Sportfahrwerke firmy JOM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Sportfahrwerke firmy JOM

Post autor: madmax »

Przymierzam się do zmiany zawiasu, bo oryginał już niestety przejechał swoje a przy okazji mam plan by lekko auto opuścić ;) -40/-40mm w zupełności wystarczy i teraz chciałbym zakupić coś niedrogiego ale dobrej jakości. Nie wiem jak sprawuje się sprzęt GT Cupline ale w podobnej cenie jest kit firmy JOM a jak wiadomo robią niezłe "teile" do aut. Pytanie - czy ktoś miał do czynienia z kitem tej firmy? Jakość, wrażenia z jazdy itp. cokolwiek. Doradźcie albo odradźcie :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

Jeśli chodzi o GT Cupline to pewnie już sie naczytałeś dużo negatywnych opini o nim, ja mam już go od lipca w swoim 2f i nie narzekam dość twardy jest w połączeniu z 13" ale jeździłem na twardszych i to w 6n, Fk chyba kolega miał o ile pamietam. Co do JOM'a to nie wiem, nie miałem z nim stczności. A GT Cupline anie nie polecam ani nie odradzam;p
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

jezeli chodzi o GTC to wiekszosc opini wyglaszaja ludzie ktorzy w ogole nie mieli z tym zawieszeniem stycznosci..ja uwazam jest to calkiem przyzwoite zwieszenie za te pieniazki.myse ze jom bedzie porównywalny do GT CUPLINE
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="Goozik"]jezeli chodzi o GTC to wiekszosc opini wyglaszaja ludzie ktorzy w ogole nie mieli z tym zawieszeniem stycznosci..[/quote]

Nie do końca jest tak jak piszesz. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę forum polotreff.de "GT Cupline" i jak znasz niemiecki to poczytasz kilka ciekawostek na temat lejących się wkładów amorów, pękających talerzykach i innych historiach.
Poza tym to zawieszenie jest bardzo twarde, a nie każdy to lubi.
Z resztą opinie te są bardziej obiektywne i miarodajne - wszak u nich drogi płaskie jak stół.

[quote="Goozik"]
ja uwazam jest to calkiem przyzwoite zwieszenie za te pieniazki.myse ze jom bedzie porównywalny do GT CUPLINE[/quote]

Co do JOM-a to wątpie żeby mieli oni własną produkcję zawieszeń - podobnie jak inne tańsze firmy, biorą od jednego dostawcy i oklejają tylko własnym logo i pakują w firmowe pudełka. Z tego co się dowiedziałem samodzielną produkcję ma na pewno FK, H&R, Supersport, Koni, KW i inne topowe firmy. Taki Weitec już na przykład bierze wkłady amorów od KW, sprężyny mają od innych dostawców.

Madmax - dozbieraj kilka stówek i kup Weitec Ultra GT 40/40. W cenie 320-350€ można je już dostać w nówce.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="turzol"]lejących się wkładów amorów, pękających talerzykach i innych historiach.[/quote]
Tego właśnie chcę uniknąć

[quote="turzol"]Poza tym to zawieszenie jest bardzo twarde[/quote]
Twardsze niż seria - tak, bardzo twarde - nie :/

[quote="turzol"]dozbieraj kilka stówek i kup Weitec Ultra GT 40/40.[/quote]
Ten komplecik widziałbym u siebie najchętniej, jednak przy tym kursie euro, w tym momencie poza zasięgiem, a sezon się zaczyna. Dlatego zainteresował mnie kit JOM - cena w okolicach 135 euro, marka znana + 24 miechy gwarancyja ;) oferta na pewno dobra tylko kwestia jakości. Dobra...się pomyśli.

Jeszcze jedna sprawa, co oprócz sprężyn i amorków wymieniać? tuleje gum-met na pewno, co jeszcze?

PS. Przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu - temat łożysk na przód...SKF? czy coś innego?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="madmax"]
[quote="turzol"]Poza tym to zawieszenie jest bardzo twarde[/quote]
Twardsze niż seria - tak, bardzo twarde - nie :/[/quote]

Nie wiem, nie jeździlem :) Niech wypowiedzą się ci którzy używają.
Wyczytałem na polotreff.de ludzie skarżą się, że zawias jest dla nich "extrem hart" :)

[quote="madmax"]
Jeszcze jedna sprawa, co oprócz sprężyn i amorków wymieniać? tuleje gum-met na pewno, co jeszcze?

PS. Przy okazji, żeby nie zakładać nowego tematu - temat łożysk na przód...SKF? czy coś innego?[/quote]

Wystarczy jak wymienisz łożyskowanie górne i dolne amorów - polecam Sachs lub Febi przydadzą się też nowe odboje i osłony, ale to groszowe sprawy

Co do łożysk to polecam SKF :) 95zł/szt przy zniżce klubowej w Intercars. Ew, odrobine taniej w przyzwoitej jakości łożyska firmy FAG
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="turzol"]Wyczytałem na polotreff.de ludzie skarżą się, że zawias jest dla nich "extrem hart" [/quote]
hehe :) "extrem hart" :) do tego nie trzeba płynnie niemieckim operować, żeby wiedzieć o co chodzi :P

[quote="turzol"]Wystarczy jak wymienisz łożyskowanie górne i dolne amorów - polecam Sachs lub Febi przydadzą się też nowe odboje i osłony, ale to groszowe sprawy[/quote]

Troche tego będzie ale w takim razie zaczynam wszystko zbierać. Dzięki turzol
moja czerwona taczka
Obrazek
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

Zależy co dla kogo jest twarde, mój zawias np. ma około 4 cm skoku jak jest ustawiony na miękki, więc jest dość twardo, ale idzie wytrzymać ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”