Cisza, pewnie pytanie zbyt lamerskie :oops: No to podbiję wątek, niestety nie jestem z tych, co umieją własnym rękoma, pewnie na tym forum to wsydliwa okoliczność :blush2: znalazłem więc taką ofertę: http://www.allegro.pl/item990753974_kli ... tazem.html
potrafi to ktoś jakoś skomentować?
Przy okazji chciałbym bez tworzenia nowego wątku zadać podobne pytanie o uzupełnienie centralnego zamka, robił to ktoś ?
[quote=""Skafander""]w ogóle jest możliwa, tudzież opłacalna?[/quote]
Możliwa tak. Czy opłacalna? Tego nie wiem. Sprawdź aukcje po ile chodzą klimatyzacje (oczywiście ze wszystkimi duperelami potrzebnymi do założenia) bez montażu.
[quote=""Skafander""]pewnie na tym forum to wsydliwa okoliczność[/quote]
Bez takich bo bana dostaniesz Pamiętajmy że po to się człowiek rejestruje na forum aby zdobyć zarówno informację jak i wiedzę do tego jak to zrobić. Wiadomo że nie każdy ma zdolności manualne. Myślę że garstka osób z forum byłaby w stanie zabrać się za założenie klimy. Ale koniec OT
Jeśli chodzi o zamek centralny to oczywiście można założyć dedykowany do tego modelu bądź jakiś uniwersalny. Kwestia ceny. Aczkolwiek założenie zamka, nawet najprostszego też trochę czasu zajmie.
Skafander jesli Cie stać wydac te 2,5k to moim zdaniem sie oplaca , bo tylko podstawiasz auto i nic Cie nie interesuje , wkladaja ,daja gwarancje i ma dzialac , a jak bedziesz robil samemu to auto unieruchomisz na kilka dni ( nie wiesz czy nie okaze sie ze czegos brakuje ,albo cos) , gwarancji nie masz ( rozruchowa ) do tego dochodza koszty nabicia , nie wiesz czy wszytsko bedzie sprawne , no samo rozebranie auta .. caly przod (bo pewnie belka jest inna ) ,choldnica i caly kokpit ( parowni trzeba wsadzic i osuszacz) , i najgorsze to wszystko poskladac .. tak dla obrazu ile to trudu dam Ci pewien temat viewtopic.php?f=25&t=8936 ,jest to manual kolegi stonoga :piwo: ..
milej lektury i powodzenia
Skafander jesli Cie stać wydac te 2,5k to moim zdaniem sie oplaca , bo tylko podstawiasz auto i nic Cie nie interesuje , wkladaja ,daja gwarancje i ma dzialac
Samochód jest Żony, wozi dzieci, klima być musi, więc pewnie skorzystam z Twojej rady, bo mam wybitną awersję do kupowania i sprzedawania aut. Na chwilę obecna jestem zdecydowany także dawać opinie negatywne póki jeszcze można Nawet te przerażające zdjęciastonogi mnie nie zniechęcają
może być tak jak w punto że brakuje śrub na bloku do przykręcenia sprężarki. Z resztą ja wymieniałem sam nagrzewnicę w punto miałem prawie litrowy słoik śrub i plastikowych korków , i totalna dewastacje deski Ale to i tak pryszcz w porównaniu z tymi zdjęciami z montażu klimy.
na 100% bym nie dał auta do takiej dewastacji.
w ASO VW mowil mi facet ze kiedys VW robil zestawy doposazenia auta w klimatyzacje, ale kosztowala ta przyjemnosc ok. 11tys zł. Nie wiem, jak jest z wszystkimi nowymi autami, ale dla Polo 4FL oraz Polo 5 nie ma takich zestawow. Wiaze sie to czasem nie tylko z innymi wlotami powietrza w zderzakach na chlodnice od klimy, ale takze klima jest napedzana silnikiem i muszą byc otwory do montażu klimy, do przykrecenia roznych czesci, nie tylko do silnika. Jesli otwory są to mozna cos zdzialac i odkupi cze szrotu czy z interentu jakies uzywki po rozbitkach, ale jak dacie komus kto nie ma narzedzi do do demontazu plastikow w VW, to wam caly kokpit moze latac potem. Przeciez przelacznik trzeba zamontowac jeszcze, a wpierw zdobyc taki do klimy, no i trzeba jeszcze zrobic ingerencje w komputer, dodac dodatkowy moduł. Klimatyzacje bynajmniej w noych autach maja blokade, taka ze sprawdzaja temperature zewn. i uruchamia sie klima, gdy jest +4 st. C na zewn. Zapobiega to oblodzeniu i uszkodzeniu klimy i sasiadujacych czesci zimą.
