Witam
Mam nastepujacy problem, otoz. Mam Polo Classic, troche zaniedbane ale wraca do stanu normalnosci. Byl to samochod ktorym jezdzila przez troche ponad rok dziewczyna, wiec wiekszosc usterek jej nie przeszkadzala. Ale w glowej mierze drazni mnie nie dzialajacy predkosciomierz oraz obrotek. Tak samo przy kazdym odpaleniu kasuje sie zegar i licznik przebiegu dziennego. Wyjmowalem go, chcialem poprawic luty na mechanizmach predkosciomierze i obrotka ale nic to nie dalo. Jak juz zapale to zegar naliczy np 10 minut (00:10) i jak znow zapalam to kasuje sie. Wtyczka wydaje mi sie ok. Powiedzcie mi gdzie znajde rozpiske pinow tego licznika? No i co moze mu dolegac, czy problem lezy po stronie licznika czy instalacji samochodu?
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Hmm, nie wiem czy dobrze myślę, ale ja bym szukał problemu gdzie indziej. Sprawdzałeś wszystkie bezpieczniki? Kolega miał coś podobnego w Octavii i pomogła wymiana bezpieczników.
Co do kasowania się zegarow to mam doświadczenie w tym, co przekręcałem kluczyk to sie wszystko kasowało, okazało sie ze problem tkwił w luznych klemach i w kiepskim aku.A co do nie działającego licznika tez mialem ten problem jak mi robili skrzynie biegów, tam jest jakis czujnik który przekazuje do licznika w samochodzie, wjedz na kanał i zobacz czy tam czegos nie masz luxnego czy zasniedziałego, to pewnie bedzie jakas pierdoła, ja szukałem prawie miesiąc i okzało sie ze styku nie było przy skrzyni i potem normalnie smigał.Pozdro.
Z obrotomierzem sprawa wyglada tak, ze wskazowka puki nie zapale drga ale jest wtedy na 0 obrotow. Natomiast gdy juz zachce sie im dzialac jak nalezy, to obrotek po zgaszeniu samochodu zatrzymuje sie na 900 obr (i stoi tak nawet do nastepnego dnia) a schodzi do zera w momencie gdy przekrece znow kluczyk.
Akumulator jest prawie nowy, ma moze 5 miesiecy. Moze cos z tymi klemami, popatrze na to.
Witam mam taki problem w polo 6n z 1.3 mono że nie zakażdym razem jak włącze silnik będą działać zegary dokładniej prędkość i obroty. Raz działają raz nie. Dzieje się tak niezależnie od tego czy silnik zimny i auto było nie jeżdzone kilka dni czy gdy silnik gorący i jak chce odpalic jeszcze raz. Wiecie co może być problemem że tak dzieje się??
Miałem podobne objawy i problem był z ładowaniem, a raczej jego przeładowywaniem i dlatego liczniki się rozłączały, bo jest w nich przekaźnik który dla bezpieczeństwa odcina je, w razie przekroczenia napięcia ładowania, aby się nie spaliły (nie wiem czy dość jasno napisałem,ale chyba rozumiecie za dużo prądu w instalacji=wyłączenie liczników żeby się nie spaliły). Problem tkwił w regulatorze napięcia, wymiana za ok.30 PLN na nowy pomogła i usterki od ponad 1.5 roku już nie ma :amen:
To lepiej kupic zegary na allegro za 60-100 pln.
W moim przypadku to zegary nie zapamietuja przebiegu dziennego i godziny, zauwazylem ze jak zgasze i przekrece po chwili kluczyk w pozycje zaplon to zegar juz wskazuje godzine 0:00. Kumpel ma zegary drugie wyjete ale jakos nie moge sie do niego wybrac. Powiedzcie mi jest gdzies na forum rozpiska pinow? potrzebowalbym zobaczyc czy mam napiecie w kostce cos w rodzaju podtrzymania pamieci tak jak sie to robi w instalacji radia samochodowego. Czyli stale +12V z akumulatora.