po uruchomieniu silnika, kontrolka oleju zapala się i gaśnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wojak23
Newbie
Newbie

po uruchomieniu silnika, kontrolka oleju zapala się i gaśnie

Post autor: wojak23 »

Temat z pewnością nie jest nowy, ale nie znalazłem identycznej sytuacji jak moja...
A zatem o co chodzi??
Odpalam auto i standardowo odpala się zestaw kontrolek gasną, po czym na sekundę zapala się kontrolka oleju i gaśnie...
Dzieje się tak raz na kilka uruchomień auta! Nie wiem co się do końca dzieje i jaki to ma wpływ na stan samochodu.
Moje auto to polo classic rocznik 96 silnik 1.6 75konny w gazie. Olej to castrol 10W-40 213tys przebiegu..Zrobiłem na nim 11tys...
Proszę o porady...
Minęło trochę czasu mam na liczniku ponad 230tys km i sytuacja się powtarza. Mam świeżo wymieniony olej na Orlen platinium 10W-40 ale dalej średnio raz na 3-4 uruchomienia odpala się i gaśnie kontrolka oleju w czasie jazdy nic się nie dzieje i tu nie ma nic do rzeczy temperatura silnika...
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 14:41 przez wojak23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

może już olej do wymiany się nadaje i zbyt rzadki jest, wymień już olej wraz z filtrem
Jak robiłeś dużo km na niedogrzanym silniku, tzn po mieście to często na bogatej mieszance paliwo dostaje się do oleju rozcieńczając go i zmieniając jego parametry. Spróbuj jakiegoś lepszego specyfiku niż castrol,
zalej Valvoline, Motul czy LiquiMoly powinno być lepiej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”