antene wkladasz cb i juz smigasz, zero przeciągania kabli
Ja bym juz sie nie przezucił na magnes bo uchwyt jest duzo wygodniejszy chociaz ze troszke gorzej odbiera. Ale jesli dobrze dostroją Ci antene do uchwytu i do odpowiedniego przykrecenia anteny do pewnie nie bedzie ruznicy na magnesie czy uchwycie. Trzebe pamietac że jak przykrecasz uchwyt do karoserii to trzeba się mocno wgryźc w lakier żeby masa była dobra ;)

Jak coś to pytaj jeszcze ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

przerabiałem magnes i na stałe powiem ci że antene mi złodziele zaniumali i uszkodzili wróciłem do magnesówki,
Sirio AS100, polecam jak na antenę metrową ma przyzwoity zasięg, SWR najlepszy na środku dachu polóweczki,
miałem na stałe LEMM AT900 i miałem problemy z masą raz był SWR 1,1 super a raz wyskakiwał na 2,6 także wróciłem z powrotem na magnesówkę, jest po prostu praktyczna chowasz i mieści się możesz na tym polegać,
wcześniej miałem popularną Sirio ML-145 półtorametra bata do polo to trochę uciążliwe jak masz to zakładać i chować, ale zasięg super. Możesz do innego auta w chwilę przełożyć to też zaleta. Wiadomo mniej szumów i lepszy zasięg mają montażowe to bez dwóch zdań ale nie odczujesz tego za bardzo.
Ładuj metrówkę minimum do samochodu i będziesz zadowolony, nie oszczędzaj nie kupuj Sunkera, sunker nie robi jakichś solidnych anten do tego są brzydkie :D
Tylko Sirio czy Lemm, bardzo polecam bo temat przerabiałem.
Wszystko zależy ile chcesz wydać, pamiętaj tu przy tym sprzęcie jak będziesz oszczędzał to wkrótce czeka cię nowy zakup.
civic r18a2/407 1,6 HDi
C
Crazy
Swój
Swój

No właśnie już jeżdżę pod Sirio, nadawanie i odbiór niezawodny (ładny, bez szumów) ale jest małe ale, woda mi przecieka w tym miejscu gdzie kabel idzie przez drzwi i uszczelkę, jak pada większy deszcz leci do środka, a największym minusem że kabel mi już podrapał dach. Antenę chowam może ras na 2 miesiące, i nikogo ona nie kusi na szczęście (mieszkam w domku prywatnym) ale jak bym musiał zdjąć to bata odkręcę a zaczep niech zostaje.
Myślę że będę zakładać jednak na klapę, tylko zmasować trzeba solidnie...
No i przeróbka obecnej raczej odpada z tego co wyczytałem... zainwestuję w nową, tylko jeszcze się zastanawiam jaką, ale dzięki za sugestie i propozycje...
Jak by ktoś jeszcze miał coś mądrego do napisania w tym temacie to zapraszam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jak ładujesz na klapę montaż to Lemm AT900 lub 1200
civic r18a2/407 1,6 HDi
C
Crazy
Swój
Swój

rat4
A co sądzisz o troszkę większej?
http://www.allegro.pl/item1090897531_an ... gw_fv.html
i takim o to chwytaku
http://www.allegro.pl/item1096808035_or ... _lodz.html

Lub od razu dać żeby było na wieki wieków:
http://www.allegro.pl/item1100830748_an ... acych.html
Będzie mniej więcej na tej samej wysokości co teraz obecna na dachu... "troszkę" więcej kosztuje, ale jakie parametry :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

