[9n] Światło stop - nie działa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bratek1984
Newbie
Newbie
Kontakt:

[9n] Światło stop - nie działa

Post autor: bratek1984 »

Witam

Otóż mam od wczoraj taki problem, po tym jak tam trochę grzebałem. Nie palą mi się światła, gdy wcisnę pedał stopu. Bezpieczniki sprawdziłem i są w porządku. Przy sprawdzaniu czujka stopu koło pedału pękł mi on, i dziś już wymieniłem go na nowego. Niestety tak jak wczoraj pali się tylko 3 światło stopu i to cały czas. Nie wiem co może być jeszcze przyczyną tego problemu :(

Pomóżcie coś zaradzić, bo bez naprawy nie mogę korzystać z samochodu.

Z góry dziękuje za każde naprowadzenie mnie na możliwą przyczynę usterki.

Pozdrawiam gorąco wszystkich :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
bratek1984
Newbie
Newbie
Kontakt:

Aktualnie jest taki stan, że palą się wszystkie 3 światła stopu cały czas. Wymieniłem czujnik stopu na nowy. I jest tak samo, niestety. :( Wiecie co może być tego przyczyną? Może coś innego się uszkodziło?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Albo go uszkodziłeś (co jest bardzo łatwe przy wymianie) albo nie dokładnie założyłeś. Teraz musisz sprawdzić. Najlepiej wyjmij wyłącznik ale nie odpinaj. Blokuje się go przez przekręcenie tylko że jak się przekręca to bolec musi być wciśnięty (jeśli się to zrobi bez wciśnięcia najczęściej jest po wyłączniku). Działa tylko w pozycji zablokowanej (nie ma regulacji długości bolca). Sprawdź czy dobrze się zablokował tzn jak go przekręcasz w gnieździe to tył ma się nie przekręcać tylko być w pozycji w jakiej jest wkładany.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
bratek1984
Newbie
Newbie
Kontakt:

Dokładnie, to wina była wyłącznika stopu. Przy montażu trzeba jego środek odpowiednio przesunąć żeby styki działy na wciskanie bolca.
U mnie dodatkowo przestały świecić żarówki stopu, mimo tego że nie były przepalone (może jakieś zwarcie się zrobiło?).
Oraz po zamontowaniu wyłącznika stopu okazało się że jest ciut za krótki i nie dotyka pedału hamulca, przez co światła dalej paliły się cały czas. Żeby wszystko ładnie działało przykleiłem małą podkładkę centralnie pod bolec wyłącznika, tak aby przy delikatnym zahamowaniu już światła świeciły. Jak na razie patent się sprawdza ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”