Dywagacje na temat stylu jazdy (CHODZI TYLKO O 1.4 tdi.)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Dywagacje na temat stylu jazdy (CHODZI TYLKO O 1.4 tdi.)

Post autor: gallus »

Witam was i proszę o rady bo jestem stosunkowo młodym kierowcą (2 lata prawko). Pola to moje drugie auto. Wcześniej uno 1.4.
Zastanawia mnie jaki styl jazdy jest najlepszy (najmniej zużywający i męczącym silnik) oraz najekonomiczniejszy pod względem zużycia benzyny. Moja poli 1.4 TDI.
Zapewne większość z waszych uwag będzie dość SUBIEKTYWNA więc z góry mówię nie chodzi mi o kłótnie na temat jak będziesz jeździł tak to spali ci 10 ml mniej ropy. Nie o to mi chodzi.
Z moją Polą jestem bardzo emocjonalnie związany i zależy mi żeby jej nie męczyć i żeby służyła mi jak najdłużej. Jestem raczej spokojnym kierowcą ale czasem buta też daje

A więc powiedzcie mi czy coś w moim stylu jazdy powinienem zmienić.
Poranna pierwsza jazda żeby rozgrzać silnik co lepsze
Szybka agresywna jazda, zmiany biegów na wyższy nie wcześniej jak przy 3100 obrotów. Częsta zmiana biegów.
czy
Spokojna jazda nie wyżej jak 3-4 bieg zmiana na wyższy przy 1900-2000obr. Jazda na 2000obr.

Jazda z rozgrzanym silnikiem po mieście i miejskich drogach. Częste gaszenie i zapalanie.
Szybka agresywna jazda, zmiany biegów na wyższy nie wcześniej jak przy 3100-4000 obrotów. Jazda na 2300obr.
czy
Spokojna jazda nie wyżej jak 3-4 bieg zmiana na wyższy przy 1900-2500obr. Jazda na 2000obr.

Drogi miejskie
2-4 bieg prędkości od 30-70 km/h Jazda na 2000obr.

Autostrady, drogi szybkiego
4-5 bieg prędkości od 80 - 120km/h no dobra czasem 140 ale to żeby poli "przeczyścić zawory"
Jazda na 2000obr.

A może wy sie podzielicie swoim stylem jazdy...
Przypominam CHODZI MI GŁÓWNIE O 1.4 TDI
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

ja jezdzilem w zimie tak do dwoch tys. na poczatku samym, przed ruszeniem czekalem az ssanie sie wylaczy, silnik dogrzewa sie do momentu az wskazowka lekko sie podniesie, wtedy jade juz wyzej i dynamiczniej, jak jest kolo 80 stopni to juz normalnie, w calym zakresie obrotow
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote="gallus"]Poranna pierwsza jazda żeby rozgrzać silnik co lepsze [/quote]
[quote="gallus"]Spokojna jazda nie wyżej jak 3-4 bieg zmiana na wyższy przy 1900-2000obr. Jazda na 2000obr.
[/quote]
zdecydowanie ta opcja wyżej, silnika nie można katować na zimnym, możesz go kręcić i do 2,5 tys, ale nie wyżej.

Co do reszty się nie wypowiem bo nie jeździłem polo TDi i nie wiem jaka jest charakterystyka tego silnika.
Awatar użytkownika
Gepard
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Gepard »

Witam

mój styl jazdy tylko zaznaczam że posiadam silnik bez turbodoładowania ( 1.9 SDI 64KM ).

cały dzień
staram sie nie przekraczać 2000 obr/ min (około 80km/h na 5 biegu ),

autostady, drogi szybkiego ruchu
prędkość 100 - 130 km/h przy obrotach lekko powyżej 2500 obr/min max 3000 obr

dla porównania dodam że mam w domu jeszcze POLO Kombi 1,9 TDI ( 90 KM )
przy prędkości 2000 obr/min auto ma ma liczniku 100 km/h

parę rad:
przed zgaszeniem silnika odczekaj chwilę, żeby olej zszedł z turbiny ( przedłużysz jej żywot)
zapalając silnik nie ruszaj na pełnym gazie, wówcas nie katujesz tak silnika

tak więc ja jestem za spokojnym stylem jazdy zasada możliwie wyższy bieg przy mniejszych obrotach
POLO CLASSIC - Maluch wsród Limuzyn
2012 Ślesin
2013 Ślesin
2014 Ślesin
Awatar użytkownika
Bulson87
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Bulson87 »

ja w zimie po zapaleniu czekam az ssanie sie wylaczy, potem az do dogrzania sie silnika powolne przyspieszanie i obroty do 2tys. na rozgrzanym (miasto i trasa) ostre przyspieszenie i krece go do 3,5 - 4 tys. Przed koncowka trasy badz miasta juz tak nie krece tylko spokojnie i przed zgaszeniem czekam od 1min do 5min
Obrazek
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="elja"]przed ruszeniem czekalem az ssanie sie wylaczy,[/quote]
Jak to zauważyć albo sprawdzić?[quote="Gepard"]przed zgaszeniem silnika odczekaj chwilę, żeby olej zszedł z turbiny ( przedłużysz jej żywot)[/quote]
. Czy 1 min w zupełności starczy. Czy trzeba to robić po przejechaniu 12 km czy jak jadę w dłuższą trasę np 60-100km i więcej ? Mam rozumieć że ta zasada nie zależy od pory roku?

