Witam mam pytanie zamierzam malować swoją polówkę znalazłem tutaj wątek już o lakierowaniu ale nie dopowiedział mi on na jedno nurtujące mnie pytanie. Słyszałem ze żeby pomalować zderzaki trzeba odpowiednio je przygotować do malowania bo inaczej farba będzie zlatywać. Pomóżcie jeśli wiecie w jaki sposób trzeba je przygotować i czy używa się innej farby do malowania czy można malować to którą będę malować resztę.
No i tak chciałem zrobić to gdy kupowałem farbe sprzedawca powiedzial ze to nie jest farba na zderzak i ze zleci. Ale moi9m zdaniem nie powinna spaść gdy dobrze przygotuje i dam 3 warstwy farby.
elementy typu zderzaki najlepiej matuje się włókninką(gąbką do matowania),następnie odtłuszcza się najlepiej zmywaczem silikonowym.cały zderzak pokrywa się "podkładem na plastik"-podobny do żywicy,nie pamiętam fachowej nazwy,a następnie podkład akrylowy.podkład akrylowy matujemy np.papierem wodnym 800,a następnie lakierujemy bazą,a następnie bezbarwnym,ewentualnie akrylem,zależy jaki masz lakier na aucie.
Witam, ponawiam temat, gdyż interesuje mnie czym przykleić nakładkę na rynienkę? musiałem ją ściągnąć gdyż zwalczałem korozję na rynienkach, no i nakładka posypała się, musiałem zakupić nie uszkodzoną, stara była przyklejona coś "ala smoła" myślałem nad sylikonem, ale jakoś nie jestem pewien. Proszę o porady