też miałem na tym uchwycie SF40, coś słabo łapało masę ale powiem ci jak masz możliwość lemma kupić tanio to nie zauważysz różnicy w porównaniu z tym turbo, 60 zł w twojej kieszeni, przy 2m twój samochodzik będzie wyglądał jak zdalnie sterowany, zrobisz jak uważasz, co do anten montażowych to zauważ, że jak ktoś będzie próbował wykręcić za cewkę to może ją zerwać, mi tak złodzieje zrobili że antena nadawała się do wyrzucenia. Teraz mam znów na magnes i spokój, zasięg i jakość odsłuchu zadowalająca. Szybka przekładka do innego auta jakby trzeba było ma to jakieś zalety, montażówki to raczej widzę w wozach które robią duże trasy typu kurierzy czy ciężarowe.
Co do tych parametrów to nie bierz tak za bardzo do siebie to co tam piszą, najlepiej po necie poszperać na forum o cb radiu było sporo testów, zresztą lepiej sięgać do opinii użytkowników niż sprzedającego który zawsze ubarwnia zalety produktu.
civic r18a2/407 1,6 HDi
C
Crazy
Swój
Swój

dzięki za odpowiedź, co do bata na dachu to już przyzwyczaiłem się do zjawiska "sterowanego".
Antenę ściągam jak wjeżdżam na Państwo gdzie SB potrzebuje zezwolenia (często Ukraina) zdarza się że nabijam do 1000 km na weekend, więc mogę uznać że trochę tam jeżdżę. a pozatym jej wogule nie ruszam, nawet jak myję auto.
obecnie kabel mam schowany pod tapicerkę, najwięcej bulu mam z cieknącą uszczelką i zniszczonym dachem (naklejki do mnie nie przemawiają jakoś :()
A pracę sprzętu mam znakomitą (a tak w ogule to Pan President johny 2)
Przemyślę jeszcze to wszystko z parę dni :) może też jeszcze ktoś coś mądrego zapoda...
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

Sprawdzony sposób montażu anteny, dorobioną blaszkę podsuwa się pod zawias tylnej klapy
Obrazek
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

a jak w takiej konfrontacji ma się antena uniwersalna np. sirio triflex?
chciałem ukryć antenę od cb tak aby nie chować jej za każdym razem.
Dodatkowo zależy mi na dobrym zbiorze fal radiowych (muzyka).
CB nie będzie robiło za radiostację - takie podstawowe.
Radio też nie słucham lokalnych z daleka od miasta.
Nie użytkuję obu jednocześnie.

Auto to polo 6n.

Myślę o cb alan 78+ i do tego wspomniana antena sirio triflex.

Czy mogę prosić o rady i opinie o takim zestawie?
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

co do zestawu to raczej ja niemam zastrzezen a co do anteny to przeciez mozesz ja montowac w fabrycznym otworze anteny radia
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

antena uniwersalna np. sirio triflex?
dobra antena ale raczej tylko na słuchanie bo zasięg ma kiepski niestety, stosunek ceny do jej parametrów jest nieporozumieniem.
Wiadomo jeśli chcesz mieć ten komfort i montować na stałem w ori antenie to jest to rozwiązanie, ale antenka będzie działać na zasadzie "jak cię widzę to cię słyszę" a przecież nie o to chodzi.
civic r18a2/407 1,6 HDi
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote="Zoodix"]co do anteny to przeciez mozesz ja montowac w fabrycznym otworze anteny radia[/quote]Jest to dobre i wygodne rozwiązanie.
Wymontowuje się antenę radiową i w to miejsce montuje się antenę CB (sprawdzałem to na antenie AT1500).
Następnie do kabla antenowego wpina się specjalny rozdzielacz, tzw. splitter który rozdziela sygnał na radio i na CB.
Tym sposobem mamy jedną antenę na dwa urządzenia. :piwo:
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

@up
ale kolego zasieg bedzie tak jak wczesniej mowil kolega "jak cie widze to cie slysze" lepiej kupic antenke wieksza i na magnes i chowac ja chcesz albo innym rozwiazaniem jest kupienie anteny naklejanej ale niewiem jak tam maja z zasiegiem
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

Dzięki za opinie!

Dobre porzekadło starożytnych pakistańczyków czyli 'co jest do wszystkiego to jest do niczego' ma tu swoje zastosowanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”