Witam, nie wiem czy dobry temat wybralem, ale mam pytanko...
Czy w kazdym Polo 9N są kontrolki końca płynu do spryskiwaczy i otwartych drzwi?
Niedawno zakupiłem taki model 1.4 tdi basic i właściciel warsztatu od którego go zakupiłem zapewnia mnie że w tym modelu tego nie ma, dodam iż kontrolka otwartej klapy bagażnika jest, co więcej na planszy z kontrolkami po przypatrzeniu mozna dostrzeć zarysy obydwu kontrolek. Jezeli by byly musial by to zrobic zgodnie z nasza umową - faktycznie ich nie ma czy tylko tak mowi zeby tego nei zrobic?
u mnie tez nie ma żadnej z tych kontrolek. Nawet nie mam (nie zapala mi się) kontrolka od klapy bagażnika. Od drzwi gdybym miał to by i tak nie działała bo mam walnięty mikrostyk i jakoś nie mam ochoty na rozbieranie całych drzwi żeby to naprawić. Tylna klapa - chyba powinno być, ale nie ma... nie wiem dlaczego.. lampka w bagażniku się mi zapala... Co do spryskiwaczy.. nie mam, ale wydaje mi się to bardzo dziwne... skąd mam wiedzieć, że kończy mi się płyn, skoro zbiorniczek jest za zderzakiem? Dopiero po fakcie, kiedy upaćkam szybę i będę chciał ją umyć? Bez sensu... Też jak popatrzę pod światło to widzę obrysy wszystkich tych kontrolek... Nawet sprawdzałem czy jest jakiś czujnik płynu przy zbiorniku płynu, ale nic nie znalazłem.. chyba że jest jakoś połączony z pompka... Moja wersja polo, to chyba trendline (musze sprawdzić w bagażniku) - elektryczne przednie szyby, manualna klima, halogeny, 4xAIRBAG, kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach.
Fajnie by było jakby ktoś napisał, gdzie ewentualnie szukać czujnika otwartej tylnej klapy i spryskiwaczy... Na początku myślałem, że może popaliły się żaróweczki w desce, ale to na pewno nie to, bo przy zapalaniu się tych kontrolek towarzyszy dźwięk (piknięcie), a u mnie tego nie ma. Sygnał na pewno mam sprawny, bo włącza się przy zaciągniętym ręcznym, zużytych okładzinach hamulcowych i rezerwie.
Pinięcie przy ręcznym też mam i przy rezerwie, reszty nie wiem bo za krótko nim jeżdżę....a lampki z tylu nie mam tzn w bagażniku....gdzie ona się powinna znajdować?
A co do kontrolki spryskiwaczy to by się przydała, tym bardziej ze zbiorniczek chyba 2l tylko ma.
Moja wersja to basic w TDi 1.4. ale ma klime manual, 4 poduchy, regulacje kierownicy w 2 płaszczyznach plus el. szyby z przodu i lusterka. Kontrolkę spryskiwaczy to chyba nie każdy samochód ma, ale otwartych drzwi to chyba każe auto ma...powinno mieć, chociaż mniej przydatne.
czyli masz mniej więcej taką wersje wyposażeniową jak ja... czyli kontrolki otwartych drzwi i tylnej klapy masz? A masz może czujnik zapiętych pasów? Lampkę w bagażniku mam po prawej stronie nad nadkolem.
Ja u siebie też zauważyłem dziwny problem z kontrolkami. Np. kontrolka ilości płynu w spryskiwaczy, niby tak nie świeci jak zabraknie płynu, choć raz czy dwa razy świeciła, a teraz już nie. Tak samo z kontrolką otwarcia bagażnika, działa ona tylko wtedy kiedy ma na to kaprys?
Nie świeci mi się też kontrolka otwarcia drzwi i zapięcia pasów kierowcy, choć jestem pewny że wcześniej działały. Czyżby jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za te kontrolki się przepalił? Czy po prostu żarówki w zegarach się przepaliły? Tylko tak jednocześnie? Wydaje mi się to za mało prawdopodobne...
polo 2004 1,4tdi wersja nie wiem jaka (na klapie match II) 4 poduchy, clima manual, elektryczne szyby(wersja 3 drzwiowa), regulacja kierownicy pelna, wysokosc foteli, schowki pod fotelami, tempomat, brak elektryki lusterek i zapalaja mi sie zarowno kontrolki od klapy, od drzwi jak i od pasow ale od zbiorniczka nigdy sie nie zapalaila
Ja też nie mam (nie świeci mi się) kontrolki płynu spryskiwaczy, a przydałaby się..
Polo 2002 1.4TDI
Klima manualna, elektryczne szyby, wspomaganie, 4 poduszki, elektryczne podgrzewane lusterka, centralny.
Kontrolka tylnej klapy się świeci, przedniej nie, drzwi też nie, pasów też brak no i spryskiwaczy..
1.4 TDI wersja Comfortline - kontrolka: otwartych drzwi , klapy tył - lampka w bagażniku (z prawej strony) , zużycia okładzin hamulcowych , poziomu oleju
[quote=""Witek6935""] Fajnie by było jakby ktoś napisał, gdzie ewentualnie szukać czujnika otwartej tylnej klapy ... [/quote]
Mikrowyłącznik jest w zamku tylnej klapy