Słabe światła i kopcenie z rury

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Preacher
Raczkujący
Raczkujący

Słabe światła i kopcenie z rury

Post autor: Preacher »

Witam
Pytanie a raczej dwa:
1. Mam słabe przednie światła, wymiana żarówek na lepsze nie pomogła, światła fabrycznie nowe (98 rocznik) czy możliwe jest, że klosze już przepalone są? lub czy są brudne zasyfione od środka?, czy też coś innego
2 Od jakiegoś pół roku gdy silnik zimy kopci mi z rury nie ważne czy jesien czy zima, idzie szary dym a na kostce brukowej zostaje czarny syf jak by olejowy, dodam, że poziom oleju jest dobry i go nie ubywa, jak silnik się nagrzeje to problem znika chyba bo nie zauważyłem takiego problemu.
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

a może uchylisz rąbka tajemnicy jaki to silnik?? ;)
P
Preacher
Raczkujący
Raczkujący

sorki zapomniałem 1,9 D bez turbo
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

to ze masz slabe swiatla to nic nowego ja tez mam takie ;) Klosze do czyszczenia ewentualnie wymiania lamp. Jeszcze nie widzialem diesla co by czarnego sladu nie zostawial na asfalcie ;) przynajmniej moj zostawia i sie tym nie łamie ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
P
Preacher
Raczkujący
Raczkujący

mój nie zostawiał, a problem w tym że mam przed domem nową kostę którą już zdąrzyłem usyfić he
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

przecież to tylko sadza, powinna zejść sama, a światła mogą świecić słabo bo są może gdzieś spadki napięcia.
Obrazek
Awatar użytkownika
darek86m
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: darek86m »

Co do lamp to radze podjechać na stacje diagnostyczną od razu wyregulować swiatła i sprawdzic klosze ja placilem 10zl pare <groszy a ma sie pewnosc ze jest ok :PP> i wiem ze jeden klosz juz jest delikatnie przepalony i rozprasza swiatlo :P
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

Na początek spr ustawianie reflektorów, można też spr napięcie na kostkach przy żarówkach, czy nie ma jakiegoś spadku, alb już żarówki są wypalone bądź marnej jakości, może spróbuj Osram, Philips itp jakieś firmowe.Co do sadzy też miałem podobny problem lecz w innym aucie, że zaraz po odpaleniu buchała sadza, powodem tego był już z lekka przytkany tłumik końcowy, po prostu sadza gromadziła się w wkładzie tłumika i przy odpaleniu wylatywała, ale jak się tego pozbyć to nie wiem taki urok ropniaków ;)
P
Preacher
Raczkujący
Raczkujący

dzięki wszystkim za dobre rady
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”