Jak w temacie.Po odpaleniu samochodu i przejechaniu kilkunastu metrów,silnikiem zaczyna niemiłosiernie szarpać(jakby nie palił na wszystkie garczki).Chociaż nie jest to regułą , bo czasem udaje się przejechać nawet i kilkadziesiąt kilometrów bez żadnego zająknięcia.I na dodatek auto prawie wcale nie przyśpiesza.Ledwo udaje się go rozpędzić do 60km.Mechanik powiedział że to wina tłumika więc go wymienił , ale problem pozostał.Teraz mówi , że to wina świec żarowych.Ktoś jeszcze mi powiedział, że przyczyną może być zapchany katalizator.Dodam , że żadne kontrolki ostrzegawcze się nie świecą , a po podpięciu pod kompa mechanik usunął jakieś błędy(chyba coś z wtryskami).Miał ktoś podobne przygody ze swoim tdi? Pozdrawiam
Jeżeli coś wyszło to jest problem z zasilaniem pompowtrysków. Może padać cewka przy pompowtrysku . Wtyczka okrągła z boku głowicy może słabo łaczyć lub przerwany jest przewód zasilający w wiazce do tej kostki i robi zwarcie.
Mały2601 Niestety nie mam komputera pokładowego.Podejrzenie padło również na filtr paliwa.Być może zebrała się w nim woda.Tak czy inaczej dzięki za podpowiedzi koledzy.
[quote=""rafficz""]Wtyczka okrągła z boku głowicy może słabo łaczyć [/quote]
Ja mam identyczne objawy. Bo wtyczka jest ogólnie mówiąc połamana i przywiązana na sznurku.
Jak się lekko poluzuje to właśnie moje 1,4 tdi ma objawy o których mówisz
Spadek mocy
Ledwo jedzie
Dusi go niemiłosiernie.
Wszystko wraca do normy gdy gaszę polę otwieram maskę i dociskam wtyczkę i jeszcze raz zapalam.
Ja proponuję sprawdzić styki tej wtyczki od pompowtrysków.
Tak ogólnie po za tematem.
Cena takiej nowej wiązki to 250 w salonie VW
Na allegro od 2 miechów nie wyczaiłem jeszcze tego.
U mnie były przetarte przewody od tej wtyczki w tym plastikowym pancerzu. Wiązki samej raczej długo nie znajdziesz ale jak poszukasz jak ktoś ma silnik lub całego sprzedaje na części to może się uda.
Ja swój problem rozwiązałem sam.Błąd tkwił we wtyczce od pompowtryskiwacza.Pod wpływem temperatury , styki we wtyczce odginają się co jest powodem nie palenia na jeden cylinder.Wystarczyło tylko odpowiednio dogiąć styki i :amen: .Mechanik pewnie wymieniłby pół auta , a wystarczyło trochę poszperać w sieci i sprawa załatwiona.