[9N3] Pomoc w naprawie polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bart_1
Newbie
Newbie

[9N3] Pomoc w naprawie polo

Post autor: bart_1 »

Witam koledzy,
Kupiłem VW Polo 1,4TDi 2007r, autko jest po małej stłuczce i potrzebowałbym pomocy (porady) dotyczących naprawy. Oto usterki które do tej pory zauważyłem:

-wspomaganie tzn. świeci się kontrolka na liczniku (kierownicą bardzo ciężko się kręci), zauważyłem też na pompie wspomagania małe wgniecenie (zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono) Czy uda się uratować tą pompę wspomagania czy tylko wymiana na nową??

Obrazek

-kluczyk otrzymałem tylko jeden, na allegro są takie oryginalne nowe w sprzedaży np.http://www.moto.allegro.pl/item97043978 ... _seat.html Czy coś takiego będzie pasować? Może być bez pilota, bo potrzebuję tylko na zapas. Czy są problemy z zakodowaniem tego kluczyka, czy poradzi sobie z tym warsztat z komputerem ??

-Uszkodzony też mam sterownik wentylatorów
Obrazek

To chyba by było na tyle, czy możecie koledzy polecić jakiś sklep z częściami do VW lub jakiegoś sprzedającego z allegro. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

Jesli z tego wgniecenia nic nie cieknie, to pompa chyba jeszcze troche pochodzi, sprawdz tylko poziom oleju w niej... Co do reszty nie wypowiem sie na razie ;)
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
b
bart_1
Newbie
Newbie

[quote=""lodzio525""]Jesli z tego wgniecenia nic nie cieknie, to pompa chyba jeszcze troche pochodzi, sprawdz tylko poziom oleju w niej... Co do reszty nie wypowiem sie na razie ;)[/quote]

Z pompy nic nie cieknie, oleju jest prawidłowy poziom, a znasz może kolego jakiś warsztat co specjalizują się we wspomaganiach? Sprawdziliby na pewno to po fachowemu i postawili diagnozę co z tym zrobić czy jest jakaś szansa na naprawę czy tylko ewentualna wymiana. Bo auto teraz jest u mechanik,a z tego co zauważyłem on się na tym nie zna i tylko by wymieniał na nowe części bo tak najprościej i najszybciej.
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Hmm nie bylo mi to dotychczas potrzebne wiec nie wiem gdzie jest jakis mech... skoro plynu jest ok i nie cieknie, to posprawdzaj drazki, koncówki ogólnie zawieszenie... skąs musi brac sie to ciezkie krecenie !! a ten sterownik dziala czy nie ??
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

co do wspomagania - jak autko po dzwonku to trzeba byłoby najprawdopodobniej wykasować błędy (o ile dobrze pamiętam to kanał 44) jak z układem jest wszystko oki to powinien ruszyć
Obrazek
b
bart_1
Newbie
Newbie

Dzisiaj mechanik mnie poinformował, że bezpiecznik przy akumulatorze, który jest odpowiedzialny za wspomaganie jest spalony i mówił, że pompa według niego jest spalona (czuć spaleniznę przy pompie). To chyba z tej pompy już nic nie będzie :(
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Zmien bezpiecznik najpierw, bo moze mech liczy ze uda mu sie zarobic... Jesli opor nie ustanie to moze zeczywiscie pompa
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

Kolego miałem dosłownie identyczny przypadek, też kupiłem Po po dzwonku, pompa miała identyczny dołek, płyn był, bezpieczniki ok, jak podpiąłem pod komputer to wywalał błąd, kasowałem go i powracał. Postanowiłem nie kombinować tylko kupiłem drugą pompę używaną ale jak nową i gość mi dał 6 miesięcy gwarancji, założyłem i wszystko gra bez żadnego kasowania itd. Koszt 500 zł, lata już rok bez problemów.
Co do sterownika wentylatorów, poszukaj na allegro i powinieneś kupić za ok 100-150 zł .
Pamiętaj jak będziesz wymieniał pompę to kup używkę z gwarancją (nowa to chore pieniądze) oraz żeby był przy niej ten metalowy koszyczek. Przeważnie po stłuczkach się gnie i ciężko go wyprostować żeby bylo ok. To groszowe sprawy. Przekładka pompy to w sumie 20 minut roboty, kilka śrubek, przewód od wspomagania i w sumie po sprawie.
ale tak jak sugerował poprzednik sprawdź bezpiecznik, może ruszy.
b
bart_1
Newbie
Newbie

[quote=""Pelus222""]Kolego miałem dosłownie identyczny przypadek, też kupiłem Po po dzwonku, pompa miała identyczny dołek, płyn był, bezpieczniki ok, jak podpiąłem pod komputer to wywalał błąd, kasowałem go i powracał. Postanowiłem nie kombinować tylko kupiłem drugą pompę używaną ale jak nową i gość mi dał 6 miesięcy gwarancji, założyłem i wszystko gra bez żadnego kasowania itd. Koszt 500 zł, lata już rok bez problemów.
[/quote]

Kolego masz jeszcze kontakt lub jakieś dane kontaktowe z tym sprzedającym co kupiłeś pompę wspomagania, bo właśnie poszukuje takiej używki
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

A kontrolka poduszki świeci? Jeśli tak to pompa nie ruszy choćby była nowa. Crash data ją blokuje. Była robiona diagnoza wspomagania kanał 44 i poduch 15. Jeśli tak to podaj błędy może pomogę.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”