[9N3] Kontrolka spalin i brak kompresji w 1.2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kristoff
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Kontrolka spalin i brak kompresji w 1.2

Post autor: Kristoff »

Hej! Chcialem sie z Wami podzielic moja historia. Otoz oprocz 6nki mam tz 9n3 w wersji 1.2 54 km. Przy 87 tysiacach silnik strasznie sie trzasl migala lampka kontrolna od spalin (zolty silniczek) az w koncu auto stracilo na mocy i lampka zapalila sie na stale. W serwisach seata i vw w Krakowie zbadali niska kompresje na 1 cylindrze. Probowano zamieniac cewki sprawdzano sonde lambda ale wciaz wywalalo blad na 1 cylindrze. Diagnoza w obu przypadkach to: regeneracja glowicy. Koszt od 1500 zlotych wzwyz.... :shock: Nie chcialo mi sie w to wierzyc wiec pojechalem do kolegi mechanika. Po zdjeciu pokrywy zaworow okazalo sie ze wadliwy byl popychacz wydechowy 1 cylindra (lifter) co powodowalo blad. Koszt 6 sztuk popychaczy zamknal sie w 200 zlotych w aso plus robocizna kumpla razem wyszlo 400 zeta a nie 1500 czy 3000 no i silnik udalo sie uratowac. Takze gdyby ktos mial cos podobnego zacznijcie od popychaczy:)
Pecunia non olet - no zalezy kto i jak uzywa;p
k
kueka29
Newbie
Newbie

Post autor: kueka29 »

Witam,

mam takie same objawy.
Czy mozesz dac namiar do twojego kolega mechanika?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

ASO trochę miało rację. Jak jest za mała kompresja to podejrzenie pada na głowicę. I zrzucenie głowicy nie byłoby niczym błędnym w tym wypadku.
Co się dokładnie stało z tym popychaczem? Rozsypał się i podpierał zawór?
Awatar użytkownika
bobikiller
Newbie
Newbie

Post autor: bobikiller »

Byłem dziś na serwisie i się okazało że mam słabe ciś na 3 cylindrze ,sprawdzał mi ciś na sucho oraz po dodaniu oleju .1 pomiar wskazał w granicy 3 bar a po dodaniu oleju podniosło się do 7 bar, mechanik w ASO powiedział ,że najprawdopodobniej przyczyna to zawór, prowadnice , bądź głowica. Pytałem się o koszt : robocizna ich to ok 900zl plus głowica może kosztować 300, plus zawory itp,prowadnice itd. .Nie wiem czy uda się zamknąć w 1500zł .szok
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Trochę się mylą. Próba olejowa jednoznacznie dała wynik problemów z pierścieniami lub/i gładzią cylindra. Jeśłi po wlaniu oleju sprężanie wzrasta - jak u Ciebie - to nie na głowicę trzeba głównie patrzeć.
Obawiam sie, że musisz wyciągnąć tłok. Może pierścienie popękały.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Popieram teorię jhosef'a, podczas próby olejowej ciśnienie znacznie (ponad 2-krotnie) wzrosło i wskazuje to na nieszczelność pierścieni tłokowych.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
bobikiller
Newbie
Newbie

Sam nie wiem byłem wczoraj u mech. sprawdzałem jeszcze raz ciś.na 1- 11bar, 2- 11bar a 3- 6bar. Podpiął pod kompa i pokazuje ciągle błąd 16687.
Jestem lekko zszokowany sytuacja autko mam od nowości ,przebieg 57tys.
Miałem też taką sytuacje , podczas jazdy dawałem gaz , a auto w ogóle nie chciało mi jechać (brak mocy) zgasiłem , zapaliłem auto dalej jechało ?
mam nadzieje że to nic poważnego
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Błąd, błędem ale jak nie masz kompresji na cylindrze to problem jest mechaniczny. Trzeba zdjąć głowicę, najlepiej tłok na tym cylindrze i obadać silnik.
Awatar użytkownika
bobikiller
Newbie
Newbie

Dzis postawiłem auto do mechanika, za dzień dwa okaże się co jest przyczyną!!!
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

I coś wiadomo?

Koledzy, gadałem z kolegą z trójmiejskiego ASO VW o silniku 1,2 3 cylindrowym z polo. Niestety te silniki mają wadę. Tracą kompresję na 3 cylindrze. W tej chwili mają nawet takiego w naprawie. Zazwyczaj jest to wina zaworów.

Dlatego jestem ciekaw co jest powodem u Ciebie.
Awatar użytkownika
bobikiller
Newbie
Newbie

jest już po remoncie .Okazało się że wina leżała po stronie zaworu wydechowego.Mechanik wymienił mi na 3 cylindrze zawory wydechowe oraz ssące ,a na pozostałych dwóch cylindrach wymienił wydechowe. Dodatkowo szlifowanie , wymiana uszczelki pod głowicą , olej +filtr , razem zamknąłem się w 800zł !! :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”