Dziura i woda w bagażniku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Dziura i woda w bagażniku

Post autor: Michelangelo »

mam taki problem
w tylnej czesci bagaznika dokladnie za zderzakiem kolo zapasowki jest taka dziura (foro ponizej)
pytanie: czy ona ma byc zaslepionja, czy "otwarta" ?
druga sprawa to woda ktora skrapla sie w bagazniku na sciance wneki na kolo zapasowe, obok w/w dziury jest sucho wiec nie wiem czy ona ma jakis zwiazek z tym. woda jak widac na zdjeciu wyglada jakby cos parowalo i sie skraplala (bagaznik mam pusty, a w miejscu kola zapasowego tez jest sucho) zwlaszcza po deszczu tak jest, ale patrzalem po brzegach i kolo lapm jest sucho, tylko w tym jednym miejsciu sie skrapla (foto ponizej) niepokoi mnie to bo od tej wody wilgotnieje mata bagaznika i zaczyna smierdziec stechlizna :/

prosze o pomoc

fotki:

dziura

Obrazek

Obrazek

skraplajaca sie woda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z gory dzieki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o skraplającej się wodzie. U mnie suchutko i nie ma żadnych otworów. Może jakaś zaślepka Ci wypadła. Wilgoć wchodzi właśnie tym otworem.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

odpowietrznik bagażnika ( pod zderzakiem )
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

no tak mi sie wydaje ze to odpowietrznik, ale on powinien byc zatkany czy nie? bo moze rzeczywiscie nim wchodzi wilgoc tak jak pisze Artpolo, bo nie ma innego miejsca, ktoredy moglaby sie dostawac woda. wezme go zalepie i zobaczymy czy problem zniknie czy nie.
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

[quote="Michelangelo"]odpowietrznik, ale on powinien byc zatkany czy nie?[/quote]
Boczne odpowietrzniki bagażnika to dość duże zawory klapowe z zamknięciem płatem gumy. Z czasem gumqa się krzywi, nie przylega do korpusu - i nieszczęście gotowe : cała woda spływająca pod zderzak trafia na te klapę i pcha się do środka.
Można eksperymentować, u mnie sprawdziło się tylko zaślepienie ( pianką do okien ). Inaczej - wnęka pod lampą i tapicerki vboczku cały czas były w wodzie.
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Nightmare »

Ja miałem podobny problem, ale u mnie woda pchała się prawą tylną lampą. Musiałem uszczelniać silikonem. Masakra była.
Otwórz bagażnik, odchyl wykładzinę tam gdzie masz lampy, lej wodę i sprawdź. Z prawej strony wyjmij styropian od apteczki.
VW POLO 6N1 - 44kW - 60KM
Engine :D - APQ
Buda: 3D
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

no ale wlasnie z prawej strony jest sucho, po brzegach tez i pod kolem zapasowym, woda jest tylko tam gdzie na zdjeciu czyli z lewej strony sciany wneki na zapasowke. zalepie jutro ten otwor i zobaczymy. poki co jest sucho bo woda wyparowala. poczekamy na deszcz i zobaczymy. dzieki za dotychczasowe rady :)
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

zalepilem ta dziure. poczekam na deszcz i zobacze co bedzie sie dzialo, mam nadzieje, ze bedzie ok :)
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

ta dziura czyli odpowietrznik jest zaslepiona, lampy uszczelnilem silikonem, uszczelke sprawdzilem i wszystko jest ok, a woda nadal sie wlewa do srodka, sprawdze jeszcze jutro tylna wycieraczke i szybe bo wydaje mi sie ze tam moze byc nieszczelnosc, ale jesli to nie to, to ja juz nie mam pomyslu skad ta woda moze sie dostawac do srodka...
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

nie iwem czy nie strzele strasznej glupoty. Najwyzej mine zjedziecie:) czy to nie moze byc wina starego filtra kabinowego? puszcza powietrze z wilgocia. srodek samochodu zawsze ma cieplej niz bagaznik i moze tak tej wilgoci nie widac. Paruja Ci strasznie szyby? ale tak konkretnie?
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

a pod kolem zapasowym masz sucho? moze zaslepki gumowe otworow technologicznych sa juz stare i nieuszczelniaja tak jak powinny i w czasie jazdy woda, wilgoc dostaje sie do srodka i sie skrapla.. tym bardziej ze na kolo nachodzi mata..
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”