[6R] Światła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

[6R] Światła

Post autor: kar01 »

Witam,

mam następujące pytanie. Otóż w naszych Polo (bez świateł przeciwmgielnych) włączenie silnika powoduje również włączenie świateł, ale nie tak, jakby to zrobić ręcznie (czyli podświetlenie zegarów+tylne swiatla+ mijania+pozycyjne), tylko powoduje to włączenie samych przednich świateł mijania. Pytanie brzmi: czy można tak jeździć? Zauważylem, że sporo nowych samochodów tak jeździ właśnie, że przednie światła włączone, a tylne nie, i dziwi mnie to wlaśnie, a nie chciałbym dostać mandatu.
Drugie pytanie natomiast jest bardziej natury technicznej. Czym są światła w opcji w 6R 'do jazdy dziennej"? Czy to jakieś zmodyfikowane przeciwmgielne czy co? Czym się różnią od zwykłych? Rozważam także kupno właśnie przeciwmgielnych, niby nie używa się za często, ale jednak dodaje to do wyglądu. Na allegro można kupić z auta powypadkowego już za ok 400zł komplet, ale właśnie nie wiem czy są warte zakupu, czy poczekać może na jakieś diodowe które pewnie prędzej czy później się do 6R pojawią (wiem, że są diody do samodzielnej instalacji, ale nie chcę się bawić:P). Nie wiadomo tylko, czy to nie będzie idiotycznie wyglądać... Co myślicie o diodowych w 6R? Jak macie, to możecie zapodać zdjęcia:)

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam.
Obrazek
M
Miv
Newbie
Newbie

Post autor: Miv »

zapytaj w serwisie o akcję fabryczną odnośnie włączenia świateł do jazdy dziennej. Jeśli teraz Ci jej nie zrobią to przy przeglądzie/wizycie. Ja taką miałem 2 tyg temu.

Standardowo miałem tak jak opisałeś ze światłami, tył się nie świecił. Teraz przy włączeniu zapłonu świeci tył i przód - czyli tak jak być powinno ze światłami do jazdy dziennej.
Miv

Honda CeBe Pińćset
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""kar01""]tylko powoduje to włączenie samych przednich świateł mijania. Pytanie brzmi: czy można tak jeździć? Zauważylem, że sporo nowych samochodów tak jeździ właśnie, że przednie światła włączone, a tylne nie, i dziwi mnie to wlaśnie, a nie chciałbym dostać mandatu.[/quote]
przy stosowaniu świateł do jazdy dziennej nie trzeba mieć włączonych tylnych pozycyjnych (dotyczy pojazdów rejestrowanych po 31 12 09) także mandatu się nie obawiaj , producent (z powodu braku innych np. ledowych świateł do jazdy dziennej) zadbał o to żeby mijania świeciły cały czas
Przepisy dotyczące zasady działania świateł dziennych w pojazdach :

Dotychczasowe przepisy wymagały, by w pojazdach wyposażonych w światła dzienne przy uruchomieniu silnika włączały się również tylne światła pozycyjne (barwy czerwonej). Problem polegał na tym, iż większość nowych aut fabrycznie wyposażonych w światła do jazdy dziennej nie posiada funkcji automatycznego włączania tylnych świateł pozycyjnych. Tak więc używanie takich świateł w myśl obowiązujących w Polsce przepisów było nielegalne. To na szczęście uległo zmianie.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 roku (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 roku.

Dodatkowe wymagania dotyczące świateł dziennych pozostają bez zmian. Ich umiejscowienie powinno znajdować się nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, natomiast wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm. Wysokość montażu powinna mieścić się w przedziale 250 – 1500 mm nad powierzchnią drogi. Dopuszcza się również wyposażenie pojazdu w sygnał kontrolny informujący o działaniu świateł, ale nie ma takiego obowiązku. Jednak istnieje wymóg automatycznego włączania się świateł do jazdy dziennej w momencie, kiedy urządzenie włączające silnik (np. stacyjka) znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika. Światła do jazdy dziennej powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu.
Obrazek
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Dzięki wielkie za pomoc:)
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

tak jak savic napisał, obecnie obowiązuje przepis mówiący, że do jazdy dzień wystarczy mieć załączone przednie światła (takie najprostsze wytłumaczenie), na początku jak w PL wprowadzono obowiązek jazdy na światłach w dzień dotyczyło to również tylnych świateł, ale, że było to niezgodne z jakimś prawem międzynarodowym zmieniono ten zapis :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Odpowiem jeszcze na pytanie dot. świateł dziennych w Polo 6R. Sam takie światła zamówiłem. Są one wbudowane w halogeny, ale mają oddzielną komorę od przeciwmgielnych. Jest to oddzielny odbłyśnik i oddzielna żarówka.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Co do pytania 1, chyba temat wyczerpany ;) ale co do 2:

