Nawigacja 5" za 200-350zł

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Nawigacja 5" za 200-350zł

Post autor: Joker »

Witam.
Chce zakupić nawigacje o ekranie 5 calowym za jakieś 200-350zł ale nie wiem co wybrać. Co proponujecie?
Oraz co sądzicie o takim czymś :P (przypadkiem wpadłem na nią na allegro)
http://allegro.pl/item1020671800_nawiga ... g_501.html
Obrazek
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Za taką cene kupisz MIO dość dobra firma, mój brat kupił ostatnio za 2000 zł. Garmina 3D czy coś takiego ale to tak na marginesie podobno super nawigacja. MIO robi dobre nawigacje, ale inne firmy też chcą się pokazać na rynku. Lepiej idź do sklepu z nawigacjami i tam sie rozglądnij popytaj, doradzą na pewno a sprawdzisz :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Raczej w "no name" bym się nie pchał. Poza tym wg. mnie oczywiście, czy to nie za duży ekranik?? Myślę że więcej wyboru będziesz miał w rozmiarach 4,3" Niby nie duża różnica, ale...
Np Lark 43.1 lub 43.2 (jest też lark z ekranem 5") i w przypadku larka niczego nie trzeba odblokowywać.
Tyle ode mnie. Jak nie szukasz fajerwerków to nie ma co wydawać wiele kasy na jakies wymyślne cuda.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

jaka kasa 250 zl :acute: ja bym bral nic w tych pieniadzach niekupisz lepszego
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No tak. Ale jak już mamy mówić o tej konkretnej aukcji to:
- koszt przesyłki bardzo wysoki (chyba sprzedający chce zrekompensować sobie cenę urządzenia)
- Gniazdo kart rozszerzeń: w jednym miejscu napisał że obsługa kart SD/MMC a niżej że mozliwość rozszerzenia do 8GB Trzeba by dopytac czy obsuguje SDHC (mało jest kart powyżej 2GB które nie są SDHC. na allegro najdziesz 4GB powyżej tego nie widziałem).
- gwarancja: Producenta na 12m-cy. Trzeba by spytać czy kolejne 12m-cy dodaje sprzedawca. Jeżeli nie łamie przepisy handlowe (w Polsce niezależnie od gwarancji producenta jest 24m-ce gwarancji)
- brak info jaki odbiornik GPS jest zamontowany w urządzeniu.
To by było tyle jesli chodzi o niuanse.
Tak to sprzęt wydaje się być ok. Ma trochę fajerwerków. Gry, kalkulator itp. Parametry w miarę dobre.
Nic więcej powiedziec o nim nie mogę.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

fakt z cena przesylki to troche przegial
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Czyli ta sobie darować.
To co brać MIO czy Larka
A może GoCLEVER
Obrazek
b
balcarek_xxl
Kontakt:

Post autor: balcarek_xxl »

ja kupiłem larka 50.1 za 300zł i jestem zadowolony w RTV Euro AGD
a lark 50.2 jest media markt za 379zł ...

więc w allegro bym się nie pchal
Więcbork 2008 / Poraj 2008 / Ślesin 2009 / Pławiniowice 2009 / Istebna 2009/2010 / Kozienice 2010 / Pławniowice 2010 / Istebna 2010/2011 / Ślesin 2011 / Nysa 2011 / Ślesin 2012 / Ślesin 2017 

Kozienice 2010 -  2 auto zlotu

Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

a powiedz nam co Ci potrzebne w navi? tylko tyle żeby raz na parę miesięcy zawiozła do rodziny w odległym punkcie polski czy więcej gadżetów? Ja od około 2 lat używam Mio Moov 200 PL. Mi wystarcza, dojeżdżam wszędzie, za darmo aktualizacje.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Chce porostu kupić coś dobrego żeby potem nie żałować że za te samą kasę mogłem kupić coś lepszego. A jeździć to będę sporo w trasę bo trzeba troszkę kraju po zwiedzać :cool2: a i po Warszawie i innych dużych miastach.
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

jeśli ma tylko ogarniać mapy to zdecydowanie Lark (ja mam 50.1 czyli 5")
największa zaleta: proste wgrywanie map - wrzucasz na karte, w menu zmieniasz sciezke i ready. Śmiga aż miło.
minusem może być jedynie odtwarzanie filmów tylko w wmv i audio w wma

reszty opcji nawet nie dotykam :) no i bateria ogarniam do 2h także spoko jeśli chodzi o miasto (dla mnie do jazdy po wawie elegancko wystarcza), no i wygląd całkiem ładny i przyjemny :)

rok temu zapłaciłem ~280zł na allegro więc może teraz uda się jeszcze taniej
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

No widziałem u dumle ta navi kiedyś to faktycznie trochę więcej miała opcji i ładniej wyglądała niż moja :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Taka zaleta sprzętu który nie jest blokowany przez produscenta. Większośc jednak próbuje utrudniać życie ludziom i trzeba trochę porzeźbić żeby odblokować dany sprzęt. I jeśli chodzi o Polskę to AM jest bezkonkurencyjna.

Hehe, ja bym brał na twoim miejscu Larka. Bez grzebania i wgrywania nakładek możesz na nią wrzucić naprawdę wiele. Jeszcze jak obsłuży kartę pamięci większą niż 2GB, to nawet wrzucisz kilka programów i będziesz mógł sobie potestować.
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

Ja również polecam larka 50.1 kupiłem go już dosyć dawno za ponad 350zł a to i tak było tanio. Wgrałem AM i śmiga aż miło. Reszta to tak jak dumle napisał jak chcesz filmik czy muzykę musisz przerabiać. Ma też transmiter FM wszystkim to się podoba ale nie korzystam :) Co do baterii jak jedziesz w nocy i jeszcze masz zmniejszone podświetlanie to nawet dłużej niż 2h. Odblokowałem go, był Windows ale nie tylko ja korzystam i po odblokowaniu był podobno zbyt trudny w obsłudze :)
Jeśli chodzi o film potrafi na początku się przyciąć w pierwszych sekundach, ale później leci płynnie a także wkurza mnie, że pika Akumulator rozładowany a jeszcze 30-60min wytrzymuje... do reszty brak zastrzeżeń. :)
Wcześniej miałem MIO ale droższe + AM było OK a jeszcze wcześniej Tomtoma i bardzo źle go wspominam ale to było jakieś 2lata temu.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”