Witam
Mam polo 1.0 6N i strasznie klekoczą mi popychacze.Jedyna rada to wymiana czy wpierw wymienić olej z filtrem? gdyż coś kedyś doczytałem,że to też może być przyczyna.
podrawiam
Witaj ,ja w swoim polo wymieniałem popychacze .Na jakim oleju smigasz ?? bo powiem ci od razu że popychacze zle znosza olej mineralny nadodatek w niskich temperaturach .Jesli klekocza dobrze jest zalac silnik olejem 10w40 bo poprostu nie robi sie taki gesty w zimie.
lukasz6oo w pełni potwierdzam twoją odpowiedz miałęm to samo (zalany minerał) na wysokich mrozach ciezko auto było odpalić teraz wymieniłem na pół syntetyk i jest lepiej i popychacze też mniej słychac
wlany mam CASTROL GTX 10W/40 ,zmieniany był w czerwcu ubiegłego roku.
jakiś czas temu popychacze tylko czasami można było usłyszeć ,ale po zapchaniu katalizatora(spaliny wywalane były do kabiny i podejrzewam,że wracały też do silnika) słychać je teraz bardzo głośno.oczywiście wymienie je wszystkie ale chciałbym się upewnić czy może lepiej wpierw wymienić filtr z olejem?
tak słychać je cały czas,na biegu jałowym sa to stukania powolne w momencie zwiększania prędkości(lub obrotów) częstotliwość stukania wzrasta.dptyczy to silnika zimnego jak i rozgrzanego
A może to pompa wspomagania stuka?? Ja ostatnio miałem taki problem że od dołu silnika słychać stukot podjechałem do jednego mechanika powiedział popychacze no to zapytałem jaki koszt naprawy i niechciał powiedzieć bo narazie niemiał czasu robić. Jeździłem tak jakiś czas i szukałem silnika od 1.6, aż przyjechał domnie kuzyn mechanik w odwiedziny i mówi żebym zdjął pasek klinowy i posłuchał czy nic nie stuka, nastała cisza wymieniłem pompe od wspomagania nic nie ciekło ale miała luzy. Do dzis mam cisze w silniku.
Powiadam zeby sprawdzic te popychacze bo w nich jest zaworek zwrotny, ktory to ma za zadanie przepuscic olej w jedna strone tak zeby zniwelowac luzy miedzy krzywka a dzwigienka. Podczas dluzszego postoju olej tem zawsze uchodzi i dlatego zawsze podczas odpalania i pierwszych sekund pracy silnika slychac klepanie.
No ja w swoim polo rok temu wymieniłem popychacze ale na zimnym silniku przez jakis czas i tak je słychac .Jesli natomiast silnik jest cieplutki to na biegu jałowym jest cichutko.
bo takma byc. Zle jest jak wcal eich nie slychac po dlugim postoju bo oznacza ze trzymaja z amocno albo sa zapieczone i zawory sa za mocno duszone co przyspiesza zużycie krzywek walka rozrzadu oraz silnik ma nieszczelnosc na grzybku zaworu gdyz jest wiecznie duszony. Jak klepie natomiast caly czas to tez nie dobrze bo zawor nie otwiera sie do konca i niue ma odpowiedniego napelniania mieszanka jaki oprozniania ze spalin. Ma sobie poklepac pierwsze sekundy pracy silnika ktory stal kilka godzin a czy to bedzie 5 sek czy 10 nie ma znaczenia i moze byc zalezne od konstrukcji silnika czy samego oleju zastosowanego.