Ja mam przeciwmgielne bez doświetlania zakrętów i bez dziennych (jako dzienne służą mijania, jak we wszystkich std wersjach), wygląda to tak, że są w lampie 2 odbłyśniki ale tylko w jednym jest dziura z żarówką:
Obrazek

Z tego, co zauważyłem na filmikach o Polo to w przypadku dziennych w zderzaku świeci się właśnie brakująca, zewnętrzna żarówka - tak jak mówi Aoox - a przy doświetlaniu zakrętów świecą się obie. Tak więc musisz poszukać halogenów z 2 żarówkami i znaleźć kogoś, kto poustawia wszysko w komputerze, żeby działało ;) A jeżeli chcesz poczekać na diodowe, to zdaje się w GTI będą zintegrowane dzienne diodowe w głównych lampach, ale tu masz więcej dłubania, bo jeszcze spryskiwacze itd
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

a za niedługo zniosą obowiązek jazdy w dzień na światłach (bo już jest mowa o tym :) ) i będą służyły jako dodatek :)

Obrazek

Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

@ woolfik- dzięki za wyczerpującą odpowiedz:)

[quote=""Toto""]a za niedługo zniosą obowiązek jazdy w dzień na światłach (bo już jest mowa o tym :) ) i będą służyły jako dodatek :)[/quote]

Nawet jeśli zniosą, to i tak diodowe moim zdaniem wyglądają super, więc jeśli cena nie będzie zaporowa, to się skuszę:)

Wczoraj dzwoniłem do VW i pytałem o montaż przeciwmgielnych oryginalnych, to facet mi powiedział, że niedawno robił coś takiego do Golfa zdaje się i wyszło ponad 2000zł... Więc cena póki co trochę wysoka, zwłaszcza, że halogenów się za często nie używa... No to czekam na te diodowe od GTI:P
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

chodziło mi o zwykłe światła do jazdy dziennej, odnośnie diodowych to na pewno kozacko wyglądają i pomimo, że Polo 6r ma fajny drapieżny przód (moje zdanie :)) to diodowe światła go jeszcze bardziej podkreślą :grin:

Obrazek

Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Sam specjalnie wziąłem pakiet zimowy (w którym są spryskiwacze na reflektory) z myślą o dołożeniu xenonu z GTI. Światła dzienne również są z taką myślą, bo teoretycznie łatwiej powinna pójść przeróbka ze zwykłych z dziennymi, na xenon z dziennymi diodowymi. Choć z tymi diodami to nie jest tak kolorowo, bo one są zasilane prądem zmiennym, to znaczy one tak mocno świecą dlatego, że one co chwile się zapalają i gasną - jak normalna żarówka w domu.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

no proszę, mnie zawsze uczyli że najgorsze co może być dla diody to własnie zmiana napięcie, gaszenie i zapalanie. ale co ja tam wiem.
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

No zobaczymy jak to będzie... Póki co, jak rozmawiam z kimś z działu serwisowego VW, to mimo, że mi odpowiadają wyczerpująco na pytania, mam wrażenie, że sami niezbyt dobrze znają temat:P (nie uogólniając mam na myśli VW Zasada i Sobkol :P)
Ale może to tylko złudzenie:P
Obrazek
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

W pozycji 0 świecą światła do jazdy dziennej A w pozycji 1 zwykłe mijania
Przynajmniej tak u mnie jest
Awatar użytkownika
kamil_WWL
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kamil_WWL »

Czyli reasumując,

Gdy mam standardowe światła (bez ledów ) to w pozycji 0 będą się cały czas świeciły tak jak bym normalnie włączył światła mijania?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”