Rozpórki? Co one dają?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Rozpórki? Co one dają?

Post autor: Pavulon »

Wybaczcie laickie pytanie, ale... W kilku autach widziałem już pod maską rozpórki (jak to się fachowo nazywa?) łączące miejsca mocowań przednich amortyzatorów do nadwozia. Normalnym wydaje się to w przypadku aut sportowych - takie połączenie zawsze w jakiś sposób usztywnia i wzmacnia. Ale jakie to ma praktyczne zastosowanie w przypadku aut służących do codziennego użytku? Jakie są efekty zastosowania tego gadżetu?

ObrazekObrazek
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Rozpórki nie posiadam, więc własnych doświadczeń nie przedstawię ale po przeczytaniu tego artykułu zacząłem o tym myśleć i troszkę się napaliłem na taki gadżet ;)

link: http://www.motofakty.pl/artykul/rozpork ... zenia.html
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

Usztywnia ci całą budę, wraz z twardym i niskim zawieszeniem samochód się jeszcze lepiej trzyma w zakrętach, ale trzeba mieć zdrową budę lub przynajmniej obspawaną dobrze, stosuje się rozporki przednią górną i dolną oraz tylną górną. Są też minusy ja sie wjedzie w niezłą dziurę to buda nieźle może dostać po dupie, sam się napalałem na przednią górną ale jakoś mi przeszło musiłą bym mieć wszystko dobrze obspawane :closed:
KONI
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

dokładnie - usztywniaja karoserię, ale nie trzeba mieć obspawanuch blach, w polo 3 taki zabieg (obspawanie) w połaczeniu ze sztywnym zawieszeniem doprowadziłby do ciągłych wizyt u blacharza przez pekające elementy...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”