Kukurydziane Polo 6N

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Kukurydziane Polo 6N

Post autor: asad87 »

Witam :)
Kupiliśmy wraz z Narzeczoną takie oto Polo :)
Rok produkcji 1997r.
Silnik: 1.9D 64 KM

Wyposażenie:
-Wspomaganie kierownicy
-Elektryczne szyby z przodu
-Immobilizer
-Centralny zamek

Autko kupione kilka dni temu we Włoszech od rolnika... Wygląda jak by nigdy nie było w nim sprzątane... Brud ciężko było usunąć... Sprzątanie zajeło mi 2 dni :)
Kierownica u góry wyżarta do połowy od brudu z rąk poprzedniego właściciela... pęknięta gałka zmiany biegów i wiele wiele innych drobnych rzeczy wymagających wymiany...

Zastanawiacie się co to jest to coś żółtego pod fotelami, w bagażniku i w każdej dziurze ? TO KUKURYDZA :D były jeszcze inne warzywka ;) ale już nie w takiej ilości... sporo było słomy....

Natomiast silnik, to odwrotność wnętrza :) jest zadbany i w bardzo dobrym stanie :)

Zmiany aktualne
Auto po wymianie rozrządu, filtrów, oleju oraz regulacji wału :)
Wyklepanie błotnika ;)

Co w planach ?
Doprowadzenie samochodu do stanu zadowalającego :)
W drodze jest już kierownica, gałka, mieszek, rygielki do drzwi oczywiście oryginalne, zderzak tylni bo jest powgniatany
Oraz ponowne sprzątanie, polerowanie, pastowanie itp ;) ale to jak będzie troszkę cieplej będzie ;)

Zamieszczam zdjęcia przed sprzątaniem ;) Potem dodam zdjęcia auta które jest już czyste :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2011, 21:20 przez asad87, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

jak widać nie wszystkie auta z włoch są zadbane, ale chwała Ci za to że chcesz uratować ten egzemplarz.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

szukam cały czas błotnika lewego w kolorze po szrotach... ale coś nie ma... jak by ktoś miał w dobrym stanie to z chęcią kupię. Autko wygląda już lepiej :) w środku czysto i pachnie, nowe dobrej jakości pokrowce zostały założone, zmieniona kierownica na niezniszczoną, gałka i mieszek, tylni zderzak, teraz kupiłem komplet felg stalowych i opony zimówki bridgeston 175/70R13, wymienione rygielki w drzwiach na oryginalne, zmieniłem wykładzinę w bagażniku na czystą i ładną ;) w silniku wszystko gra ładnie :) ostatnio wymieniona została linka sprzęgła na nową, tak dla bezpieczeństwa ;) tarcze i klocki nowe. Mam jeszcze problem z uszczelką przy drzwiach kierowcy i szukam czegoś sensownego w internecie bądź na forum... Jak pozwolą fundusze to na wiosnę chciałbym jakąś felgę wrzucić i sprężynki -30mm no i może kierunkowskazy ;)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

no to nieźle ;) dobrze że sanepid się nie czepiał że zboża importujesz bez zezwolenia ;)
uszczelka w drzwiach kierowcy - koszt około 20zł + przesyłka
Awatar użytkownika
PiterVR6
Konkretnie zainteresowany

Post autor: PiterVR6 »

[quote=""asad87""]oraz regulacji wału :)
[/quote]

że co ? :D jaki wał regulowałeś
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

Powiem Ci jedno może szkoda by Ci było kasy, ale są firmy które zajmują się myciem aut od przedniego błotnika aż po sam koniuszek, wnętrze wszystko, 100-200 zł. biorą, dość dużo, ale odwalą Ci fure na picuś, jedynie co nigdy nie pierz, myj podsufitki, wiadomo, ale reszte można, ja bym tak zrobił. No i fura po umyciu najs :D
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""PiterVR6""][quote=""asad87""]oraz regulacji wału :)
[/quote]

że co ? :D jaki wał regulowałeś[/quote]

jakiś wał co czasem przeskakuje o ząb.... nie pamiętam nazwy ;) mechanicy mi to robili znajomi.... robili to podczas wymiany rozrządu.

