[ALL] Virtual tuning - pytanie o program

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Palozz
Początkujący
Początkujący

[ALL] Virtual tuning - pytanie o program

Post autor: Palozz »

Jak zrobić dobry VT? Jakiego użyć programu, jakie zdjęcia muszę zrobić itp. Chciałbym sie dowiedzieć troche wiecej na ten temat ponieważ mam niecny plan na temat moich felg ale nie wiem jak to bedzie współgrało z resztą auta.
So I pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head
B*tch, I’ma pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head

Mój czerwony diabeł na forum viewtopic.php?f=29&t=8557&p=106179#p106179
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

polecam ps photoshop ja sie tym bawie a duzo mozesz znalesc w necie wpisz tutoriale photoshop i wszystko amsz podane na talerzu :) powodzenia
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

jest dział dot. VT, może tam spytać byłoby rozsądniej lub wrzucić pliki i poprosić o radę!

jaki program?
jak się nie zna żadnego to dobrze jest popatrzeć na interfejsy najpopularniejszych programów (jeśli któryś jest przejrzysty i wydaje się być po trosze intuicyjny - to dobry znak) i można zacząć się go uczyć.
jak mówi marcc_Jr Photoshop jest bardzo popularny a co ważne jest dużo książek, instrukcji i filmów szkoleniowych np na YT.
ja używam Corel Photo Paint X3. Chwalę sobie a próbowałem też z Photoshopem i zostałem przy corelu.

jak zrobić dobry VT?
dokładnie, i konsekwentnie; pracować na obiektach nie łącząc ich z tłem (grupować można), najpierw przemyślawszy wszystkie kroki postępowania. Ciężko o tym mówić gdy nie wiesz w czym będziesz chciał się bawić grafiką.

Jakie zdjęcia masz robić?
wyraźne i dużej rozdzielczości (zawsze można zmniejszyć).
ale to zależy... jeśli masz zdjęcia felg które będziesz chciał tam wkleić to najlepiej pstryknąć poli taką fotkę żeby się ustawienie względem płaszczyzn (pion poziom) zgadzało ze zdjęciem opon, felg itp - wtedy pracy jest mniej i mniejsze są straty na jakości. Oświetlenie też można dostosować (więcej/mniej światła z otoczenia, zdjęcie bardziej/mniej ciepłe.
Jak już zabierzesz się za sesje zdjęciową to zrób sobie serię zdjęć 180stopni wokół samochodu (przód _...|../.._ tył) co kilkanaście stopni - przydadzą się kiedyś), bo skoro autko już będzie myte przed sesją to warto to wykorzystać.

Pliki z których będziesz brał elementy do VT, np zdjęcia felg też dobrze znaleźć jak najlepszej jakości i wielkości. Bo cóż z tego że pola będzie miała serię zdjęć 12MPx skoro felga będzie miała zdjęcie z komórki i to 0,3MPx.

Temat można by w sumie przenieść do Działu VT tam by się to przydało, może ktoś zamiast prosić o nowe felgi w kolorze różowym sam się pokusi o mały eksperyment.... a nóż, widelec (jak się to mówi) znajdzie sobie nowe hobby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”