Z kolei jesli idzie i starsze auta, to znajomy rodziny, ktory ma warsztat zakladal albo zakalda jeszcze klimatyacje do aut za ok 2tys zl., ale nie potrafie sobie tego wyobrazic zeby zrobil to w skomputeryzowanych pojazdach.
Pozwoliłem sobie nieco odgrzać temat, ponieważ noszę się z zamiarem instalacji klimatyzacji manualnej w moim Polo z roku 2008, tylko zastanawiam się jaki byłby koszt i czy w o ogóle ASO lub wyspecjalizowany mechanik się tego podejmą. Napisałem mail do serwisu VW, ale póki co nie doczekałem się odpowiedzi, może ktoś z Was zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Pozdrawiam.
Marcin, koszta będą duże i lepiej będzie sprzedać auto i kupić z klimą.
Zastanawiałem się nad montażem w mk3 ale tam nie było CAN i dużo prostsza elektryka była. Ale sobie odpuściłem. Duży nakład pracy, różnice podawane przez ETKA trudne do określenia, czasem może się okazać, że różnica jest minimalna i nie trzeba zmieniać elementu a tylko poprawić/zmienić.
Koszt klimatyzacji na allegro do Polo to (jedyna jaką znalazłem) to 2,5 k zł. Niby komplet ale co w chodzi w skład kompletu? Najlepiej byłoby przekładać bezpośrednio z dawcy 1:1. Ale z tym może być problem. Samochód jest do wypatroszenia. Trzeba zrzucić kokpit i umieścić cały zespół nawiewów. Pytanie czy są otwory do przewodów klimy czy trzeba gródz wiercić. należy zrzucić pas przedni, wymienić pewnie wzmocnienie na takie od klimy, chłodnica może być inna i przewody gumowe. Jest naprawdę dużo pracy. Dlatego nie dziwię się, że koszta są tak wysokie.
Największą niewiadomą to elektryka. Czy da się bezboleśnie przypiąć wiązkę klimy do posiadanego auta?
Chyba łatwiej będzie znaleźć warsztat, który założy nam klimę akcesoryjną, zewnętrznej firmy. Ale to i tak ze 4-5 k nalezy liczyć.
oj ludziki ludziki - najlpiej nic nie robić tylko posprzedawać auta- póxniej będzie brakować climatronica to znowu sprzedasz i kupisz nowe potem wykrywania pasów na jezdni- proponuję kupić jakiegoś bentleya na wypasie- tam powinno już wszystko być....
a tak na poważnie- zastanowić się ile lat pojeździcie jeszcze- czy w ogóle chcecie wydawać pieniądze na modzenie i tyle w temacie....
ja zamierzam zakładać w przyszłym sezonie climatronika do 6nki- przeliczę złotówki w portfelu i plany i zdecyduję na założenie bądź nie. Tyle w temacie. :censored:
damianese, jeśli warunki i umiejętności pozwalają Ci na montaż klimy samodzielnie to proszę bardzo. Ale znalezienie warsztatu, który podejmie się przekładki klimy może być problematyczne.
Sam instalowałem w mk3 pełną elektrykę szyb i luster i lubię takie rzeczy. Jednak to nie to samo. Instalacja klimatyzacji poza dużymi kosztami na części systemu wiąże się z bardzo dużym nakładem prac. Pojawia się tez problem z samą instalacją, jej kompletnością, jakością przechowywania części. Jeśli ktoś po zdemontowaniu rzucił w kąt instalację bez zaślepiania chłodnicy, kompresora i przewodów może być problem z pracą.
montaz fabrycznej klimy to w serwisie koszt ok 10tys zł. jak nie wiecej.
Samodzilnie tez jest masakra, bo musisz miec duzo miejsca, caly kokpit wyrzucic, cignac przewody przez sciane grodziowa a potem w kokpicie czujniki montowac. Jesli sie tego podejmiesz i masz narzedzia, wiedze, to mysle ze w 2 calosc zrobisz. 1 miesiac nauka + gromadzenie czesci. Drugi montaz