kolory samochodow - pytanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

kolory samochodow - pytanie

Post autor: ryuk »

nie wiem czy dobry dzial ale chcialbym zapytac o kolory aut jakie wyjechaly z fabryk w 95 roku poniewaz chce wymienic artape z grilem i chcialbym dobrze trafic w kolor (kolor lakieru N5Y) czy jesli bede widzial atrape ktora kolorem przypomina moj to nie musze sie martwic ze kupie zly odcien? pozdro
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

Prawidlowy kod lakieru to LN5Y, a kolor to windsor blue.Tu masz stronke z kodami lakierow z ktorymi mozesz porownac, czy sa jakies inne odcienie.Owa stronka http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/kody-lakierow/.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

[quote=""ryuk""]czy jesli bede widzial atrape ktora kolorem przypomina moj to nie musze sie martwic ze kupie zly odcien?[/quote]
Na 99% będzie różnica. osiem alternatyw w DP. sporo perły tam widzę wchodzi.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

[quote=""jacol""]Na 99% będzie różnica. osiem alternatyw w DP. sporo perły tam widzę wchodzi.[/quote]

Dokładnie ten kolorek mieni sie od granatu do fioletu wiem cos o tym :grin: . Musisz dokładnie sprawdzic odcienie, trzeba porównac oba elementy wizualnie. Trafienie z odcieniem mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Odkopię temat, są może jeszcze jakieś dodatkowe numery odcieni koloru LN5Y, potrzebuję spraya bazą nabić i jest problem :banghead:
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Zostaw w mieszalni klapkę wlewu albo jakiś inny element to ci dorobią.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""Michał88""]Zostaw w mieszalni klapkę wlewu albo jakiś inny element to ci dorobią.[/quote]

Mam w pudełku jeszcze resztkę bazy z malowania na podstawie tego mogą dorobić :?:
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Dorobią :) Z doświadczenia też wiem że kolor lakieru po kilku latach potrafi wyblaknąć i dobierając lakier po kodzie może wyjść nam zupełnie inny odcień niż mamy na samochodzie. Dlatego najlepiej zostawić klapkę wlewu paliwa, ewentualnie kawałek starego zderzaka czy elementu. Oczywiście zależy to też od dobierającego. U mnie w mieście jeden facet robi tanio ale często gęsto odcienie wychodzą mu odbiegające od tego co mam na samochodzie, zaś druga pani robi drożej ale jak ona dobiera to jest idealnie ten sam odcień. Mówie tu o metallicach czy akrylach, nie o perłach i kameleonach i innych dziwotach :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

osobiście na klapkę wlewu bym nie dobierał - praktycznie na każdym samochodzie jaki widzę ma ona inny odcień może przez to że jest cieńsza albo z innego materiału ale na samochodach 10 + moim zdaniem jest inna :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

[quote=""kolo""]osobiście na klapkę wlewu bym nie dobierał - praktycznie na każdym samochodzie jaki widzę ma ona inny odcień może przez to że jest cieńsza albo z innego materiału[/quote]
klapki się różnią, ponieważ są lakierowane na innej linii niż samochody. tak samo jak zderzaki...
[quote=""Diego69""]Z doświadczenia też wiem że kolor lakieru po kilku latach potrafi wyblaknąć[/quote]
lakier bezbarwny nie wyblaknie. może się zniszczyć, porysować , itp, ale nie zmienia odcienia.
[quote=""Diego69""]U mnie w mieście jeden facet robi tanio ale często gęsto odcienie wychodzą mu odbiegające od tego co mam na samochodzie, zaś druga pani robi drożej ale jak ona dobiera to jest idealnie ten sam odcień[/quote]
bo ten tani ma mieszalnik przemysłowy i nie jest w stanie lepiej dociągnąć kolor, a ten droższy ma drogo bo pracuje na profesjonalnej linii :D ot i cała filozofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”