Co do tego mycia w profesjonalnej firmie... wolę takie rzeczy robić samemu, kupiłem pełno chemicznych środków do czyszczenia i prałem wszystko ;) fotele, kanapę itp. 2 dni to robiłem i mam satysfakcję, że zrobiłem samemu :) Podsufitki nie ruszyłem bo była czyściutka. Chyba ten rolnik był niski i swoim brudnym łbem nie dotykał podsufitki ;P Ogólnie auta z Włoch są strasznie zaniedbane w środku.... ale takie jak moje to jeszcze nie widziałem... a widziałem wiele już... to jest moje i mojej Narzeczonej 4 auto z Włoch i to było w tragicznym stanie... zresztą zdjęcia pokazują co nieco ;) ale za 700 euro nie było się co zastanawiać. Wcześniej w golfie mieliśmy w klimatyzacji gniazdo mysz:)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Dziś zamontowane zostały nowe końcówki drążków kierowniczych firmy TRW, gumy na wahaczach oraz tylne tuleje LEMFORDER a do tego ustawienie zbieżności. I jest teraz elegancko :D na wiosnę trzeba ogarnąć wygląd auta ;)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek

Alternator wydawał dziwne odgłosy i trzeba było go zregenerować.... niestety aby dostać się do tego drania konieczne było zdemontowanie całego przodu razem z wzmocnieniem, obudową filtra powietrza i opuszczeniem silnika na poduszce..... No ale w 2 osoby zrobiliśmy wszystko w 6h (zdemontowanie całego przodu, wyciągniecie alternatora, regeneracja w specjalnym zakładzie i to przy nas facet wszystko robił :) jemu zeszło na tym z 40minut, montaż sprawnego alternatora, rolki napinającej pasek klinowy, bo już wysiadała i od razu nowy pasek klinowy oraz złożenie wszystkiego do kupy :) ) koszt całkowity - 320zł

Obrazek
Trochę poczyściłem sobie silnik, żeby ładniej wyglądał :)
Obrazek
To coś srebrnego(chyba coś od spalin) było brudne i ten brud nie chciał już zejść więc przejechałem to papierem wodnym :) od razu lepiej.
Obrazek
Polo już z nowym błotnikiem, bo stary miał wgniecenie parkingowe spowodowane przez poprzedniego właściciela.... Znalazłem w takim samym kolorze :)
Obrazek

Felgi malowałem sobie "szprajem" srebrnym a później bezbarwnym :)

Obrazek
Wywaliłem znaczek polo z tyłu ;) było ciężko ale dałem radę przy pomocy opalarki, benzyny ekstrakcyjnej i pasty polerskiej :)
Teraz czekam na białe kierunkowskazy.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
vwmaro
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: vwmaro »

Teraz to niebo a ziemia. Ładnie się teraz prezentuje. :grin:
VW Polo 6N - Hella Black Magic
VII PKP Ślesin 2012| VIII PKP Ślesin 2013| IX PKP Ślesin 2014
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Obrazek

Dziś wpadły białe kierunkowskazy przednie i czekam jeszcze na boczne białe :)
Obrazek

Pękła mi guma od przegubu i wszystko było tak zapieczone, że nie można było ściągnąć.... Polo dostało nową półośkę, przegub, zwrotnicę, dwa sworznie, oczywiście gumę, wężyki hamulcowe, płyn hamulcowy ate a na koniec zbieżność.... miała być tylko guma za 25zł a wyszło w setkach :P
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: fisitko »

[quote=""krzyDOLAR""]jak widać nie wszystkie auta z włoch są zadbane, ale chwała Ci za to że chcesz uratować ten egzemplarz.[/quote]

mało, które auto z włoch jest zadbane i nie ma w nim makaronu pod siedzeniami :grin: (to samo tyczy się francji, hiszpanii i portugalii) po prostu południowcy nie szanują samochodów jeśli nie ma na chłodnicy znaku z maranello.

autko napchane kukurydzą? haha.. a to dobry motyw :)

powodzenia w odkukurydzaniu i doprowadzaniu do ładu i składu!
Moja była buteleczka] http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=27647

Pasja to brak limitów!
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""fisitko""]mało, które auto z włoch jest zadbane [/quote]
popieram 90% aut z włoch które widziałem (nawet jedno miałem) była niemożebnie zasyfiona w środku i mocno styrana z zewnątrz :!:
asad87 powodzenia w odszczurzaniu :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Polówką można już jeździć i teraz wygląda lepiej niż nie jeden krajowy dupowozik ;) Włosi nie pucują samochodów tak jak Polacy ale za to pod względem technicznym mają wszystko ok, przeglądy wymiany itp wszystko na oryginalnych częściach. Widziałem mnóstwo samochodów z Włoch i wszystko robią na oryginalnych częściach. Kolejnym plusem jest to, że mało aut ma rdze. W moim polo nie ma wcale rdzy :)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta sprzedane/ kasacja”