Czy częste gaszenie rozgrzanego silnika tak samo go zużywa jak silnik zimny?.
Awatar użytkownika
Bulson87
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Bulson87 »

odp
1. jak wskazowka obrotomierza opadnie ci do podstawowych obrotow
2. generalnie przy dluzszych trasach (ale ja odczekuje niezaleznie od pzrejechnych km) i nie zaleznie od pory roku
Obrazek
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Damian91 »

Nawyk odczekania chwilę przed ruszaniem stosowałem głównie w te wielkie mrozy, wtedy odpalałem auto i na spokojnie sobie skrobałem szybki. Teraz to tyle co ustawienie odpowiedniej play listy, czyli jakieś nie wiem 30 sekund... :P
Przy zimnym silniku rano staram się nie przekraczać 2 tysięcy obrotów, później jak już złapie temperaturę zmieniam bieg przy około 3 tysiącach, totalny max bardzo rzadko wykorzystuje...
Przy dojeździe do celu minutka na schłodzenie turbo i dziękuje dobranoc. :grin:
p
piotrl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: piotrl »

Podstawowe dane mojego 1.4 TDi 59kW/80KM
Nm - 195 przy obr./min - 2200
jak mi obroty spadną poniżej 1800 obr to nie ma żadnej jazdy silnik w ogóle nie chce wejść na obroty i przyspieszać
czyli ogólnie jazda z obrotami powyzej 1900 obr

Rano zapalam chwile silnik chodzi obroty schodza do 900-1000 obr i powoli ruszam
zmiana biegów max na zimnym 2500 obr
Jak wracam z pracy chwile silnik chodzi na wolnych obrotach i gasze silnik.

Na trasie na 5 biegu 3000 obr mam 127km/h tyle wskazuje Navi
Na trasie UK-PL jadę miedzy 2500-3300 obrotów i tak 14h
VW Polo 9n3 1.4 TDi BNV 59kW/80 KM 3 door Black SE LHD Comfortline
Obrazek
Moja strona -> http://www.polotdi.netau.net
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Wcześniej miałem Polo 9N 1.9 TDI po wirusie na 144 km i przy moim stylu jazdy paliła mi 7-7,5 litrów. Jako że sprzedałem Polo, śmigam autkiem zastępczym, który też jest 9nka, ale bardzo biednie wyposażona i z tym silnikiem 1.4 TDI. Moje zdanie jest takie że ten silnik to jakieś nieporozumienie. Przede wszystkim głośny, bardzo, ale to bardzo męcząca charakterystyka, jedzie od 2100 do 4000, poniżej 2000 obr w ogóle nie przyspiesza. Sprawdzałem spalanie na dwóch bakach i wychodzi mi ok 6,2-6,5 litra, to tylko trochę ponad pół litra mniej od mojej dwa razy mocniejszej poprzedniej Polówki, gdzie tamtą i tak szybciej jeździłem niż tą, bo tą się tak nie da i ile można katować ją obrotami pod czerwone pole. Obroty jaki kręci przy prędkościach powyżej 130 km/h to już totalna porażka. Cóż, ewidentnie widać że ten silnik jest stworzony do miasta, a nie w trasę. Jedyny plus jaki zauważyłem w stosunku do 1.9 TDI, że szybciej się nagrzewa. To taki moje spostrzeżenie na temat tego silnika. Więc ludzie, zalecam przejażdżkę Polo 1,9 TDI, co by zobaczyć co się traci.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Aoox
Może nie jesteś zadowolony z 1,4 TDI ale mnie ten silnik wystarcza. I po mieście i na trasy. Zgadzam sie mógł by być cichszy bo przy 120 km na Autostradzie to wyje jak boing z włączonymi silnikami ale z drugiej strony. Jadąc 90km/h też dojadę. A spalanie u mnie na trasie to poniżej 5 l.

Na marginesie wczoraj musiałem przejechać moim starym unolotem 2 km do sklepu na szybko i stwierdziłem że większą frajdę miałbym jak bym wziął rower.
p
piotrl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: piotrl »

ale z drugiej strony. Jadąc 90km/h też dojadę.
Dokładnie jak byś miał do pokonania 1517km :) 2 dni jazdy :)

Ja uważam ze jakby miał 4 gary byłby lepszy silniejszy mocniejszy i mniej palił :)
Poniżej 2000 obr to porażka i faktycznie jak ktoś ma wybór miedzy 1.4 TDi a 1.9 TDi to niech się przejedzie jednym i drugim :)
będzie wiedział co brać ..............................................nie żebym podpowiadał :) 1.9 TDi lepszy wybór
VW Polo 9n3 1.4 TDi BNV 59kW/80 KM 3 door Black SE LHD Comfortline
Obrazek
Moja strona -> http://www.polotdi.netau.net
Awatar użytkownika
Gepard
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Gepard »

Miałem okazje jechać służbową skodą roomster też z tym silnikiem 1,4 TDI i fakrycznie muszę potwierdzic, że silnik pracuje głośno i nie chce się zbierać na niskich obrotach przez te 3 cylindry. No ale co zrobić teraz taka moda na downsizing
Ciekawe jak wypadają te nowe silniki TDI 1,2 i 1,6.
Jakoś mnie ich spalanie 3,3 l /100 km nie przekonywuje
POLO CLASSIC - Maluch wsród Limuzyn
2012 Ślesin
2013 Ślesin
2014 Ślesin
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

te [quote="Gepard"]nowe silniki TDI 1,2 i 1,6.[/quote]
one sa na common railu i maja malo wspolnego z 1,4 tdi.
poza tym 1,4 tdi w budzie 6n2 nawet sie zbiera, dzwiek jaki jest taki jest, troche przestal sie trzasc po zrobieniu wydechu, i jak sie zrobilo cieplo spalanie tez jest mniejsze w 6n2 niz piszecie wyzej
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ja pisze o wrażeniach z 9n, nie wiem jak jest w 6n2.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”