porada odnośnie wymiany amortyzatorów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
grinch
Raczkujący
Raczkujący

porada odnośnie wymiany amortyzatorów

Post autor: grinch »

Witam
Chciałbym zasięgnąć porady co do wymiany amortyzatorów.
Pojechalem dzis na przegląd i okazalo sie ze mam tylne amortyzatory zajechane (szmelc). Ostatnimi czasy zauważyłęm że polo troche dziwniej sie zachowuje w czasie jazdy (spore przechyly na zakretach, wyrazne nurkowanie auta w czasie hamowania) ale nie myslalem ze tak zle z nimi :D.
jak juz wymieniac to chacialbym wymienic na amory sportowe o krotszym skoku z obnizajacymi sprezynami no i odrazu 4 (tyl+przod) bo jak za rok znow mam przednie robic to bez sensu.
Chcialbym sie poradzic co myslicie o firmie TA-Technix i tym sprzęcie -40/-40
http://allegro.pl/item998285677_vw_polo ... rtowe.html
niech wypowiedzą sie Ci którzy mają cos takiego zalożone, czy warto za taką $$ lub poprosze o porade co do innych firm (do 800zl).
Gwintu nie chce zakladac.
dodam ze mam fele 15" z oponami 195/45, szerokosc7J et35 wiec ocierac niebedzie pewnie.

pozdrawiam
grinch
.: Rowy Drink Team :.
www.rowy-rescue.pl
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Z wymianą to powpli - najpierw zobacz, czy nie zostały zniszczone/oberwane piankowe odboje progresywne znajdujące się na tłoczyskach tylnych amortyzatorów ( w plastikowych osłonach-tulejach).
To wasnie one decydują tak naprawdę o zachowaniu sie samochodu na drodze.
Klasycznym objawem jest "dobijanie" zawieszenia i ocieranie chlapaczy o jezdnie przy obciążeniu tyłu samochodu.
Koszt wymiany ok. 50 zł + 2godziny pracy.
W "pomiarze" na stanowisku diagnostycznym amortyzator bez pianki ma właściwości całkowicie zużytego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”